Η θεραπεύτρια και νευροεπιστήμονας Bobbi Banks, κατέρριψε πέντε ενδεικτικές συμπεριφορές σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram.
Είτε πρόκειται για ένα ερωτικό ραντεβού είτε για μια επαγγελματική υποχρέωση ή ακόμα και για την οικογένεια μας, θεωρώ πως είμαστε πλέον αρκετά ικανοί ώστε να αναγνωρίζουμε πιο εύκολα εκείνες τις «κόκκινες σημαίες» που οφείλουμε να προσέχουμε για τον εαυτό μας.
Οι φίλοι σου δεν βρίσκουν χρόνο για εσένα; Κόκκινη σημαία. Τα προβλήματα των άλλων γίνονται ένα και με τα δικά σου; Κόκκινη σημαία. Σπάνια το κοντινό σου περιβάλλον αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του; Τότε, τεράστια, κόκκινη σημαία κι εδώ.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν έλλειψη αυτογνωσίας, έλλειψη προσωπικών ορίων και πιθανώς έλλειψη υγιούς εγωισμού.
Αλλά, ας είμαστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό μας, μερικές φορές δεν ενεργούμε όλοι μας έτσι; Δεν έχουμε γίνει όλοι αμυντικοί όταν νιώθουμε επίθεση ή δεν έχουμε δικαιολογήσει πολλές φορές μια κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου ούτως ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα που θα μπορούσαν λίγο αργότερα να συμβούν;
Όπως εξηγεί η νευροεπιστήμονας, συχνά μιλάμε για κόκκινες σημαίες στις σχέσεις και τις φιλίες, αλλά σπάνια ανοίγουμε μια συζήτηση γύρω από τις κόκκινες σημαίες που θα πρέπει να σηκώσουμε μέσα μας για να βελτιώσουμε αποκλειστικά και μόνο το ‘’μέσα’’ μας.
Ο όρος «red flag»
Ο όρος «red flag» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τελευταία για τους ανθρώπους καθώς και για ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές τους στις σχέσεις. Ωστόσο, ως «red flags» μπορούμε να βαφτίσουμε και τα αρνητικά στοιχεία που οι ίδιοι κουβαλάμε, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε, και που αξίζει να δουλέψουμε και να αλλάξουμε προκειμένου να αναπτυχθούμε και να γίνουμε η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας.
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, σπανίως υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιπλήττουν τον εαυτό τους με ορισμένα red flags. Ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ακαταστασία η οποία ωστόσο για κάποιον άλλο άνθρωπο μπορεί να μοιάζει εξαιρετικά σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό.
Όχι λοιπόν, αν αναρωτιέσαι δεν είμαστε πολύπλοκα όντα, είμαστε όμως άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε την τάση να ισορροπούμε ανάμεσα στα ταλέντα, στις δυνάμεις αλλά και στις αδυναμίες μας. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν πραγματικά θέλουμε να εργαστούμε πάνω στα προσωπικά μας red flags. Το ζήτημα είναι να λάβουμε θετική δράση και όχι το αντίστροφο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήκωσε 5 σημαίες. Mέσα σου.
Η Bobbi Banks χαρακτηριστικά συνεχίζει, προσδιορίζοντας στην ανάρτηση της πέντε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κόκκινες σημαίες» για το μέσα μας.
Πρώτον, προτείνει ότι η δημιουργία δικαιολογιών για τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων είναι μια πρώιμη κόκκινη σημαία, καθώς δημιουργεί ένα ανοιχτό περιβάλλον για τοξικές ενέργειες οι οποίες καλώς ή κακώς θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή και μάλιστα αδιαμφισβήτητα.
Στη συνέχεια, προσδιορίζει ότι όταν δεν μιλάμε ανοιχτά τότε το κάνουμε γιατί φοβόμαστε την απόρριψη, τη σύγκρουση ή τη διαφωνία μη γνωρίζοντας πως να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί συχνά να αλληλεπιδράσει με τις τάσεις που μας αρέσουν στους ανθρώπους, καθώς αισθανόμαστε υπερβολικά υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων και θα ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας όρια όσο περισσότερο αισθανόμαστε ότι μας παίρνει, προκαλώντας μας πόνο και φυσικά σαμποτάροντας με τον χειρότερο τρόπο τον εαυτό μας.
Η κριτική και η υποβάθμιση του εαυτού μας ή των άλλων είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που η Bobbi Banks αναφέρει πως θα μπορούσε να είναι μια εξίσου σημαντική κόκκινη σημαία. Αυτό συχνά έχει τις ρίζες του στην ανασφάλεια και είναι περισσότερο αντανάκλαση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής μας παρά της ίδιας μας της φύσης.
Το να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να διασχίζουν τα όριά μας είναι ένα άλλο παράδειγμα δυνητικά τοξικής συμπεριφοράς που πρέπει να προσέχουμε. Τα υγιή όρια είναι απαραίτητα συστατικά για τη φροντίδα του εαυτού μας, γιατί χωρίς αυτά, πολύ συχνά θα παρατηρήσουμε πως θα αρχίσουμε να νιώθουμε εξαντλημένοι, ή ότι μας εκμεταλλεύονται ή τελοσπάντων ότι κατά κάποιον τρόπο παραβιάζουν αυτό που είμαστε, μαζί και την αλήθεια μας.
Κλείνοντας, η Bobbi Banks χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το να βασίζουμε την αξία μας στην επικύρωση των ανθρώπων είναι μια άλλη τοξική συνήθεια που πρέπει να προσέχουμε. Προερχόμαστε από μια κοινωνία που κερδίζει εμπιστοσύνη στην έγκριση των άλλων, είτε πρόκειται για την οικογένεια μας, είτε για τους συνεργάτες μας, είτε ακόμα και του ευρύτερου κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ζήλια, υποτίμηση του εαυτού και χαμηλή αυτοεκτίμηση, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη.
Εάν κάποια από αυτές τις «κόκκινες σημαίες» σε κάνει να ταυτίζεσαι ή κάτι σου θυμίζει, τότε σε πρώτη φάση δεν έχεις λόγο να ταραχθείς. Όλοι μας καθημερινά πασχίζουμε να ανακαλύψουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή μας κι ας μην τα καταφέρνουμε πάντα. Το θέμα είναι να προσπαθούμε. Το όλο ζήτημα έγκειται στο να αναγνωρίζουμε τι κάνουμε λάθος και τι είμαστε διατεθειμένοι από εδώ και στο εξής να κάνουμε σωστά για το καλό μας και μόνο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχεις ακούσει ποτέ για τις «πράσινες σημαίες»;
Εκτός από το ποιες κόκκινες σημαίες μπορείς να παρατηρήσεις και φυσικά να αλλάξεις, η Bobbi Banks φέρνει στο φως μερικές ακόμα σημαίες, εκείνες τις πράσινες που και πάλι αξίζει να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας.
Αν αναρωτιέσαι, πρόκειται για θετικές συμπεριφορές όπως το να μιλάμε για τον εαυτό μας, να διατηρούμε τα όριά μας, να δίνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και φυσικά το να επιλέγουμε αυτό που είναι καλύτερο παρά αυτό που συνήθως μοιάζει πιο εύκολο ή πιο βολικό. Όλα αυτά θα τα βρεις, στο παρακάτω post και αν δεν έχεις κάνει follow τον λογαριασμό της Bobbi Βanks, τότε μετά από όλα αυτά αλήθεια αναρωτιέμαι τι περιμένεις.