Μια διαφορετική εκδοχή των cinnamon roll γιατί αν κάτι αξίζει στις μέρες μας αυτό είναι να βλέπεις τα πράγματα κι αλλιώς! Θα χρειαστείς 2 ώρες 45 λεπτά για να έχεις 15 μερίδες από λαχταριστά rolls με cranberries και πορτοκάλι.
Τι θα χρειαστείς για 15 μερίδες
Για τη ζύμη: 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 2 ½ κουταλάκια του γλυκού μαγιά 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ⅓ από ένα φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο να κρυώνει 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ½ φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το filling: 2 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα cranberries ¾ από ένα φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 3 κουταλιές χυμό πορτοκάλι 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ¼ από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο: 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 3 κουταλιές κρέμα 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
Πώς θα το φτιάξεις:
Ανακάτεψε το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά μαζί σε ένα μικρό μπολ μέχρι να διαλυθούν. Άφησε στην άκρη μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Χτύπησε τα αυγά και το βούτυρο μαζί σε ένα μπολ και τα άφησέ τα στην άκρη.
Ανακάτεψε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξε το μείγμα μαγιάς στο μείγμα με τα αλεύρια και ανακάτεψε απαλά. Πρόσθεσε το μείγμα με τα αυγά και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
Βάλε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε με το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ρίχνοντας λίγο κάθε φορά. Συνεχίστε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά, Σκέπασε τη ζύμη και άφησε σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος, 1 έως 2 ώρες.
Βάλε τα cranberries, τη καστανή ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κορν φλαουρ, το εκχύλισμα βανίλιας, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι σε μια κατσαρόλα. Ζέστανε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει και να δένει, περίπου 5 λεπτά. Αφαίρεσε από τη θερμοκρασία και άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα ταψί άπλωσε αντικολλητικό χαρτί.
Άνοιξε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και άπλωσε τη γέμιση ομοιόμορφα αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες. Τύλιξε τη ζύμη ξεκινώντας από το πλάι. Βάλε τη ζύμη σε ένα ξύλο κοπής και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψε 15 ρολά. Βάλε τα στο ταψί. Άφησε τα ρολά να φουσκώσουν, 30 έως 45 λεπτά.
Στο μεταξύ προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήσε μέχρι να ροδίσουν 22 έως 25 λεπτά. Άφησε λίγο να κρυώσουν.
Χτύπησε ελαφρά τη ζάχαρη, την κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι σε ένα μπολ μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε περισσότερη κρέμα για να αραιώσεις ή περισσότερη ζάχαρη για να το κάνεις πιο ρευστό. Ρίξε το γλάσο πάνω σε ελαφρώς ζεστά ρολά και σέρβιρε.