Η συνταγή του γνωστού σε όλους μας red velvet είναι εύκολη, υγιεινή και γευστική, το σωστό γλυκό για τις γιορτές. Το βασικό συστατικό του κέικ είναι το παντζάρι που προσδίδει φυσικό κόκκινο χρώμα φημίζεται για τις πολλές θρεπτικές του ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.
2-3 φρέσκα παντζάρια, βρασμένα και πολτοποιημένα
¼ κούπας χυμό λεμονιού
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1 κούπα μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
225 ml ξινόγαλο
21/3 κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
4 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κούπας κακάο
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τo γλάσο
250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα ζάχαρη άχνη
½ κούπα κρέμα γάλακτος
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα παντζάρια, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο και το ξινόγαλο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μεγάλο κουτάλι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ (από μέτρια σε χαμηλή) και ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού κουταλιά κουταλιά. Όταν ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τα παντζάρια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της ζύμης. Στρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά (διαμέτρου 23 εκ.) με λαδόκολλα που να καλύπτει και τα τοιχώματα. Μοιράζουμε μέσα τη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί και τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί με το τυρί και να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από μέτρια σε χαμηλή) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε μια πιατέλα ξεφορμάρουμε το ένα κομμάτι κέικ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας τυριού. Από πάνω τοποθετούμε το άλλο κομμάτι του κέικ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Healthy tip: Εάν θέλετε μια επιλογή υγιεινού γλάσου, επιλέξτε γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού. Συνδυάστε 1 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλιας, 1 κουταλιά μέλι ή καθαρό σιρόπι σφενδάμου και μερικές γεμάτες κουταλιές αλεύρι καλαμποκιού. Στη συνέχεια βάλτε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μετατραπεί σε πηκτή κρέμα, τις κουταλιές αλευριού προσαρμόστε τες για να βγει πηκτή η κρέμα σας δείτε το με το μάτι .
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, τοποθετήστε τη σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε ομαλά μέχρι να γίνει κρεμώδη εάν κρίνετε απαραίτητο προσθέστε λίγο γάλα (αμυγδάλου ή ρυζιού), εάν θέλετε μια κρεμώδη συνεκτικότητα.
Και τώρα διάβασε για τα οφέλη του παντζαριού και δώσε επιπλέον λόγους στον εαυτό σου για ένα red velvet cake.
Ενίσχυση της αντοχής
Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Μείωση της χοληστερίνης
Το φυλλικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.
Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών.