Η Quintessential SFT δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια από τους Αλέξανδρο Δασκαλάκη, Κωνσταντίνο Κοπανίδη και Σωκράτη Χαρίση με όνειρο να φτιάξουν μια ομάδα που θα παράγει state of the art digital προιόντα.
Σήμερα, με τους 30+ εργαζόμενους στα τμήματα Design, Development, Data science, DevOps και Management υποδέχεται κάθε ταλέντο και επιλέγει συνεργάτες που θα ταιριάξουν στην κουλτούρα της.
«Η φιλοσοφία μας είναι παρουσιάζουμε ίσες ευκαιρίες για όλα τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας» λένε οι άνθρωποι της εταιρείας κι εμείς μιλήσαμε με τέσσερις γυναίκες της ομάδας, κάποιες από εκείνες που επέλεξαν τον τομέα της πληροφορικής ή βρέθηκαν να αξιοποιούν τις σπουδές τους σε μία εταιρεία τεχνολογίας, ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλάνε κοινές, μη ανθρώπινες γλώσσες (εκείνες του προγραμματισμού) για την Lauren Nicole και τη Χριστίνα και δεκάδες άγνωστα κουμπάκια και δυσανάγνωστες εντολές όπως για την Kate και την Έφη.
Έφη, Office Manager
H Έφη είναι η office manager της εταιρείας, συμμετέχει στην οργάνωση κάθε λειτουργίας της επιχείρησης που αφορά τον οικονομικό τομέα και το εργασιακό περιβάλλον των υπαλλήλων της. «Η θέση μου ανταποκρίνεται πλήρως στις σπουδές μου καθώς αποφοίτησα από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑ.ΠΕΙ.»
Στην ερώτηση τι την ενέπνευσε να ακολουθήσει αυτό τον επαγγελματικό δρόμο η Έφη απαντά: ”Σίγουρα οι γονείς μου με προωθούσαν προς τις θετικές επιστήμες γιατί έβλεπαν πως έχω μεγαλύτερη ευκολία αντίληψης σε αυτά τα αντικείμενα. Οπότε ακολούθησα τις οικονομικές σπουδές που σίγουρα ήταν ενδιαφέρουσες για μένα.»
«Το να εργαστώ σε εταιρεία τεχνολογίας ήταν στόχος μου γιατί είχα παρατηρήσει πως έχουν ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και με ελκύει η δημιουργικότητα και ο τρόπος σκέψης του κλάδου αυτού. Οπότε ταιριάζει με την νοοτροπία μου στο να είμαι ήρεμη με ξεσπάσματα γέλιου και ικανοποιεί την περιέργειά μου για να επεξεργάζομαι συνεχώς νέες πληροφορίες.»
«Οι κυριότερες δυσκολίες στην επαγγελματική μου πορεία ήταν η μη αναγνωρισιμότητα σε επίπεδο ιεραρχίας λόγω της ηλικίας αρχικά και αργότερα μετά την κρίση η απαξίωση των σπουδών μου και η επαγγελματική μου έως τότε πορεία. Δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις άγχους, ανταγωνισμού, φόρτου εργασίας κ.λ.π. γιατί αυτά είναι συνυφασμένα με τον οικονομικό κλάδο.»
Στα όνειρα της συγκαταλέγεται «το να βρίσκομαι σε μια εταιρεία που είναι ικανή να ενσωματώσει την εμπειρία μου, να αναπτύξει τις γνώσεις μου και να έχει ένα ευχάριστο περιβάλλον που να με παρακινεί.»
Kate, Marketing Manager
Η Kate είναι η marketing manager της Quintessential. Eίναι υπεύθυνη για την παρουσία της εταιρείας στα social media, την προβολή των εταιρικών assets και της διαφήμισης. «Επίσης είμαι υπεύθυνη για την αποστολή αμφιβόλου ποιότητας memes στα εταιρικά chats», προσθέτει χαμογελώντας. «Μετά από 7 χρόνια στη διαφήμιση ήταν μεγάλη μου επαγγελματική επιθυμία να δουλέψω σε εταιρεία τεχνολογίας, καθώς είναι ένας χώρος που εξελίσσεται συνέχεια, με συναρπάζει και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή την αλλαγή.»
