«[…] Η ζωή είναι δύσκολη. Προβλήματα φυτρώνουν από παντού. Η μοίρα βάζει παγίδες και εμπόδια στον δρόμο σας. Αυτό δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Αλλά αν υποψιάζεστε πού κρύβονται οι κίνδυνοι, μπορείτε να αποφύγετε κάποια εμπόδια. Ο Αϊνστάιν το έθεσε έτσι: «Ο έξυπνος άνθρωπος λύνει το πρόβλημα. Ο σοφός το αποφεύγει[…]». γράφει ο Rolf Dobelli στο βιβλίο του Η τέχνη της καλής ζωής, από τις εκδόσεις Πατάκη κι εσύ αναρωτιέσαι πως δεν το είχες σκεφτεί νωρίτερα.
Ο Rolf Dobelli γεννήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας το 1966 και σπούδασε φιλοσοφία στο St. Gallen. Έγραψε το πρώτο του βιβλίου στα 35 του και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι τίτλους. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η τέχνη της καθαρής σκέψης (2013), που µεταφράστηκε σε 35 γλώσσες, Η τέχνη της πρακτικής σκέψης (2014), που αναδείχτηκε το πρώτο βιβλίο της χρονιάς σε πωλήσεις, Ερωτήµατα περί ζωής (2016), Η τέχνη της καλής ζωής (2019), Η τέχνη της ψηφιακής ζωής. Πώς να αποφεύγετε τα δελτία ειδήσεων και να διαχειρίζεστε την υπερπληροφόρηση (2020) και είναι έξι υπέροχες ευκαιρίες να αναθεωρήσεις για πολλά πράγματα στη ζωή.
Η τέχνη της ψηφιακής ζωής
Η ψηφιακή επανάσταση, λέει ο Dobelli, έχει µετατρέψει τις ειδήσεις από ακίνδυνο µέσο ψυχαγωγίας σε όπλο µαζικής καταστροφής εναντίον της κοινής λογικής. Ένα πράγµα µού φαίνεται πολύ σηµαντικό: ο περιορισµός της κατανάλωσης ειδήσεων δεν σηµαίνει πικρία και παραίτηση. Αντιθέτως, σηµαίνει πολλά δώρα: περισσότερο ελεύθερο χρόνο και µια καινούρια µατιά για όσα έχουν πραγµατική σπουδαιότητα και µας κάνουν ευτυχισµένους.
Πριν από µερικά χρόνια, η αγγλική εφηµερίδα The Guardian µε κάλεσε να παρουσιάσω το βιβλίο µου Η τέχνη της καθαρής σκέψης, που µόλις είχε µεταφραστεί στα αγγλικά. Ο αρχισυντάκτης Alan Rusbridger µάζεψε τη συντακτική οµάδα και η αίθουσα είχε γεµίσει. Ο Rusbridger ξερόβηξε και είπε βλοσυρά: «Μόλις µπήκα στον ιστότοπό σας και ανακάλυψα ένα µάλλον αµφιλεγόµενο άρθρο σας. Θα θέλαµε να µιλήσετε γι’ αυτό, όχι για το καινούριο σας βιβλίο». Ξεροκατάπια. Στο άρθρο αυτό πρόβαλλα επιχειρήµατα εναντίον της «κατανάλωσης» αυτού που παρήγαν κάθε µέρα οι παγκοσµίως αναγνωρισµένοι επαγγελµατίες της εφηµερίδας: τις ειδήσεις. Και προσπαθούσα να εξηγήσω γιατί µπορούµε να ζήσουµε καλύτερα χωρίς αυτό το τόσο δηµοφιλές προϊόν. Ανέπτυξα για είκοσι λεπτά περίπου τη θέση που διατύπωνα στο άρθρο και κατέληξα: «Ας το παραδεχτούµε, κυρίες και κύριοι, βασικά εδώ παράγετε διασκέδαση». Σιωπή. Και καρφίτσα να έπεφτε, θα ακουγόταν. Ο Rusbridger µισόκλεισε τα µάτια, κοίταξε ολόγυρά του και είπε: «Θέλω να δηµοσιεύσουµε τα επιχειρήµατα του Dobelli. Σήµερα κιόλας». Ύστερα έκανε µεταβολή και βγήκε από την αίθουσα χωρίς να χαιρετήσει. Τέσσερις ώρες αργότερα, δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Guardian µια συντοµευµένη εκδοχή του άρθρου µου. Μέσα σε λίγη ώρα 450 αναγνώστες –ο µέγιστος αριθµός από τεχνική άποψη– είχαν γράψει σχόλια. Το άρθρο «Οι ειδήσεις σάς κάνουν κακό» απεδείχθη, παραδόξως, ένα από τα πιο διαβασµένα άρθρα της χρονιάς. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας βασίζεται σε αυτό το «αµφιλεγόµενο» άρθρο, αλλά περιέχει περισσότερα στοιχεία: περισσότερες έρευνες για το τι µας κάνουν οι ειδήσεις και περισσότερες συµβουλές για το πώς να απαλλαγούµε από τον εθισµό σε αυτές.
