Στις περισσότερες από εμάς, το αίσθημα του να περιμένουμε ένα μήνυμα από το crush μας, κρεμασμένες πάνω από το κινητό, λογικά είναι οικείο. Στο μεταξύ, περιλαμβάνει και ένα άγχος ή μια αμφιβολία. Ειδικά, όταν ακόμα τα πράγματα είναι ασαφή στην αρχή μιας σχέσης. Για κάποιους, ανθρώπους αυτά τα αισθήματα και το άγχος είναι μόνιμα. Και δεν αποτελούν απλά “αλατοπίπερο” της ερωτικής τους ζωής. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι κομμάτι της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας, μιας και πάσχουν από “Relationship OCD”.

Τι είναι το “Relationship OCD”;

Σύμφωνα με όσα είπε ο Guy Doron, καθηγητής ψυχολογίας με εξειδίκευση στο ROCD, στο Refinery29, πρακτικά περιγράφει τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μόνο που επικεντρώνονται στις στενές σχέσεις ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν πρόκειται για επίσημα διαγνωσμένο σύνδρομο. Περισσότερο, αποτελεί “παρουσίαση” του OCD.

Το OCD είναι μια αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει συνεχόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή αισθήσεις που οδηγούν ένα άτομο στο να επαναλαμβάνει πράγματα. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις, ένα άτομο με ROCD κάνει τέτοιου είδους σκέψεις με βασικό τομέα τις σχέσεις του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο. Αλλά το να καταλήξεις πως μπορεί να οδηγεί απλά σε άγχος για το τελευταίο match στο Tinder, είναι λάθος.

Για τους ανθρώπους με αυτό το σύνδρομο, το αναμενόμενο άγχος και αμφιβολίες που μπορεί να περιλαμβάνει μια νέα σχέση είναι κάτι παραπάνω από απλά ζητήματα. “Για τα άτομα με ROCD αυτές οι αμφιβολίες, τα διλήμματα και οι προκαταλήψεις είναι οδυνηρές, χρονοβόρες, εξαντλητικές και οδηγούν σε ανικανότητα”, εξήγησε ο ειδικός.

Tumbex

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο το να περιγράψει κανείς το ROCD, μιας και κάθε σχέση είναι διαφορετική. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε ερωτικές σχέσεις, αλλά ενδέχεται να επηρεάζει και φιλίες. Ακόμα και σχέσεις γονέα-παιδιού.

Μια βασική ένδειξη είναι η ανάγκη ενός ατόμου να έχει συνεχώς δίκιο σε μια σχέση. Ή το να παθαίνει “εμμονές” με τα αρνητικά στοιχεία του συντρόφου του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ROCD ίσως να αμφισβητεί έντονα -σχεδόν εμμονικά– το κατά πόσο ο σύντροφός έλκεται από εκείνο. Αυτή η σκέψη μπορεί να το οδηγήσει στο να παρατηρεί έντονα τη γλώσσα του σώματος ή γενικά σωματικά σημάδια, για να καταλήξει στον αν ο “φόβος” του είναι αληθινός. Ακόμα, ίσως να συγκρίνει τη σχέση του με άλλες σχέσεις, και να αποφεύγει κοινωνικά events στα οποία θα παραβρίσκονται και άλλα ζευγάρια.

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά μια σχέση

Τα καλά νέα, είναι πως το ROCD φαίνεται πως μπορεί να θεραπευτεί μέσω της γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τον “εξοπλισμό” του ατόμου με τα απαραίτητα ψυχικά εφόδια: Από το γκρέμισμα των extreme ή καταστροφικών του πεποιθήσεων για τον έρωτα μέχρι το χτίσιμο της αυτοεκτίμησής του.

Όπως κάθε πράγμα που “παίζει” με την ψυχική μας υγεία, έτσι και αυτό μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για την καταπολέμηση οποιασδήποτε πεποίθησης βλάπτει εμάς, αλλά και τις σχέσεις και τη ζωή που προσπαθούμε να χτίσουμε.

featured image: Thriveworks