Ο όρος «quiet quitting» εφευρέθηκε σε μια εποχή που υπάρχει αυξανόμενη δυσφορία στο εργασιακό περιβάλλον, για να περιγράψει έναν εργαζόμενο που δουλεύει μόνο για όσα ορίζει η σύμβασή του και δεν καταβάλλει καμία επιπλέον προσπάθεια.
Καθώς το quiet quitting επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε γραφεία και εταιρείες, οι ειδικοί στα θέματα σχέσεων φοβούνται ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την ίδια τακτική και στις σχέσεις τους.
Το quiet quitting στις σχέσεις συνήθως μοιάζει σαν να εφησυχάζεις ή να αρχίσεις σταδιακά να παραιτείσαι από τη σχέση ή να μην καταβάλλεις καμία προσπάθεια για τη διατήρησή της.
Τι οδηγεί τους ανθρώπους σε quiet quitting στις σχέσεις
Το «αθόρυβο ξεθώριασμα» μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταλαβαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για το ταίρι του, αλλά δεν θέλει να χωρίσει, για να μην πληγώσει τον άλλο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί κάποιος να αντιλαμβάνεται ότι η σχέση του δεν είναι ιδανική, αλλά εξακολουθεί να είναι προτιμότερη από το να είναι μόνος, οπότε αποφασίζει να μείνει στη σχέση, χωρίς ωστόσο να νιώθει ότι μπορεί να επενδύσει πολύ σε αυτή.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το quiet quitting δεν είναι συνειδητή επιλογή, αλλά αποτέλεσμα της ανικανότητας ενός ατόμου να δείξει τα συναισθήματά του. «Ίσως θέλουν να παραμείνουν στη σχέση, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν τη σύνδεση με το ταίρι τους», λέει η σύμβουλος σχέσεων Elizabeth Earnshaw στο wellandgood.com.
Με τον ίδιο τρόπο, ένα άτομο μπορεί να νιώθει ότι θέλει να τερματίσει μια σχέση, αλλά να μην ξέρει πώς. «Αν κάποιος δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος, μπορεί να μην έχει τον τρόπο να χωρίσει με κάποιον και αντ’ αυτού, βγαίνει από τη σχέση και δεν ασχολείται, ίσως ακόμη και ελπίζοντας ότι το ταίρι του θα νιώσει ότι δεν παίρνει αυτά που χρειάζεται και θα ζητήσει το χωρισμό», λέει η ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σε σχέσεις Christie Kederian.
Στις μακροχρόνιες σχέσεις, υπάρχει επίσης ο αντίκτυπος της απλής αδράνειας: «Μερικές φορές, οι άνθρωποι εφησυχάζουν επειδή αισθάνονται ότι έχουν επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη σχέση, που απλά δεν έχουν επιθυμία ή ώθηση να βρουν κάτι καλύτερο», λέει η δρ. Kederian. «Νιώθουν άνετα με το να νιώθουν άβολα, αλλά τελικά, αυτό τείνει να τους κάνει να νιώθουν αγανακτισμένοι ή παθητικά επιθετικούς στη συμπεριφορά τους».
Είναι λογικό ότι όταν ο ένας ξεκινήσει να συμπεριφέρεται έτσι μέσα στη σχέση, ο άλλος είναι πιθανό να ακολουθήσει. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι δύο σύντροφοι να απομακρύνονται, δημιουργώντας μια όλο και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.
Αυτή η αποστασιοποίηση συμβαίνει συχνά ασυνείδητα, καθώς το άτομο αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι οι προσπάθειές του να συνδεθεί με το ταίρι του δεν έχουν σημασία ή ότι το άλλο άτομο δεν ενδιαφέρεται αρκετά για να ανταποδώσει. Έτσι, απλά συνηθίζει στην αποσύνδεση. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό έρχεται ως μια συνειδητή μορφή τιμωρίας. Μπορεί κάποιος να νιώθει θυμό από την έλλειψη προσπάθειας του άλλου ατόμου του και, ως ανταπόδοση, σταματά να προσπαθεί.
«Σε κάθε περίπτωση, η σχέση οδεύει προς το τέλος και είναι απλώς θέμα χρόνου να φτάσει εκεί», λέει η ειδικός σχέσεων Rachel DeAlto, επικεφαλής γνωριμιών στο Match.
Τι να κάνεις εάν νιώθεις ότι θέλεις να εγκαταλείψεις μια σχέση
«Το πιο σημαντικό βήμα είναι να καταλάβεις το γιατί», λέει η Δρ. Kederian. Η παραίτησή σου προκαλείται από κάτι που κάνει ή δεν κάνει το ταίρι σου και θα ήθελες να αλλάξει; Ή έχεις καταλήξει στην απόφαση ότι πρέπει να χωρίσεις, αλλά υπάρχει κάτι μέσα σου που σε εμποδίζει»;
Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείς τις συνέπειες που προκαλεί το quiet quitting στη σχέση σου. «Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το quiet quitting δεν είναι άδικο μόνο για εσάς, αλλά και για τον άλλο άνθρωπο που συμπαρασύρεις σε αυτή σου την απόφαση και συμπεριφορά», λέει η δρ. Earnshaw.
Η κατανόηση των παραγόντων που σε οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις το κίνητρο που ψάχνεις για να δώσεις ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, είτε τερματίζοντας τη σχέση, είτε κάνοντας μια συζήτηση, για να καταλάβετε τι χρειάζεται να κάνετε για να σώσετε τη σχέση.