Η ‘αυτοφροντίδα’ ή αλλιώς self-care αποτελεί πλέον ένα σύνηθες θέμα συζήτησης, κυρίως όσον αφορά τη ψυχική υγεία. Αλλά, έχουμε πραγματικά καταλάβει τί σημαίνει ή γιατί τη χρειαζόμαστε;
Γνώρισα την έννοια του self-care πριν απο μερικούς μήνες, όταν είχα να αντιμετωπίσω μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μιλούσα με τον ψυχολόγο μου σχετικά με αυτό. Στο τέλος της συνεδρίας με προέτρεψε να εφαρμόσω την πρακτική του self-care για την επόμενη εβδομάδα.
O όρος self-care περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή ένα μασάζ μέχρι μια βόλτα στη παραλία ή το ένα γεύμα σε αγαπημένο σου εστιατόριο. Αλλά περισσότερο και απο αυτό, σημαίνει να φροντίζεις τις καθημερινές σου ανάγκες. Το πιο βασικό παράδειγμα μπορεί να είναι το να μην είσαι εργασιομανής. Κάνε ένα διάλειμμα για μεσημεριανό. Αφιέρωσε χρόνο στο να ξεκινήσεις κάποιο χόμπι ή να δεις την οικογένεια και τους φίλους σου.
Πραγματικά, η πρακτική του self-care μπορεί να πάρει πολλές μορφές και αυτό συμβαίνει γιατί σχετίζεται με το να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου ώστε να ανανεωθεί. Φυσικά, ο καθένας τα κάνει όλα αυτά διαφορετικά. Για εμένα, όταν είχα μια δύσκολη εβδομάδα, αυτό ήταν να αγοράσω παιώνιες. Είναι το αγαπημένο μου λουλούδι και μου έδωσε χαρά εκείνη την ημέρα. Όσο και αν δεν μας αρέσει να είμαστε ‘δέσμιοι’ των υλικών αγαθών, αξίζει να δώσουμε σημασία στη θετική επίδραση που μπορούν να έχουν στη ψυχολογία μας μερικές μικρές περιποιήσεις- ένα γεύμα, κάποιο αντικείμενο, άσκηση, ο,τιδήποτε. Το να γνωρίζουμε πως να φροντίσουμε τον εαυτό μας μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά χρήσιμο σε περιόδους άγχους, κατάθλιψης ή απλά στις πιέσεις της καθημερινότητας.
Συχνά, στην προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της οικογένειας, του εργοδότη, των παιδιών, των φίλων ή της κοινωνίας πριν απο τις δικές μας, κουραζόμαστε, αφομοιωνόμαστε στη ρουτίνα, και στην ουσία, γινόμαστε όλο και λιγότερο θετικές επιρροές για τους γύρω μας.
Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι αλαζονικό – στην πραγματικότητα θα σου επιτρέψει να ανταποκριθείς στις παραπάνω ανάγκες ακόμη καλύτερα.
Η φροντίδα του εαυτού σου είναι κάτι περισσότερο απο το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Είναι το να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Είναι το να αναγνωρίζεις πότε είσαι πιεσμένη ψυχολογικά και συναισθηματικά και να κάνεις ένα βήμα πίσω ώστε να ‘δυναμώσεις΄ξανά.
Μερικές φορές, το θέμα της ψυχικής υγείας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα αλλά η ψυχική υγεία (όπως κάθε άλλο θέμα υγείας) πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν και να μην παραμελείται. Όταν αγνοούμε τη ψυχική υγεία μας εξαιτίας του φόβου μήπως στιγματιστούμε, κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Το σώμα σου μπορεί να σου πει πότε χρειάζεται ξεκούραση και αναλόγως, το μυαλό σου μπορεί να σε ενημερώσει πότε χρειάζεται να χαλαρώσει και να ανανεωθεί. Το μυστικό είναι να το ακούσεις και να μην το παραβλέψεις.
Ίσως την επόμενη φορά που θα νιώσεις εξαντλημένη, να θυμηθείς να δοκιμάσεις τη δική σου εκδοχή self-care και παρατήρησε αν σε βοήθησε να χαλαρώσεις και να ανανεωθείς – ψυχικά και συναισθηματικά.
Όπως δημοσιεύτηκε στο συνεργαζόμενο Darling Magazine
Images via Michelle Madsen | Words Leslie Tulip