Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας του 2020 ο Βασίλης Σφακιανόπουλος επισκέφτηκε το αγαπημένο του μέρος στα Τουρκοβούνια χωρίς να μπορεί να απολαύσει την όμορφη θέα της Αθήνας, καθώς μπροστά στο λόφο υπήρχε μια σωρός από σκουπίδια.
Στο θέαμα αυτό ήρθε να βάλει ακόμα μια πινελιά ένας περαστικός που πέταξε εκείνη την ώρα το πλαστικό ποτήρι του καφέ του. Ο Βασίλης ρώτησε τον περαστικό «Μα καλά τι κάνεις;» και εκείνος του απάντησε «Μα καλά δεν βλέπεις τι γίνεται; Το δικό μου θα σε πειράξει;».
Τα λόγια αυτού του αγνώστου σε συνδυασμό με τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έβλεπε το αγαπημένο του μέρος, πυροδότησαν μέσα του την ανάγκη να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της περιοχής.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η πρώτη εθελοντική δράση καθαρισμού στα Τουρκοβούνια τον Απρίλιο του 2020, με επτά τότε συμμετέχοντες, και γεννήθηκε η ιδέα του Save your Hood.
«Μετά τον πρώτο καθαρισμό, ήρθε το χάος. Εκατοντάδες εθελοντές μου έστελναν προσωπικά μηνύματα και με ρωτούσαν πώς μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονταν»Στόχος του Βασίλη ήταν να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ώστε κάθε εθελοντής να μην ψάχνει να στηρίξει ενέργειες τρίτων αλλά να δημιουργεί τις δικές του πρωτοβουλίες και να αλλάζει την εικόνα της δικιάς του γειτονιάς. Δημιουργώντας πυρήνες παντού αρκεί μόνο ένα άτομο για να γίνει η δράση. Ο καθένας προτείνει την περιοχή που θέλει να καθαρίσει και η συντονιστική ομάδα του Save Your Hood οργανώνει τη δράση.
Συναντήθηκα με τον Βασίλη στη γειτονιά του, την Κυψέλη, και συζητήσαμε για την εμπειρία και τα βιώματα που αποκόμισε από το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Save your Hood, “Athens to Ellinika for a Cause”.
O Βασίλης ξεκίνησε περπατώντας από τη Κυψέλη με τελικό προορισμό τα Ελληνικά Ευβοίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, και περνώντας μέσα από τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, καθάριζε και μάζευε σκουπίδια μαζί με την πολύτιμη βοήθεια όλων των εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.
«Ήταν ένα εγχείρημα αρκετά απαιτητικό. Το καλοκαίρι είχα συμμετάσχει σε όλη τη προσπάθεια που γινόταν με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Εύβοια και η αποστροφή που μου δημιουργήθηκε μετά από αυτή την εμπειρία εκδηλωνόταν σωματικά στη δική μου περίπτωση. Ζαλιζόμουν, είχα σφίξιμο στο στομάχι και με έπιανε πονοκέφαλος με το που μύριζα καμένο. Η πρώτη επαφή με την Πάρνηθα ήταν σοκαριστική. Επέστρεψα στις περιοχές που είχα ζήσει να καίγονται και ήταν σοκαριστικό το πόσα νέα σκουπίδια υπήρχαν στα καμένα αλλά και ο άναρχος τρόπος με τον οποίο είχαν κοπεί τα δέντρα πλησίον του δρόμου που υπήρχε ακόμα ελπίδα να ζήσουν.
Παρόλα αυτά, είδα τη ζωή να έχει επανέλθει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή και ήδη μετά από δύο μήνες έβλεπες κουμαριές, πλατάνια και βελανιδιές, να έχουν πάρει τα πάνω τους και να έχουν φυτρώσει παντού. Η φύση έχει επανέλθει δυναμικά και στις δύο περιοχές και αυτό μου έδωσε αρκετές ελπίδες.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πορεία προς την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας του Βασίλη δεν ήταν εύκολη. Ήρθε αντιμέτωπος με έναν τεράστιο όγκο σκουπιδιών και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν με το μέρος του δεν το έβαλε κάτω.
