Όλοι τα έχουμε περάσει. Κάποιος μας πλήγωσε χωρίς να το καταλάβει και εμείς δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τον πόνο. Οι προσδοκίες είναι ύπουλο πράγμα. Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες που δεν λέγονται, δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα.
Πώς όμως μπορούμε να έχουμε μία υγιή στάση απέναντι στις ρεαλιστικές προσδοκίες; Πόσο εύκολο είναι να μιλήσουμε για τις προσδοκίες αυτές, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως είχαμε φανταστεί;
Ορίστε 4 πράγματα που μπορείς να εξετάσεις για να βρεις πιο εύκολα τις ισορροπίες.
1. Ψάξε ακόμα και αυτά που ξέρεις ήδη
Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουμε να δούμε καιρό. Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πώς θα συμπεριφερθούν, το χρόνο που θα περάσουμε μαζί και πώς θα μας φερθούν. Η απόσταση μας κάνει να ξεχνάμε τις κακές συμπεριφορές και να κρατάμε τα καλά. Αυτό όμως οδηγεί σε απογοήτευση.
Πριν περάσεις χρόνο με κάποιον, ρώτα τον εαυτό σου τι ξέρεις για εκείνον. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μία ρεαλιστική στάση και να αποφύγεις το να φορέσεις παρωπίδες.
Η ερώτηση είναι απλή. “Τι ξέρω ήδη;”. Ξέρεις ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται πάντα.
2. Να είσαι ο εαυτός σου, όποια κι αν είναι η περίπτωση
Ένας τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας είναι να απομακρυνόμαστε από τους άλλους ώστε να μην μπορούν να μας πληγώσουν. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υγιής συμπεριφορά. Βγάλε τον πραγματικό σου εαυτό προς τα έξω και μην ανησυχείς για το ποιος θα σε πληγώσει.
Μπορεί να περιτριγυρίζεσαι από δυσλειτουργικές καταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην είσαι το υπέροχο άτομο, που με τόση προσπάθεια έχεις γίνει. Μπορεί να μην τους αξίζεις ή ακόμα και να μην μπορούν να το αντιληφθούν, αλλά εσύ μην σταματάς ποτέ να είσαι ευγνώμων, θετική, δυνατή, υπομονετική και ταπεινή. Όταν αφήνουμε άλλους να καθορίσουν αυτό που είμαστε, σημαίνει ότι τους δίνουμε μεγάλη αξία.
Μερικές φορές απογοητευόμαστε από τις προσδοκίες που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, μιας και ποτέ δεν τις εκφράσαμε σωστά. Συχνά βρίσκουμε παρηγοριά λέγοντας, “Θα έπρεπε να ξέρουν!” ή “Δεν είναι δουλειά μου να το ζητήσω!” όμως αυτό ξέρεις ότι δεν είναι δίκαιο.
Το να μπορούμε να διαχειριστούμε τις προσδοκίες μας σωστά σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε και την ευθύνη για όλες εκείνες τις προσδοκίες που δεν εκφράσαμε με τον σωστό τρόπο. Μπορεί πραγματικά να περίμενες από εκείνον τον φίλο να σε ψάξει και να πει τα πράγματα που θα ήθελες. Όταν όμως σταματάμε να δίνουμε στους ανθρώπους το περιθώριο της αμφιβολίας ή το να σκεφτούν άσχημα για μας και λέμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, γλιτώνουμε τον εαυτό μας από μεγάλη απογοήτευση.
Αντί να περιμένεις να σε ρωτήσει η μαμά σου πώς πήγε η δουλειά σήμερα, υπενθύμισε στον εαυτό σου να οδηγήσεις εσύ την συζήτηση εκεί ή να της πεις από μόνη σου. Το να παίρνεις την ευθύνη για κάτι υποδεικνύει ωριμότητα.
4. Επίλεξε κάτι που εκτιμάς
Είναι πάντα εφικτό να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Ωστόσο, είμαστε υπεύθυνοι για αυτά που “βλέπουμε”. Σίγουρα, δεν μπορούμε να βάζουμε παρωπίδες σε όλα αυτά γύρω μας που δυσλειτουργούν. Ένας υγιής τρόπος όμως που μπορείς να διαχειριστείς τις προσδοκίες είναι με το να φεύγεις από όσα είναι δύσκολα και αργούν να αλλάξουν και να ξεκινήσεις να εκτιμάς πράγματα από τον περίγυρό σου.
Βρες κάτι καλό στους ανθρώπους γύρω σου, κάτι που εκτιμάς. Είμαστε όλοι άνθρωποι με ατέλειες και ελαττώματα.
Αντί να αφήνουμε τις ανείπωτες προσδοκίες μας να βαραίνουν τις καρδιές μας, ήρθε η ώρα να έχουμε το θάρρος να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό και ποια είναι αυτά που θέλουμε να αφήσουμε στην άκρη.
first published: Ιαν 16, 2020