Πώς το κίνητρο για γυμναστική επηρεάζεται από τα social media
Πόσο συχνά κάνεις scroll στα social αναζητώντας λίγο κίνητρο για γυμναστική; Ωστόσο, αυτό δεν δουλεύει πάντα, με το body shaming στη μέση.
Τα social media παρουσιάζουν μία πληθώρα ιδεών. Από τη μία, υπάρχει το κίνητρο για γυμναστική, μέσα από videos, tutorials, lives. Από την άλλη όμως, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και το body comparison, το body shaming και συγκεκριμένα πρότυπα σώματος. Βγάζει επομένως νόημα το να μην βρίσκεις πάντα αυτό που έχεις ανάγκη στο διαδίκτυο.
Οι χιλιάδες εικόνες, τα ζωντανά βίντεο και όλες αυτές οι θεωρίες που θα ακούσεις, όχι μόνο μπορεί να μη σου ταιριάξουν αλλά μπορεί να σε αποθαρρύνουν. Το κίνητρο για γυμναστική και γενικά, μία πιο υγιή ζωή αγγίζει πολλές περισσότερες πτυχές από το να βγάζεις μία ωραία φωτογραφία στο Instagram, (no offense instagram). Αυτή η αρνητική, κατά κάποια έννοια, κινητοποίηση που μπορεί να συναντήσεις στα social, επηρεάζει αρκετά το αν θα ξεκινήσεις. Ή ακόμα και το πόσο θα διαρκέσει η προσπάθεια σου.
Ο λόγος για αυτό, έχει να κάνει με το ότι, βλέποντας εικόνες, μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Η προσέγγιση επιπλέον, κάποιου influencer για παράδειγμα, επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Αν υπάρχει το εξωτερικό κίνητρο της σύγκρισης και του “μίσους” του δικούς σου σώματος, τότε, η προσπάθεια σου πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να ευδοκιμήσει. Κι αυτό γιατί, δεν κάνεις κάτι που ευχαριστεί εσένα. Κάνεις κάτι που θα ευχαριστήσει μία εικόνα, ένα πρότυπο, μία πλασματική εκδοχή του πώς θα έπρεπε να μοιάζεις. Εσύ και ο καθένας εκεί έξω. Μάλιστα, αν ξεκινήσεις ένα τέτοιο ταξίδι με τέτοιο σκεπτικό, ακυρώνει κάπως την όλη προσπάθεια. Θες να αλλάξεις τη ζωή σου επειδή την αγαπάς, όχι επειδή θες να την τιμωρήσεις για κάτι που έχει.
Αντίθετα, αν το κίνητρο πηγάζει από μέσα σου, με κέντρο τη χαρά που λαμβάνεις μέσα από τη γυμναστική και την υγιεινή ζωή, τα πράγματα θα πάνε διαφορετικά. Όταν έχεις χαρά, ενέργεια και όρεξη για κάτι, αυτό αντανακλά όλη σου τη ζωή. Από ένα σημείο και μετά, το κάνεις επειδή έχει γίνει κομμάτι της ζωής σου. Όχι επειδή, έφτασες έναν αριθμό στη ζυγαριά ή έβγαλες την τέλεια καλοκαιρινή φωτογραφία.
Τα social media μπορούν να προσφέρουν κίνητρο. Αρκεί όμως, να μπορείς κι εσύ ως χρήστης, να φιλτράρεις τι σου το προσφέρει. Κάνε unfollow λογαριασμούς που σε γεμίζουν με άγχος και πίεση για το πώς “πρέπει” να δείχνεις. Προτίμησε να δώσεις μια ευκαιρία σε νέες ιδέες, σε άτομα που αγαπούν να προσπαθούν και το δείχνουν, χωρίς να επιδεικνύουν μία άπιαστη τελειότητα.