Η φούστα είναι αναμφισβήτητα ένα σύμβολο θηλυκότητας, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα από το πιο παλιά ρούχα στην ιστορία! Όμως, οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και οι αλλαγές στη μόδα μέσα στους αιώνες άλλαξαν με αμέτρητους τρόπους τη φούστα, τόσο ως προς το μήκος, όσο και ως προς το στυλ και το συμβολισμό της. Από τις φούστες της αρχαιότητας, μέχρι τα fashion trends του σήμερα, η απόσταση είναι σίγουρα πολύ μεγάλη και η διαδρομή συναρπαστική!
Οι φούστες της αρχαιότητας Η φούστα της αρχαιότητας δεν είχε καμία σχέση με τη μοντέρνα γυναικεία φούστα του σήμερα! Ήταν ένα απλό ένδυμα, το οποίο φοριόταν ήδη από την προϊστορική εποχή, τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες, με σκοπό την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Μετέπειτα, αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι και οι Πέρσες έκαναν τη φούστα βασικό ένδυμα της καθημερινότητάς τους, αρχίζοντας μάλιστα να τη στολίζουν και να τη διαμορφώνουν με βάση την κουλτούρα τους.
Οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, ήταν αυτοί που έβαλαν πιέτες στις φούστες, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες φορούσαν φούστες με δερμάτινες λεπτομέρειες. Εκείνη την εποχή, η φούστα δεν εξυπηρετούσε μόνο το σκοπό της ένδυσης, αλλά ήταν και σύμβολο κοινωνικού status και πολιτισμικής ταυτότητας!
Μεσαιωνική και baroque μόδα
Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, οι φούστες άλλαξαν ριζικά, αφού η φούστα καθιερώνεται ως γυναικείο ένδυμα, με τους άνδρες πλέον να φορούν αποκλειστικά παντελόνια. Οι γυναίκες τις εποχής, άρχισαν να φορούν ψηλόμεσες σκουρόχρωμες φούστες, οι οποίες έφταναν μέχρι τον αστράγαλο και ήταν φτιαγμένες από βαριά υλικά.
Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, κάτω από τις φούστες, οι γυναίκες φορούσαν ένα σκληρό μεσοφόρι με ελάσματα, το οποίο έδινε όγκο, δημιουργώντας το εντυπωσιακό και κομψό look που χαρακτήριζε τη baroque μόδα. Για να τονιστεί ακόμα περισσότερο η σιλουέτα, οι φουσκωτές αυτές φούστες συνδυάζονταν με ασφυκτικά στενούς κορσέδες, οι οποίοι δημιουργούσαν την εικόνα μιας πολύ λεπτής μέσης!
Η κομψή εποχή της αντιβασιλείας
Την εποχή της αντιβασιλείας (τέλη του 18ου αιώνα με αρχές 19ου) οι φούστες γίνονται πιο ανάλαφρες και αέρινες, αναδεικνύοντας τη φυσική σιλουέτα του γυναικείου σώματος. Οι φούστες της εποχής αυτής ήταν αιθέριες, ψηλόμεσες και πιο άνετες σε σχέση με αυτές της προηγούμενης περιόδου.
Παρόλα αυτά, στα μέσα του 19ου αιώνα, κατά τη βικτωριανή περίοδο, έκανε την εμφάνισή του το κρινολίνο, ένα γυναικείο ογκώδες και άκαμπτο εσώρουχο φτιαγμένο από λινάρι και τρίχες αλόγου, το οποίο φοριόταν κάτω από τις φούστες για να τους δώσει όγκο. Πέρα από τις δυσκολίες που προκαλούσε στην κίνηση και το περπάτημα, το κρινολίνο ήταν και εξαιρετικά εύφλεκτο, με χιλιάδες γυναίκες να έχουν καεί ζωντανές ενώ το φορούσαν!
Οι απαρχές της μοντέρνας φούστας
Η φούστα, όπως την ξέρουμε σήμερα, έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1920, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας για τις γυναίκες. Πρέσβειρα της αλλαγής αυτής δεν είναι άλλη από την Coco Chanel, η οποία σχεδίασε μία κοντύτερη και πιο φαρδιά φούστα, η οποία φτάνει κάτω από το γόνατο και δίνει επιτέλους ελευθερία κινήσεων στα γυναικεία πόδια!
Οι νέες αυτές φούστες, σύμφωνα με την ίδια την Coco Chanel, θα ήταν πιο πρακτικές και άνετες για τις καθημερινές ασχολίες των γυναικών. Πέρα από το γεγονός όμως ότι προσέφερε άνεση, η πιο κοντή φούστα άλλαξε τα κοινωνικά δεδομένα και αποτέλεσε σύμβολο της γυναικείας ανεξαρτησίας!
Τα επαναστατικά 60s
Επόμενος σταθμός στην εξέλιξη της φούστας είναι η δεκαετία του ‘60 που κάνει για πρώτη φορά την επαναστατική εμφάνισή της η μίνι φούστα. Αντλώντας έμπνευση από το γάλλο σχεδιαστή André Courrèges, η σχεδιάστρια Mary Quant δημιουργεί μία ακόμα πιο κοντή φούστα, η οποία γίνεται γνωστή ως μίνι και κατακτά τις νεαρές γυναίκες της Βρετανίας, παρά το πλήθος αντιδράσεων.
Παρόλο που μέχρι πρότινος το να φαίνεται τόσο γυμνό δέρμα ήταν ανήκουστο, η μίνι φούστα αλλάζει τα κοινωνικά δεδομένα και μετατρέπεται σε σύμβολο χειραφέτησης για τις γυναίκες που αψηφούν το συντηρητισμό στη μόδα, διεκδικώντας την ελευθερία στις στυλιστικές τους επιλογές!
Η διαδρομή προς το σήμερα
Την επαναστατική δεκαετία του 1960 διαδέχονται τα boho 70s, μία εποχή που η φούστα αποκτά hippie χαρακτήρα. Τα έντονα χρώματα και patterns, οι αέρινες σιλουέτες και το maxi μήκος
αποτελούν trends στις φούστες εκείνης της εποχής που αντικατοπτρίζουν την απελευθέρωση και την αντιεξουσιαστική ιδεολογία που χαρακτήριζε την εποχή εκείνη.
Από σύμβολο ελευθερίας, τη δεκαετία του 1980 η φούστα μετατρέπεται σε σύμβολο αυτοπεποίθησης και εξουσίας για τις γυναίκες που μπαίνουν δυναμικά στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων ως ικανές επαγγελματίες. Το χαρακτηριστικό outfit της εποχής για τις εργαζόμενες γυναίκες είναι φυσικά το κομψό ταγιέρ, με pencil φούστα και σακάκι με τονισμένους ώμους!
Σήμερα οι φούστες κυκλοφορούν σε όλα τα στυλ και μήκη, από μίνι μέχρι μάξι και από φούστες σε γραμμή Α, μέχρι αέρινες φούστες με ασύμμετρα κοψίματα. Δεν περιορίζονται πλέον από τα κοινωνικά δεδομένα, ούτε από το φύλο, αλλά αποτελούν μέσο έκφρασης για όλ@!