Είναι ένα σάντουιτς από εκείνα που φτιάχνεις όταν είσαι μόνος στο σπίτι, δεν έχεις και πολύ όρεξη να μαγειρέψεις, αλλά θες κάτι γρήγορο και νόστιμο. Σου προτείνω να προσθέσεις, όμως, και καραμελωμένα κρεμμύδια, ένα υλικό που θα το μετατρέψει από ένα απλό σάντουιτς σε ένα φοβερά νόστιμο πιάτο, που μπορείς να το απολαύσεις μόνος, αλλά να το προσφέρεις και σε φίλους μια βραδιά στο σπίτι με κρασί ή μπύρα.
Για να καραμελώσεις τα κρεμμύδια θα χρειαστείς
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2-3 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξύδι
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν. Ρίχνουμε το βαλσάμικο, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να μειωθούν κι άλλο σε όγκο και να αποκτήσουν βαθύ καφέ χρώμα. Προαιρετικά, πριν την προσθήκη του βαλσάμικου μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά ζάχαρη, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία της καραμελοποίησης και θα δώσει ακόμα πιο γλυκιά γεύση στη φυσική γλυκιά γεύση του κρεμμυδιού.
Οι ποσότητες παραπάνω είναι για ένα άτομο. Μπορείς να ετοιμάσεις περισσότερη ποσότητα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο για δύο εβδομάδες καλυμμένη καλά με μεμβράνη ή σε βαζάκι με αεροστεγές κλείσιμο.
Φτιάξε το σάντουιτς με τα υλικά που σου αρέσουν, τυρί, κάποιο αλλαντικό, ντομάτα, και πρόσθεσε το καραμελωμένο κρεμμύδι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τοστιέρα, αλλά δοκίμασε να ψήσεις το σάντουιτς σε ένα ζεστό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο πιέζοντάς το και από τις δύο πλευρές μέχρι να κάνει ωραία κρούστα και να αρχίζουν να ζεσταίνονται τα υλικά μέσα. Στο τέλος πρόσθεσε και την πρασινάδα της επιλογής σου, ρόκα, σπανάκι ή μαρούλι. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει!
Μαρία Πρασσά (bread&tea)