Είναι κοινό μυστικό ότι η αυτοπεποίθηση με το πέρασμα των χρόνων έχει κάποια σκαμπανεβάσματα. Άλλες μέρες νιώθεις θεά, έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο ενώ άλλες ξυπνάς και δυσκολεύεσαι πολύ να βρεις κάτι στον εαυτό σου για το οποίο να αισθάνεσαι καλά.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργεί η αυτοεκτίμηση, τσεκάραμε τα αποτελέσματα μιας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Ulrich Orth, Ruth Yasemin Erol και Eva C. Luciano, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεξαν από περισσότερους από 164.000 συμμετέχοντες. Η ενδελεχής μελέτη στον κόσμο της αυτοεκτίμησης αποκάλυψε πώς και πότε η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει και πέφτει από την ηλικία 4 έως 94 ετών, καθώς και την ακριβή ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Οι ερευνητές όρισαν την αυτοεκτίμηση ως την υποκειμενική αξιολόγηση ενός ατόμου για την αξία του ως ατόμου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα μέσα επίπεδα αυτοεκτίμησης αυξάνονται από την ηλικία 4 έως 11 ετών και παραμένουν σταθερά από την ηλικία των 11 έως 15 ετών. Μετά την εφηβεία, η αυτοπεποίθηση αυξάνεται σταδιακά από τη νεαρή ενηλικίωση (~ 18-20 ετών) έως τη μέση ηλικία (~40-50 ετών). Οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται καλύτερα από ποτέ για τον εαυτό τους στην ηλικία των 60 ετών, όπου τα επίπεδα αυτοεκτίμησης παραμένουν ανεβασμένα μέχρι και την ηλικία των 70 ετών, ενώ αρχίζουν να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους ελαφρώς μέχρι την ηλικία των 90 ετών και πολύ πιο δραστικά από εκεί και μετά.

Άρα η αυτοεκτίμηση φτάνει στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των 60 ετών. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη μιας και όπως εξηγεί ο Ulrich Orth στο TIME: «Η μεσήλικη ζωή είναι, για τους περισσότερους ενήλικες, μια απαιτητική περίοδος της ζωής τους σε τομείς όπως οι σχέσεις και η εργασία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μέσης ενηλικίωσης, τα περισσότερα άτομα επενδύουν περαιτέρω στους κοινωνικούς ρόλους που κατέχουν, γεγονός που μπορεί να προάγει την αυτοεκτίμησή τους». Ο Ort, με άλλα λόγια, το αποδίδει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πριν από αυτή την ηλικία συχνά αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην εργασία, διατηρούν μόνιμες σχέσεις ή δημιουργούν οικογένεια και, όσοι έχουν, βοηθούν τα παιδιά τους να γίνουν ανεξάρτητα, οπότε στη ηλικία των 60 ετών έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό αυτά για τα οποία κόπιαζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλο, λοιπόν, που μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι τα 60 για να φτάσεις στα υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, δες εδώ τι ουσιαστικά σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση.


featured photo: stylecaster.com