Το σενάριο γνωστό. Λίγο πριν το καλοκαίρι τα γυμναστήρια γεμίζουν και τα καλάθια των γυναικών στο supermarket από light εκδοχές προϊόντων, φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο και πράσινο τσάι. Μόνο που και εσύ η ίδια γνωρίζεις ότι η σωστή τακτική δεν είναι αυτή. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που διαρκεί 2-3 μήνες, πρώτον δεν είναι υγιεινός και δεύτερον δεν σου εξασφαλίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα. Οι αλλαγές που καλό είναι να κάνεις στη διατροφή σου, πρέπει να είναι τέτοιες που θα μπορείς να τις ακολουθήσεις όλο τον χρόνο (κανένας δεν μπορεί να τρώει βρώμη-κοτόπουλο-γιαούρτι για πάνω από 2-3 μέρες) και που θα σου δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
Πες όχι στα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
Άδειασε το ντουλάπι σου από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία όπως πατατάκια, συσκευασμένα κέικ και μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν αλλά και όλων των ειδών τα light προϊόντα και αναψυκτικά τα οποία εκτός της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, περιέχουν και αξιοσημείωτες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, φοινικέλαιου και γλυκαντικών. Επίλεξε όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα και φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, στέβια, ζάχαρη καρύδας.
Βάλε στη διατροφή σου την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη βοηθά στο να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε χορταίνει για περισσότερη ώρα, καθυστερώντας το αίσθημα της πείνας. Πρωτεΐνη δεν υπάρχει μόνο στο κρέας. Αυγά, γιαούρτι, κινόα, όσπρια, μανιτάρια, σπόροι τσία αλλά και τα φυτικά ροφήματα σόγιας, αμυγδάλου και καρύδας είναι ιδανικές πηγές πρωτεΐνης ακόμη και για τους vegeterians.
Επίλεξε προσεκτικά τους υδατάνθρακες που καταναλώνεις
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής, δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερης ποιότητας και προσφέρουν αίσθημα πληρότητας μεγαλύτερο σε σχέση με τα «λευκούς» υδατάνθρακες. Επίσης ικανοποίησε τη λιγούρα σου επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι γλυκοπατάτες, τα φρούτα αντί ενός μπισκότου ή muffin. Αν μάλιστα καταναλώσεις τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν την προπόνησή σου, θα σε βοηθήσει να «κάψεις» έως και 55% περισσότερο λίπος σε αντίθεση με την κατανάλωση κάποιας τροφής με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως π.χ. ισοτονικό ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Οι καλύτερες πηγές υδατανθράκων για όταν είσαι σε δίαιταΠροτίμησε τα καλά λιπαρά
Τα ακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στο αβοκάντο, το σολομό και το ελαιόλαδο βελτιώνουν τη μνήμη, διατηρούν το δέρμα φρέσκο, την ενέργεια ψηλά και την καρδιά υγιή. Περιόρισε το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα τυριά με υψηλά ποσοστά λίπους και βάλε στη θέση τους ψάρια και λευκό κρέας αλλά και τυριά όπως το ανθότυρο ή το κατίκι.
Πιες νερό
Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει το ρυθμό του μεταβολισμού σου, οπότε φρόντισε να παραμένεις ενυδατωμένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με 2 λίτρα νερό την ημέρα να είναι η μέση αναγκαία κατανάλωση (πράγμα που εξαρτάται βέβαια και από τα χαρακτηριστικά του καθενός π.χ. ύψος, κιλά), η ενυδάτωση μπορεί να επιτευχθεί και με εναλλακτικούς τρόπους όπως κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και άλλων ροφημάτων όπως νερό καρύδας ή φυσικούς χυμούς.
Πες ναι στις φυτικές ίνες
Σε κάθε γεύμα. Βοηθούν στην πέψη και απομακρύνουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Από το πρωί επιλέγοντας δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμά φρούτα μέχρι μεσημέρι και βράδυ επιλέγοντας να συνοδεύσεις όποιο γεύμα με μια σαλάτα λαχανικών χωρίς πρόσθετες σάλτσες.
Πες αντίο στο αλάτι
Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα άκρα, πρόσωπο και κοιλιά. Οι έτοιμες σάλτσες εμπορίου και οι κονσέρβες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι όπως είναι και τα κατεψυγμένα προμαγειρεμένα έτοιμα γεύματα. Το αλάτι βρίσκεται ήδη και σε λαχανικά, στα οποία για χάρη της γεύσης εμείς προσθέτουμε λίγο ακόμα. Προσπάθησε να προετοιμάζεις τα γεύματα στην άνεση της κουζίνας σου, ώστε να έχεις εσύ τον έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Hanger. Η πείνα και επίσημα εκτός από ανάγκη είναι και συναίσθημα