«Από πολύ μικρή ήμουν πολύ καλλιτεχνικό παιδί, ζωγράφιζα, χόρευα και τραγουδούσα με την πρώτη ευκαιρία. Επομένως το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω ζωγράφος ή ηθοποιός. Μετά από ένα Βachelor στην φωτογραφία και ένα Μaster στις καλές τέχνες και πολλές ώρες σε θεατρικά εργαστήρια, μετά από κάποια χρόνια ως εικαστικός και digital designer μεταπήδησα στη διαφήμιση ως account manager στη διοργάνωση events και στη συνέχεια στο κομμάτι της online επικοινωνίας όπου και ήρθα και πιο ενεργά κοντά στο χώρο της τεχνολογίας έχοντας και τις αρμοδιότητες του project manager για website & app development.
Η Kate οφείλει την εξοικείωσή της με το τεχνολογικό περιβάλλον στην οικογένειά της. «Είχα μεγαλώσει σε μια οικογένεια που εκτιμούσε την τεχνολογία, είχα τον πρώτο μου υπολογιστή το 1997. Ο πατέρας μου έχει εργαστεί και ο ίδιος σε εταιρείες τεχνολογίας ή εταιρείες που είχαν σημαντικό τεχνολογικό υπόβαθρο. Ο αδερφός μου είναι developer, επομένως το να δουλεύω σε software agency δεν ήταν κάτι νέο σαν περιβάλλον για εμένα.»
«Με σπουδές στις τέχνες η μετάβαση στο Marketing -αν και όχι τόσο περίεργη- δημιουργούσε συχνά απορίες στις συνεντεύξεις στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας. Όσο περνούσε όμως ο καιρός και αποκτούσα μεγαλύτερη εμπειρία αποδείχθηκε ένα σημαντικό προβάδισμα κυρίως στη διαχείριση διαφόρων ομάδων από διαφορετικά backgrounds. Σίγουρα σε κάποια σημεία χρειαζόταν μεγαλύτερος κόπος σε σχέση με έναν απόφοιτο marketing σχολής, αλλά το αντικείμενο μου άρεσε πολύ οπότε χαίρομαι που έκανα επιπλέον προσπάθεια και έχω φτάσει εδώ που είμαι σήμερα.»
Για το πόσο διαφορετική είναι η δουλειά σε μια εταιρεία τεχνολογίας σε σχέση με τη ζωή σε ένα agency η Kate λέει «Δεδομένου ότι ασχολούμαι πολλά χρόνια και με διαφορετικούς πελάτες με το χώρο της τεχνολογίας η μετάβαση ήταν σχετικά εύκολη. Ωστόσο σίγουρα κάθε νέος κλάδος χρειάζεται μελέτη και διάβασμα αφενός για να μπορείς να απευθυνθείς σωστά στο κοινό της εταιρείας και αφετέρου για να μπορείς να συνεννοηθείς με τους συναδέλφους.»
«Τα όνειρα μου αλλάζουν κάθε μήνα. Το να δουλεύω σε μια εταιρεία όπως η Quintessential ήταν ένα από τα όνειρα μου και δεν έχω θέσει κάποιο νέο προσωπικό στόχο. Για αρχή σίγουρα θέλω να δω την εξέλιξη της εταιρείας και μεγάλα picks στα marketing diagrams που φτιάχνω.» λέει για τα σχέδιά της.
Lauren Nicole, Front Εnd Engineer
H Lauren Nicole είναι Front Engineer, «ένας ρόλος που αν είσαι ελαφρώς νευρωτική είναι μεγάλο προσόν και περιβάλλομαι από ανθρώπους με κοινές αξίες. Η μεγάλη μου χαρά είναι να χάνομαι μέσα στη δουλειά και να απολαμβάνω κάθε λεπτό.» λέει κι η ίδια.
Το Front End είναι οι γραμμές κώδικα που συνδέουν τα δεδομένα με το design. Φέρνουν δηλαδή την digital γλώσσα να παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια του χρήστη, μας εξήγησε περισσότερα η Lauren Nicole για τη δουλειά της και προσθέτει
«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι όταν βρέθηκα στην τρύπα του software development, βρήκα ένα χώρο ασφάλειας για εμένα» και μοιράζεται μαζί μας ότι δυσκολεύτηκε να την πάρουν στα σοβαρά. «Βρέθηκα σε αυτό τον επαγγελματικό χώρο κάπως πιο αργά από τον περισσότερο κόσμο και το επιλεκτικό μου βιογραφικό συχνά μπέρδευε τους ανθρώπους, κάνοντας την εισαγωγή μου στο χώρο δυσκολότερη από όσο θα ήθελα» μάς λέει.
