Η τηλεόραση δύσκολα έδινε μία ρεαλιστική εικόνα του σεξ, από τη σκηνή του Bill και της Sookie στο True Blood, μέχρι και το ρομάντζο στο Riverdale. Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Όλες αυτές οι σειρές δίνουν την εντύπωση ότι και στην πραγματική ζωή ακριβώς μετά το φιλί ακολουθεί η σεξουαλική πράξη. Φυσικά και τα παραδείγματα είναι άπειρα, από την πρώτη φορά της Blair και του Chuck στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου στο Gossip Girl. Η πρώτη φορά της Rory και του Dean στο Gilmore Girls ή ακόμα και η σκηνή ανάμεσα στη Hannah και τον Zach στο 13 Reasons Why.
Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει όμως να διακωμωδείτε μίας και η καινούργια ρομαντική κομεντί με το όνομα Isn’ t It Romantic, θίγει ακριβώς αυτό το θέμα: Το ότι από ένα απλό φιλί οι πρωταγωνιστές καταλήγουν στο κρεβάτι. Έτσι όμως ξεκινάμε να χάνουμε την αίσθηση του ρεαλισμού, ζούμε σε μία εποχή που οι έφηβοι έχουν αρχίσει να εξερευνούν και άλλες πτυχές της ερωτικής ζωής. Ωστόσο το να εκτίθενται στο πρώτο και το τελευταίο βήμα μίας σχετικά μεγάλης “διαδικασίας”, μειώνεται ο ρόλος της οικειότητας και της συντροφικότητας. Που χρειάζεται να χτιστούν βήμα-βήμα.
Ακόμα κι αν οι άντρες χρειάζονται τέτοιου είδους οπτικά ερεθίσματα, οι γυναίκες αποτελούν έναν πιο περίπλοκο μηχανισμό. Για τις γυναίκες, το να ερεθιστούν αποτελεί μία πιο ολοκληρωμένη διαδικασία που συμπεριλαμβάνει όλες τις αισθήσεις.
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να δείξουν στις περισσότερες σειρές όλα τα ενδιάμεσα που πρέπει να συμβούν ώστε να καταλήξει ένα ζευγάρι στο κρεβάτι. Αλλά η τηλεόραση όπως και το σινεμά ευθύνονται εξίσου για αυτήν την κατάσταση. Το 2010 η ταινία Blue Valentine, σχεδόν θεωρήθηκε ακατάλληλη για άτομα κάτω των 17 ετών. Μιας και περιελάμβανε σκηνές με γυναικείο στοματικό έρωτα.
Υπάρχουν ωστόσο και τα θετικά παραδείγματα στην τηλεόραση, όπου δείχνουν πως μία σχέση χτίζεται και προχωράει. Μία τέτοια σειρά είναι το Jane the Virgin, όπου χρειάστηκε 3 σεζόν για να δούμε τη Jane να προχωράει στη σχέση της. Το 2016, η σεναριογράφος της σειράς υποστήριξε πως θεώρησε αρκετά σημαντικό να δείξει την αλλαγή της Jane μέσα σε μία σχέση. “Δεν ήμουν καθόλου σίγουρη μέχρι και ξεκινήσαμε να το συζητάμε για τη σχέση αλλά και για την προσωπικότητα της Jane. Ακόμα και το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια δεν ήθελε να είναι παρθένα.”
Και περνάμε στην καινούργια σειρά του Netflix, Sex Education. Παρουσιάζεται ένας έφηβος με το όνομα Otis, ο οποίος αποφασίζει να βοηθήσει τους συμμαθητές του να διαχειριστούν την σεξουαλικότητά τους. Αυτό κάνει ακόμα πιο γλυκό το ότι ο Otis προσπαθεί να “κοιμηθεί” με την επίσης παρθένα συμμαθήτριά του, τη Lily.
Όπως ανέφερε και η Aimee Lou-Wood, ηθοποιός της σειράς Sec Education, στο Teen Vogue, εκτίμησε ιδιαίτερα το ότι η σειρά ασχολείται με τη ρεαλιστική οπτική της σεξουαλικότητας.
Σειρές όπως το Jane The Virgin και το Sex Education, σίγουρα αποτελούν πρόοδο. Πόσο μάλλον όταν η pop κουλτούρα υστερεί σε ρεαλισμό όταν μιλάμε για σεξ. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης πιθανότατα να έχει και o κόσμος τους θεάματος, ο οποίος υπηρετεί πιθανότατα την αντρική οπτική. Στο Games of Thrones, για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος της σειράς επικεντρώνεται στο γυναικείο σώμα κυρίως όταν είναι γυμνό.
Ποιο είναι άραγε το συμπέρασμα;
Σίγουρα μία λύση είναι το να υπάρχουν περισσότερες σειρές όπως η Jane και το Sex Education. Αλλά επίσης και περισσότερος ρεαλισμός σε θέματα γύρω από τις σχέσεις. Οι τηλεθεατές πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν διάφορα άλλα που βρίσκονται ανάμεσα σε ένα φιλί και την ερωτική πράξη. Και η pop κουλτούρα είναι σίγουρα αυτή που πρέπει να δώσει το “καλό παράδειγμα”.