«Φεύγοντας από την Πάρνηθα και μπαίνοντας στη παλιά Εθνική η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι τεράστιο και έχει να κάνει άμεσα με τις οδηγικές μας συνήθειες. Για να προχωρήσω και να φτάσω κάποια στιγμή στον προορισμό μου, πέρα από το ότι μάζεψα πάρα πολλά σκουπίδια, έκλεισα και τα μάτια μου σε πάρα πολλά…Φτάνοντας στην Εύβοια ήταν ακόμα μια γροθιά στο στομάχι ο όγκος των σκουπιδιών που υπήρχε και οι μικρές χωματερές που είχαν δημιουργηθεί στις πληγείσες περιοχές.» εξηγεί
Και προσθέτει «Το πιο γερό μάθημα ήταν όμως οι πλημμύρες. Είμασταν εκεί κατά τη διάρκεια των πρώτων πλημμυρών στη Β. Εύβοια που κατέστρεψαν πολλές περιοχές. Περνώντας από τα δάση είδαμε ακριβώς τι αντίκτυπο είχε η μεγάλη ποσότητα νερού σε ένα καμένο έδαφος, είδαμε δρόμους που έχουν γίνει ποτάμια, ποτάμια που έχουν γίνει δρόμοι, ρέματα παντού και καταρράκτες που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αντιληφθήκαμε πόσο οργισμένη είναι η φύση απέναντι σε αυτά που έχουμε κάνει.
Η εικόνα που είχα από παιδί για τη παραλία στα Βασιλικά Ευβοίας έχει πια χαθεί για πάντα. Είδα μια περιοχή κατεστραμμένη με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Η παραλία είχε σχεδόν εξαφανιστεί, τόσο από τα χώματα όσο και από τα ξύλα. Το χρώμα της θάλασσας ήταν καφέ μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, ενώ στα ρηχά το χρώμα ήταν μαύρο από τις στάχτες και τα κάρβουνα που είχε παρασύρει η πλημμύρα μαζί με έναν οχετό σκουπιδιών.»
Η συμμετοχή των εθελοντών και η υποστήριξη της δράσης του Save your Hood αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για το Βασίλη ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Συνολικά πάνω από 60 εθελοντές στήριξαν το εγχείρημα αυτό και συμμετείχαν μαζί μου όλη την εβδομάδα της δράσης. Τη στιγμή που τερματίσαμε μας περίμενε μια ακόμα θετική έκπληξη.»
Σταμάτησε η βροχή και εμφανίστηκε το ουράνιο τόξο ως ανταμοιβή για τη προσπάθειά μας. Μεταξύ των εθελοντών υπήρχε πολύ καλό και θετικό κλίμα και οι δυσκολίες που περάσαμε μας ένωσαν ακόμα περισσότερο. Μετά από όλη αυτή την εμπειρία μου μένει μόνο μια γλυκιά γεύση με μια δύναμη να συνεχίσουμε ως Save your Hood να κάνουμε πράγματα τα οποία ευαισθητοποιούν αλλά και παρακινούν τον κόσμο να ενεργοποιηθεί για το καλό του περιβάλλοντος.»
Μέσα σε διάστημα 7 ημερών, ο Βασίλης και οι εθελοντές του Save your Hood περπάτησαν 162 χλμ, πέρασαν από 12 δήμους συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 81000 λίτρα σκουπιδιών.
Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλούν οι κακές οδηγικές συνήθειες, ο συσχετισμός τους με τις πυρκαγιές, καθώς και να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για καθαρούς δρόμους και δάση αλλά και για πιο καθαρούς εαυτούς. Ένας ακόμη σημαντικός στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν η οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών στο χωριό Ελληνικά Βορείας Εύβοιας που έμειναν χωρίς αντικείμενο ως συνέπεια των καταστροφών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Β. Εύβοια.
Η ομάδα του Save Your Hood έχει ενεργοποιηθεί σε πολλά πεδία δράσης για το περιβάλλον πέρα από τη περισυλλογή σκουπιδιών. Έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένες ομάδες εθελοντών στην αντιμετώπιση κρίσεων που εκπαιδεύονται ώστε να δρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσα από ειδικά σεμινάρια και workshops σε σχολικές τάξεις οι άνθρωποι της ομάδας μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τη νέα γενιά επηρεάζοντας τα παιδιά του τώρα και κάνοντας πιο δεκτικούς στην αλλαγή τους γονείς τους.