Η τέχνη της καλής ζωής. 52 συμβουλές για την ευτυχία
Πριν από µερικά χρόνια άρχισα να συλλέγω διανοητικά εργαλεία για την καλή ζωή. Ήθελα να αποκτήσω πρόσβαση στην πληθώρα των µισοξεχασµένων µοντέλων σκέψης της κλασικής αρχαιότητας καθώς και στις πρόσφατες ιδέες που έχουν προκύψει από την ψυχολογική έρευνα. Αν θέλουµε, µπορούµε να περιγράψουµε αυτό το βιβλίο ως «κλασική φιλοσοφία ζωής για τον 21ο αιώνα». Χρησιµοποιώ λοιπόν αυτά τα εργαλεία καθηµερινά για να ξεπεράσω τις µικρές και µεγάλες προκλήσεις της ζωής µου. Και δεδοµένου ότι η ζωή µου έχει βελτιωθεί σχεδόν από κάθε άποψη (έχω λιγότερα µαλλιά σήµερα και περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο, αλλά δεν µε έχουν επηρεάσει αρνητικά), σας τα συνιστώ µε καθαρή συνείδηση: 52 εργαλεία σκέψης που δεν µπορούν να σας εγγυηθούν την καλή ζωή, µπορούν όµως να αυξήσουν τις πιθανότητες να τη ζήσετε.
Ερωτήματα περί ζωής
Η ζωή είναι γεµάτη ερωτήµατα. Πώς θα τα απαντούσατε;
Στο βιβλίο αυτό ο Rolf Dobelli, συγκεντρώνει τα βασικά ερωτήµατα που ο ίδιος θέτει στη ζωή του και στον εαυτό του: ερωτήµατα που άλλοτε σε κάνουν να γελάς δυνατά κι άλλοτε σε εκπλήσσουν, ερωτήµατα που σου ανοίγουν παράθυρα σε ξεχασµένες περιοχές της ψυχής, ερωτήµατα που γεννούν άλλα ερωτήµατα. Η ευτυχία, η αγάπη, ο έρωτας, η επιτυχία, η ηλικία, η θρησκεία, η απώλεια, αλλά και τα πιο απλά συστατικά της καθηµερινής ζωής όλων µας…Η τέχνη της καθαρής σκέψης. 52 λάθος τρόποι σκέψης που θα ήταν καλύτερα να να αποφύγετε….
Ο εγκέφαλός µας δεν είναι αλάνθαστος, καθόλου µάλιστα. Άλλωστε, µας οδηγεί συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούµε, σε λανθασµένες εκτιµήσεις και σε κακές αποφάσεις στην επαγγελµατική ή στην προσωπική µας ζωή.
Σ’ αυτό το µοναδικό βιβλίο, που διαβάζεται πλέον από εκατοµµύρια αναγνώστες σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της γης, ο Rolf Dobelli µάς µαθαίνει, σε 52 σύντοµα κείµενα µε έξυπνα παραδείγµατα, να εντοπίζουµε και να αποφεύγουµε τις «γνωστικές πλάνες», αυτές τις παγίδες του µυαλού στις οποίες όλοι κινδυνεύουµε να πέσουµε κάθε στιγµή. Γιατί υπερεκτιµούµε συστηµατικά τις ικανότητες και τις γνώσεις µας; Γιατί λέµε πάντα «ναι» στους συµπαθητικούς ανθρώπους; Γιατί προτιµάµε να έχουµε ένα εσφαλµένο σχεδιάγραµµα πόλης παρά κανένα σχεδιάγραµµα;…Είναι γεγονός: το να καταλάβουµε πώς και πόσο εύκολα µπορούµε να ξεγελαστούµε µας παρέχει σαφές πλεονέκτηµα απέναντι στους άλλους…
Η τέχνη της πρακτικής σκέψης. 52 λάθος δρόμοι που θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε…
«Δεν µπορούµε να πούµε τι µας κάνει να πετυχαίνουµε, αλλά µπορούµε να πούµε τι µας εµποδίζει να επιτύχουµε ή µας οδηγεί σε αποτυχία». Rolf Dobelli
Γιατί η πρώτη εντύπωση σπανίως είναι η σωστή; Γιατί κατηγορούµε συχνά τους φιλόδοξους; Γιατί νοµίζουµε πάντα ότι οι άλλοι σκέφτονται σαν κι εµάς… Είναι τόσο εύκολο να κάνουµε λάθη αφήνοντας να µας εξαπατήσει ο εγκέφαλός µας, αυτό το παλιό όργανο που έχουµε κληρονοµήσει από τους προγόνους µας, τους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες. Βασισµένος στις τελευταίες επιστηµονικές έρευνες για τον εγκέφαλο, ο Rolf Dobelli µας διδάσκει, σε 52 σύντοµα διασκεδαστικά κείµενα, να αναπτύσσουµε πιο πρακτική σκέψη για να ενεργούµε πιο έξυπνα. Πώς; Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουµε και να ακυρώνουµε τις «γνωστικές πλάνες», αυτές τις νοερές παγίδες στις οποίες όλοι κινδυνεύουµε να πέσουµε από τη µια µέρα στην άλλη, είτε στην ιδιωτική είτε στην επαγγελµατική µας ζωή, και οι οποίες µας οδηγούν συχνά στο να παίρνουµε λανθασµένες αποφάσεις.