«Τα όνειρα μου για το τι θα γίνω όταν μεγαλώσω γυρνούσαν πάντα σε μια απάντηση. Ήθελα να γίνω ο επόμενος James Nachtwey – φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής που γυρνούσε σε κάθε γωνιά του κόσμου για να φέρει πίσω τα αληθινά γεγονότα. Πως έχω φτάσει εδώ που είμαι σήμερα σε σχέση με το που νόμιζα πως θα είμαι, είναι μια μεγάλη και περίπλοκη ιστορία που έχει κάνει το σύμπαν να γελάει μαζί μου σε πολλές φάσεις.»
Χριστίνα, Back End Developer
Η Χριστίνα είναι μέλος της backend ομάδας της εταιρείας quintessential. Με την ομάδας της υλοποιούν εφαρμογές και λογισμικά πάνω στα οποία θα βασιστεί η ομάδα του front end. Στο backend βρίσκονται όλα τα δεδομένα του εκάστοτε digital προϊόντος, είναι ο κώδικας που χτίζει από το 0 κάθε εφαρμογή ή πλατφόρμα και το σημείο στο οποίο οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση και δεν μπορούν να δουν.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι καθόλου τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω όταν ήμουν μικρή. Σίγουρα όμως, δεν θα είχε το όνειρο μου καμία σχέση με αυτό που κάνω τώρα. Η ένταξη μου γενικά στον χώρο της τεχνολογίας και του ίντερνετ άργησε πολύ σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μου. Το πιο πρόσφατο, όμως, όνειρο καριέρας που είχα (στις πανελλήνιες συγκεκριμένα) είναι να γίνω στρατιωτικός, που δεν κατάφερα να ακολουθήσω λόγω μορίων.»
Η καθηγήτρια της στο φροντιστήριο κι ένας συμμαθητής της που αγαπούσε τον προγραμματισμό την κατεύθυναν στην Πληροφορική, κάτι που τελικά όπως λέει και η ίδια της αρέσει πολύ. «Όταν εν τελεί, έμαθα τα μόρια μου και έπρεπε να διαλέξω μια διαφορετική καριέρα, η καθηγήτρια μου στο φροντιστήριο προσπάθησε πολύ να με πείσει να σπουδάσω Πληροφορική. Ήμουν η καλύτερη στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον σε όλο το φροντιστήριο και γενικά μου φαινόταν ένα απλό μάθημα, καθώς ταίριαζε πολύ με τον υπολογιστικό τρόπο σκέψης που έχω. Παράλληλα, ένας φίλος και συμμαθητής μου που ασχολούταν με τον προγραμματισμό επίσης με ενθάρρυνε πολύ στο άκουσμα της ιδέας, αφού κι αυτός θεωρούσε ότι θα μου ταίριαζε πολύ. Τελικά, όντως σπούδασα πληροφορική και μπορώ να πω ότι πάλι καλά που ήρθαν έτσι τα πράγματα γιατί μου άρεσε πάρα πολύ.
«Καθώς η εργασία μου εδώ είναι και η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία με τον προγραμματισμό, το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως δυσκολία είναι το άγχος που είχα κατά τους πρώτους μήνες, που για ευνόητους λόγους είχε να κάνει με την αγωνία μου να τα πάω καλά στην δουλειά μου.» μάς απαντά σε ερώτησή μας αν υπήρχαν δυσκολίες στην προσαρμογή της στην επαγγελματική ζωή.
Τα επαγγελματικά όνειρα της Χριστίνας, αφορούν μικρά βήμα προς τον στόχο. «Μου αρέσει να έχω πιο προσιτά όνειρα και να σκέφτομαι το επόμενο βήμα πιο πολύ από το να έχω ένα μεγάλο τελικό στόχο. Οπότε, το όνειρο μου αυτή τη στιγμή είναι να γίνω μια πολύ δυνατή προγραμματίστρια με μεγάλο εύρος γνώσεων και εμπειριών. Δε θα μου άρεσε στο μέλλον να ‘χω μια θέση η οποία δε θα μου επιτρέπει να γράφω κώδικα.»