Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, broken heart syndrome ή takotsubo syndrome. Όπως και να το διαβάσεις ή να το ακούσεις, είναι αληθινό. Δεν πρόκειται για μύθο, σύμφωνα με την επιστήμη, αλλά για πραγματικά -όμως σπάνια- συμπτώματα.
Τι είναι το broken heart syndrome λοιπόν;
Σύμφωνα με το Mayo Clinic πρόκειται για σειρά συμπτωμάτων που ακολουθούν μετά από ένα στενάχωρό ή αγχωτικό για τον οργανισμό γεγονός. Συνήθως πυροδοτείται από γεγονότα όπως το πένθος, αλλά ακόμα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του γάμου ή την αναμονή για μία νέα δουλειά.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι σχετίζεται άμεσα με τον εγκέφαλο και το πώς αυτός αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται το στρες. Δεν υπάρχει κάποια θεμελιωμένη θεωρία για τις αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο αυτό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εν δυνάμει θεωρίες που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να συνδέεται με αυξημένες ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη.
Οι θεωρίες αυτές στηρίζονται στη λογική, ότι στον εγκέφαλο γίνεται όλη η διαδικασία της επεξεργασίας των συναισθημάτων. Οπότε αυτό επηρεάζει την καρδιά με μια top-down ροή.
Και ποια τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα προσομοιάζουν σε αυτά της καρδιακής προσβολής. Οι άνθρωποι που πάσχουν από το broken heart syndrome παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή, έντονο θωρακικό πόνο και δυσφορία. Η διαφορά με την καρδιακή προσβολή έγκειται ότι στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς παρατηρείται αποκλεισμός των αιμοφόρων αγγείων αντί για αποκλεισμό των αρτηριών.
Η επαναφορά του οργανισμού είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες. Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει και συμβάντα όπου η ασθένεια αποδείχθηκε θανάσιμη.
Η έρευνα αυτή, αν και μη ολοκληρωμένη, βοηθά την επιστήμη να εξηγήσει περιπτώσεις καρδιομυοπάθειας, που συχνά παραβλέπεται και παραμένει ανεξήγητη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάθε βήμα της επιστημονικής έρευνας, για την αμεσότερη πρόληψη του συνδρόμου.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα στεναχωρηθείς και θα πεις ότι σου ράγισε η καρδιά, ξανασκέψου το.