Παρακάτω θα βρεις τις συνταγές γιατί ακόμα κι αν πέρασαν οι γιορτές πάντα μπορείς να βρεις μια ευκαιρία για ένα γλυκάκι. Σωστά;
Savoir Sweet Mousse
Μερίδες: Δέκα, ναι… (σαφώς βγήκαν λιγότερες καθώς δώσαμε μάχη πάνω από το μπολ…)
Υλικά: 400 γρ. λευκή σοκολάτα 50 γρ. κρέμα γάλακτος 500 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σαν την όψη γιαουρτιού 100 γρ. καραμέλα (αν δεν προλαβαίνετε ή δεν γνωρίζετε να φτιάξετε, θα τη βρείτε σε βαζάκι σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ) 1 κ. γλυκού άρωμα πικραμύγδαλο ή αλλιώς βανίλια Αν δεν φάνε τα παιδιά, μπορείτε να προσθέσετε 1 σφηνάκι ρούμι ή κάποιο λικέρ που αγαπάτε. Διαδικασία:Τοποθετώ σε bain-marie τη λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη μαζί με τα 50 γραμμάρια κρέμας. Προσέχω να κρατάω τη φωτιά χαμηλή και να ανακατεύω συνέχεια, καθώς η λευκή είναι μια πολύ ευαίσθητη σοκολάτα. Όταν λιώσει και αποκτήσει λεία υφή, κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω λίγο να κρυώσει. Τότε χτυπάω την κρέμα γάλακτος ώστε να αποκτήσει τη μορφή γιαουρτιού και όχι μέχρι να σφίξει όπως συνήθως κάνουμε. Με απαλές κινήσεις ενώνω τα δύο μείγματα που θα πρέπει να παραμείνουν μια αφράτη μους. Προσθέτω την καραμέλα, τα αρώματα, το αλκοόλ αν θέλω, και ανακατεύω με αγάπη για να μη χαθεί ο όγκος της. Γεμίζω τα ποτήρια ή ό,τι σκεύος εσείς επιλέξετε και παγώνω για τουλάχιστον 3 ώρες. Στη φωτογραφία έχω γαρνίρει με καραμελωμένα popcorns!
Cinnamon Cookies
Φωνάξτε τα παιδιά και τους φίλους σας! Παίξτε στην κουζίνα και απολαύστε τη μοναδική μυρωδιά της κανέλας! Μερίδες: 35 λαχταριστά μπισκοτάκια
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο 220 γρ. καστανή ζάχαρη 180 γρ. λευκή ζάχαρη 2 αβγά 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 βανίλιες 1 κ. σούπας κανέλα 1 πρέζα αλάτι 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας bitter (αλλιώς ψιλοκόβω μια πλάκα κουβερτούρας) Διαδικασία:
Ανακατεύω μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και τις βανίλιες. Χτυπάω στο μίξερ (καλύτερα με το εξάρτημα “φτερό”) το βούτυρο σε κομμάτια με τις δύο ζάχαρες για πέντε λεπτά. Χαμηλώνω ταχύτητα και ρίχνω ένα-ένα τα αβγά. Προσθέτω με κουταλιές το μείγμα του αλευριού και χτυπάω μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί. Όχι παραπάνω. Τέλος ρίχνω τη σοκολάτα, ανακατεύω μία φορά και με τη σπάτουλα, μεταφέρω τη ζύμη πάνω σε μεμβράνη, κλείνω καλά και τη βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα (μπορώ και όλη τη νύχτα ώστε να ψήσω το πρωί!). Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετώ λαδόκολλα στα ταψάκια μου και φτιάχνω με τη ζύμη μπαλάκια, σαν κεφτεδάκια φανταστείτε, ενώ αφήνω χώρο μεταξύ τους γιατί ανοίγουν στο ψήσιμο και γίνονται σαν μικροί δίσκοι. Προτείνω όχι παραπάνω από 10 τεμάχια σε κάθε ταψί. Ψήνω για δέκα λεπτά. Αν ο φούρνος σας έχει μόνο αντιστάσεις, μη βάλετε δύο ταψιά μαζί αλλά ένα τη φορά.
