Τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται για πολιτιστικούς και ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η οικογένεια των Ρόδων έχει πάνω από 130 είδη και χιλιάδες ποικιλίες, με κάποιες από αυτές να είναι ασφαλείς προς κατανάλωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως όλα τα τριαντάφυλλα είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τσάι. Ορισμένες ποικιλίες είναι γλυκές, ενώ άλλες είναι πιο πικρές.
Γενικότερα, το τσάι τριαντάφυλλου είναι ένα αρωματικό φυτικό ρόφημα φτιαγμένο από αρωματικά πέταλα και μπουμπούκια λουλουδιών τριαντάφυλλου. Υποστηρίζεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αν και για ορισμένα από αυτά δεν υπάρχουν ακόμα πολλές επιστημονικές μελέτες.
Δεν περιέχει καφεΐνη
Αρχικά, το τσάι αυτό δεν περιέχει καφεΐνη. Επομένως αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή την εποχή αυτή για εσένα που αναζητάς ένα ρόφημα έναντι του καφέ. Αν και η καφεΐνη προσφέρει πολλές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης κόπωσης και τα αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης και ενέργειας, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το αποφύγουν ή δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τις παρενέργειές της. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι μερικά τσάι τριαντάφυλλου είναι ένα μείγμα κοινού τσαγιού με καφεΐνη και ροδοπέταλων, οπότε αν πρόκειται να επιλέξεις ένα χωρίς καφεΐνη, φροντίστε να επιλέξετε 100% τσάι ροδοπέταλων και μπουμπουκιών.
Ενυδάτωση και μείωση βάρους
Το να παραμένεις ενυδατωμένη είναι το κλειδί για την υγεία. Το τσάι τριαντάφυλλου, όπως και όλα τα τσάγια, αποτελείται κυρίως από νερό και η κατανάλωση του είναι ένας τρόπος για την αύξηση της πρόσληψη υγρών, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συνολική πρόσληψη νερού. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το πόσιμο νερό και η κατανάλωση τσαγιού πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αφού σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης πιο άμεσα και είναι ευκολότερο να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων. Τέλος, η επαρκής πρόσληψη νερού και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Το τσάι τριαντάφυλλου είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως είναι το γαλικό οξύ, οι ανθοκυανίνες, η καμφερόλη και η κερκετίνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό. Αυτές είναι μόρια που προκαλούν κυτταρικές βλάβες και οδηγούν σε οξειδωτικό στρες. Το οποίο σχετίζεται με πολλές ασθένειες και πρόωρη γήρανση. Η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών στο τσάι τριαντάφυλλου είναι οι πολυφαινόλες. Μια μελέτη που συγκέντρωσε 12 διαφορετικές ποικιλίες τριαντάφυλλου διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε φαινόλες και η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού τριαντάφυλλου είναι ίσες ή μεγαλύτερες από εκείνες του πράσινου τσαγιού.
Επιπλέον, το τσάι τριαντάφυλλου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε γαλικό οξύ, η οποία είναι η ένωση που αντιπροσωπεύει το 10-55% της συνολικής περιεκτικότητας του τσαγιού αυτού σε φαινόλες και είναι γνωστό ότι έχει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές επιδράσεις.
Το τσάι τριαντάφυλλο είναι, επίσης, πλούσιο σε ανθοκυανίνες, οι οποίες αποτελούν έως και το 10% της συνολικής περιεκτικότητάς του σε φαινόλες. Αυτές είναι χρωστικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος και των ματιών, βελτιώνουν τη μνήμη, προστατεύουν από την γρήγορη γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο διαφορετικών τύπων καρκίνων. Άλλες φαινόλες που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση στο τσάι τριαντάφυλλου είναι η καμφερόλη και η κερκετίνη. Όμως, να σημειωθεί πως το ζεστό νερό δεν είναι σε θέση να εξαγάγει όλα τα αντιοξειδωτικά από τα ροδοπέταλα.
Μπορεί να ανακουφίσει τον εμμηνορροϊκό πόνο
Η κατανάλωση τσαγιού από τριαντάφυλλα πριν και κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί να μειώσει τον πόνο και τα ψυχολογικά συμπτώματα. Πολλές γυναίκες προτιμούν εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου του πόνου και όχι τα κανονικά παυσίπονα. Πιο συγκεκριμένα, το τσάι τριαντάφυλλου που παρασκευάζεται από τα μπουμπούκια ή τα φύλλα της ποικιλίας Rosa gallica έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία του πόνου της περιόδου.
Επιπλέον οφέλη του τσαγιού αυτού είναι:
- Βελτιώνει τη μνήμη και προτείνεται για τη θεραπεία της άνοιας και των επιληπτικών κρίσεων
- Προσφέρει χαλάρωση, μείωση του στρες και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα
- Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις
- Αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υγεία της καρδιάς
- Θεραπεία της ηπατικής νόσου
- Καθαρτικά αποτελέσματα
- Αντικαρκινικά αποτελέσματα
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τα αποτελέσματα και τα οφέλη του τσαγιού τριαντάφυλλου.
Πώς να το φτιάξεις
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνωρίζει τέσσερα είδη τριαντάφυλλων ως γενικά ασφαλή σε εξαγόμενη μορφή — R. alba, R. centifolia, R. damascena και R. gallica. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα είδη, πολλές άλλες ποικιλίες χρησιμοποιούνται σε τσάγια και άλλα παρασκευάσματα τριαντάφυλλου, συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων, ροδόνερου, ποτών, εκχυλισμάτων και σκόνης. Η προετοιμασία τσαγιού τριαντάφυλλου είναι απίστευτα απλή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα πέταλα. Και στις δύο περιπτώσεις, βεβαιώσου ότι τα πέταλα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Γενικά, συνιστάται να μην χρησιμοποιούνται τριαντάφυλλα από ανθοπωλεία ή φυτώρια, και να προτιμώνται βιολογικά πέταλα. Εάν επιλέξεις να παρασκευάσεις τσάι από φρέσκα πέταλα, χρειάζεσαι περίπου 2 φλιτζάνια καθαρισμένα πέταλα. Τα βράζεις με 3 φλιτζάνια (700 ml) νερό για περίπου 5 λεπτά. Μόλις τελειώσεις, σουρώνεις το τσάι σε φλιτζάνια και that’s it. Aντίστοιχα αν επιλέξεις αποξηραμένα πέταλα ή μπουμπούκια, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις 1 κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι και να προσθέσεις βραστό νερό. Αφήνεις για 10-20 λεπτά. Βέβαια διαφορετικές μάρκες μπορεί να προτείνουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες νερού και χρόνους παρασκευής. Η γεύση του είναι ελαφριά, λεπτή και λουλουδάτη. Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρώς πικρή έως γλυκιά ανάλογα με την ποικιλία.