Η σχέση μητέρας και κόρης τείνει να γίνεται συχνά ανταγωνιστική. Με τον ίδιο τρόπο, η σχέση γιου και πατέρα μπορεί να χαρακτηρίζεται από εξίσου μεγάλες κόντρες. Η οικειότητα στους συγκεκριμένους δεσμούς ξεπερνά κάθε άλλον, οπότε καταλαβαίνεις πως ο χώρος για αντίδραση και επαναστάσεις –μικρές ή μεγαλύτερες- είναι αρκετά ευρύς. Ίσως να ταυτίστηκες μέχρι εδώ.
Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί αν και πότε, σταματά αυτός ο «φαύλος κύκλος» αντιδράσεων από την πλευρά της κόρης ή του γιου προς τη μητέρα ή τον πατέρα;
Σύμφωνα με έρευνα, λέγεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών/ανδρών που ξεκινούν να μοιάζουν περισσότερο στις μητέρες τους/πατέρες τους, είναι το 33 και το 34 αντίστοιχα. Ο λόγος είναι πώς, οι περισσότεροι φαίνεται πώς αλλάζουν και έρχονται πιο κοντά στο πρότυπο των γονιών τους όταν γίνονται και οι ίδιοι γονείς. Αν λοιπόν ο μέσος όρος απόκτησης ενός παιδιού είναι στα 30 σου έτη, μέχρι τα 33 έχεις ήδη «ομογενοποιηθεί» στο πρότυπο δίπλα στο οποίο ανατράφηκες.
Εξαρτάται βέβαια και σε ποια χώρα αναφέρεται η σύγκριση αυτή. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού είναι τα 26 χρόνια της μητέρας. Από την άλλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος όρος ηλικίας για τον άνδρα, στην απόκτηση του πρώτου του παιδιού, είναι στα 33 του χρόνια.
Επιπλέον, λέγεται πως ειδικά τα πρώτα χρόνια απόκτησης ενός παιδιού, ένας νέος γονιός, λέει και κάνει πολλά από αυτά που αντίστοιχα έλεγε η μητέρα ή ο πατέρας του. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση παρόμοιων χόμπι ή συνήθειων, φράσεων αλλά ακόμη και προτιμήσεις τηλεοπτικών show.
Επομένως, αν έχεις ήδη βαρεθεί την «κόντρα» με τους γονείς σου, σώστε λίγο χρόνο από τον εαυτό σου και παρατήρησε περισσότερο όσα κάνουν ή λένε, όσο τους έχεις κοντά σου. Μην ξεχνάς πως είναι πολύτιμο να έχεις διπλά έναν γονιό που σε νοιάζεται και σε συμβουλεύει –όσο και αν εσύ δεν θέλεις να ακολουθήσεις οποιαδήποτε «παρέμβαση» στην ενήλικη ζωή σου-. Όσο πιο πολύ παρατηρείς, τόσο πιο καλά θα προσέξεις να υιοθετήσεις ή να διαμορφώσεις ένα διαφορετικό πρότυπο που εσύ θα ονειρευόσουν να είχες ως μητέρα/πατέρας.