Το σχόλιό μου να τα αφήσετε να κρυώσουν, είναι περιττό… ξέρω… θα καείτε!Gingerbread Cake
Το μαγικό “μείγμα μπαχαρικών” δίνει μια πικάντικη διάσταση σε αυτό το κέικ, που σίγουρα θα σας γίνει γλυκιά ανάμνηση! Φτιάξτε αρκετό και κρατήστε το μείγμα “gingerbread spice” και για άλλα κέικ ή μπισκότα.
Υλικά:
Gingerbread spice recipe:
½ κούπα κανέλα ½ κούπα τζίντζερ σε σκόνη ¼ κούπα μοσχοκάρυδο ¼ κούπα γαρύφαλλο ¼ κ. γλυκού πιπέρι ¼ κούπα μαχλέπι (σπόροι πετροκερασιάς, τολμήστε το)
Φυλάξτε το σε βαζάκι και αρωματίστε ανά πάσα στιγμή! Εμείς θα χρειαστούμε για τη συνταγή 3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού.
240 γρ. μελάσα (αγοράστε την, μην σας τρομάζει, είναι ονειρική για τέτοια κέικ!) 200 γρ. καστανή ζάχαρη 110 γρ. βούτυρο 3 αβγά 200 γρ. κρέμα γάλακτος 250 γρ. αλεύρι 2 κ. γλυκού μπέικιν 1 πρέζα αλάτι 3 κ. γλυκού από το αρωματικό μας μείγμα Διαδικασία: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, αποσύρω και προσθέτω τη μελάσα. Στο μίξερ χτυπάω μέχρι να αφρατέψουν τα αβγά με τη ζάχαρη τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και τα μπαχαρικά. Κατεβάζω την ταχύτητα και ρίχνω το βούτυρο σιγά-σιγά. Κλείνω το μίξερ και με μία σπάτουλα ανακατεύοντας, ρίχνω εναλλάξ το αλεύρι με την κρέμα γάλακτος, λίγη κάθε φορά. Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά μια φόρμα για κέικ και ψήνω για 50-55 λεπτά. Πριν ξεφορμάρω, αφήνω να κρυώσει καλά. (Ανάλογα με τον φούρνο σας, πάντα προσέχετε μήπως καεί, γι’ αυτό και στα τελευταία δέκα λεπτά ανοίγετε και ελέγχετε).Πανακότες με Σοκολάτα Γάλακτος
Φάτε τη σοκολάτα γάλακτος με… το κουτάλι!
Μερίδες: εμείς γεμίσαμε 8 ποτήρια για ουίσκι. Υλικά: 500 γρ. γάλα 500 γρ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη 15 γρ. ζελατίνες 2 βανίλιες 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένηΔιαδικασία:
Αρχικά θα πρέπει να απλώσω τις ζελατίνες σε ένα ταψάκι και να τις καλύψω με παγωμένο νερό. Έτσι θα μαλακώσουν σωστά. Τις αφήνω για δέκα λεπτά και σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη. Ανακατεύω με το σύρμα για να μην κολλήσουν και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω τις βανίλιες και τις ζελατίνες αφού πρώτα τις στραγγίξω καλά να μην έχουν νερό. Ανακατεύω και αφήνω πέντε λεπτά να κρυώσει το μείγμα εκτός φωτιάς. Τότε προσθέτω την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ομογενοποιώ. Γεμίζω ποτήρια ή ό,τι άλλο φανταστείτε πως ταιριάζει. Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες στο ψυγείο. Γαρνίρω με σοκολάτα σε κομμάτια ή σε σιρόπι ή σε οποιαδήποτε σκανδαλώδη μορφή της! Αν και έχει σοκολάτα γάλακτος, είναι πολύ ελαφρύ επιδόρπιο, δροσιστικό και λαχταριστό. Έτσι μπορείτε να αντικαταστήσετε την αίσθηση μιας μπάλας παγωτού και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε περισσότερο!Επιμέλεια – Συνταγές: Φωτεινή Μεντζελοπούλου, Γιάννης Σταυρουλάκης
Φωτογραφίες: Sandy & Odysseas [sovisualphotography]
Η παραγωγή και η φωτογράφιση έγινε με προιόντα Carrefour Μαρινόπουλος