revythiakokkinisaltsasavoirville

Σαν χώρα είμαστε τυχεροί που στην κουζίνα κάθε ελληνικού σπιτιού τα όσπρια υπάρχουν σε αρκετά συχνή βάση. Οι φακές, τα φασόλια γίγαντες, τα πράσινα φασολάκια και άλλα πολλά ανήκουν στα φαγητά που γνωρίζουν οι περισσότερες νοικοκυρές ή αν δεν γνωρίζουν φροντίζουν να μάθουν να φτιάχνουν πριν παντρευτούν. Ένα όσπριο που δεν συνηθίζω προσωπικά να τρώω συχνά, είναι τα ρεβύθια. Συνήθως στο σπίτι μας υπήρχαν με τη μορφή σούπας, τη γνωστή ρεβυθάδα.

Την τελευταία δεκαετία αυτό το όσπριο έχει μπει ενεργά στην παγκόσμια κουζίνα όχι μόνο για τη νόστιμη γεύση του, αλλά και για τη χρησιμότητά του στη διατροφή. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών, που υπάρχουν και στο δημητριακό βρώμη. Έτσι, μας χορταίνουν σε μικρή ποσότητα και μας δίνουν αρκετή ενέργεια χωρίς να μας «ρίχνουν». Λόγω των φυτικών ινών τους βοηθούν και στην καταπολέμηση της κακής χοληστερίνης, της υπέρτασης και άλλων σύγχρονων ασθενειών.

Όμως, όλα αυτά δεν έφταναν για εμένα ώστε να τα δοκιμάσω και να πειστώ για τη γεύση τους. Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα πως μπορούν να μαγειρευτούν με κόκκινη σάλτσα ή ακόμα και με σάλτσα κάρυ, κάνοντάς τα ένα ακόμη comfort food για τον κρύο χειμώνα. Η συνταγή αυτή που θα σου δείξω είναι ελαφρώς καυτερή, μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ένταση της καυτερής γεύσης όπως επιθυμείς εσύ. Από την άλλη, η ελληνική φέτα απογειώνει αυτό το φαγητό και το κάνει να μπαίνει στη λίστα μου με τα τοπ φαγητά του χειμώνα.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

2 μεσαία κρεμμύδια κόκκινα

1 σκελίδα σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά ή πιπεριά τσίλι

700γρ ρεβύθια βρασμένα και στραγγισμένα

1 κουταλάκι κύμινο

1 κουτάλι σούπας πάπρικα

500γρ (1 πακέτο) ντομάτα τριμμένη

1 μικρή κούπα νερό

50γρ φέτα κομμένη σε κυβάκια

αλάτι, πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο

 

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίξε λίγο ελαιόλαδο και ζέσυανε σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόψε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και πρόσθεσέ τα στην κατσαρόλα μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Τσιγάρισε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι και η πιπεριά.
  2. Έπειτα πρόσθεσε τα στραγγισμένα ρεβύθια, το κύμινο και την πάπρικα και ανακάτεψε καλά. Μαγείρεψε για 2-4 λεπτά και κατόπιν ρίξε την τριμμένη τομάτα και την κούπα νερό. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι δοκιμάζοντας παράλληλα τη σάλτσα ώστε να είναι τόσο αλμυρή όσο τη θέλεις.
  3. Άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά ή μέχρι να ρουφήξει τα πολλά υγρά και η σάλτσα να γίνει πιο συμπκνωμένη. Όταν έχει σφίξει η σάλτσα,  πασπάλισε με φέτα από πάνω και άφησε να μαγειρευτεί για άλλα 5-8 λεπτά.
  4. Σέρβιρε σε κούπες μόνο του ή συνόδευσέ το με βραστό ρύζι ή ακόμη και τηγανητό αβγό.
 

#Tip:

Τα ρεβύθια βράζονται με τον ίδιο τρόπο που βράζουμε όλα τα όσπρια. Θυμήσου να τα ξεπλύνεις αρκετά και να αλλάξεις το νερό τους για να μην προκαλέσουν το γνωστό ανεπιθύμητο «φούσκωμα»

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείς να επισκεφθείς το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/