Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το concept του self-care και του να θέτουν όρια στη ζωή τους. Όχι επειδή δεν πιστεύουν πως το αξίζουν αλλά επειδή βρίσκουν αυτές τις διαδικασίες εγωιστικές και αισθάνονται ενοχή. Αυτό ισχύει κυρίως για ανθρώπους που έχουν αυξημένο το αίσθημα της ενσυναίσθησης και συνδέονται εύκολα με τους άλλους συναισθηματικά. Όταν λοιπόν βλέπουν κάποιον ο οποίος δεν είναι καλά και τους χρειάζεται είναι δύσκολο για αυτούς να βρουν χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους χωρίς να αισθανθούν ενοχικά ή να θεωρήσουν ότι πράττουν εγωιστικά.
Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και στο να είσαι εγωπαθής
Ένας εγωπαθής άνθρωπος δεν βλέπει τα προβλήματα των άλλων ή δεν τα θεωρεί σημαντικά. Έτσι επιλέγει να φροντίσει τις δικές του ανάγκες αγνοώντας τους άλλους και το κάνει από επιλογή. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα δεν είναι μία εγωιστική κίνηση. Είναι μία φυσική ανθρώπινη ανάγκη που γίνεται με κίνητρο την αγάπη και τη φροντίδα απέναντι σε εσένα. Εξάλλου αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου δεν πρόκειται να το κάνει κανείς για εσένα. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεσαι και θες πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Αν αρνείσαι να σου προσφέρεις φροντίδα βάζοντας τους άλλους πρώτους και από ενοχή δεν δημιουργείς υγιή όρια, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να το καταφέρεις χωρίς να αισθάνεσαι εγωπαθής.
Πάρε τον χρόνο και τον χώρο σου τη στιγμή που τα χρειάζεσαι
Όλοι τα χρειαζόμαστε που και που. Είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να αντιληφθούμε τις καταστάσεις. Το να πάρεις τον χρόνο και τον χώρο σου δεν σημαίνει ότι είσαι άκαρδη και αγνοείς τους υπόλοιπους. Αν οι άνθρωποι γύρω σου απαιτούν την παρουσία σου αλλά εσύ αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι, τότε είναι απαραίτητο να μείνεις λίγο με τον εαυτό σου. Στην τελική αν οι άλλοι δεν είναι απλώς εγωιστές που θέλουν την προσοχή σου, αλλά άνθρωποι που σε αγαπάνε και νοιάζονται για εσένα θα καταλάβουν την ανάγκη σου. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής μαζί τους και να τους εξηγήσεις τη θέση σου. Η πράξη του να τους εκφράσεις την ανάγκη σου για προσωπικό χώρο και χρόνο θα αποβάλει και την ενοχή που ίσως νιώσεις.
Πες όχι όταν το εννοείς
Το όχι είναι μία πολύ μικρή λέξη που όμως έχει πολύ μεγάλο βάρος μερικές φορές. Για αυτό και δυσκολευόμαστε να την πούμε. Κανείς δεν θέλει να απογοητεύει τους ανθρώπους γύρω του ή να πληγώνει τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, όλοι έχουμε όρια και ηθικές αρχές που μας κάνουν να θέλουμε να αρνηθούμε κάποιες καταστάσεις. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό το να αρνηθείς κάτι σε κάποιον, ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που προαναφέραμε, τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι. Το κλειδί εδώ είναι να λες όχι σε πράγματα που δεν θες να κάνεις επειδή για παράδειγμα σου φαίνονται βαρετά ή επειδή δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι ok να αρνηθείς αρκεί να το εννοείς.
Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν φροντίζεις τον εαυτό σου είναι να του υπενθυμίζεις ότι αυτό που κάνεις για εσένα πραγματικά το αξίζεις. Κανένας δεν πρόκειται να σε φροντίσει περισσότερο απ’ όσο το κάνεις εσύ για εσένα. Πρέπει να μάθεις να σε υπολογίζεις, όπως υπολογίζεις και τους υπόλοιπους ανθρώπους και λίγο παραπάνω. Άλλωστε αν κάποιος σε θεωρεί εγωίστρια επειδή φροντίζεις τον εαυτό σου περισσότερο απ’ όσο φροντίζεις εκείνον, τότε ίσως να πρέπει να αναθεωρήσεις τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου.
Μην αισθάνεσαι άσχημα που νοιάζεσαι για εσένα. Είναι ότι πιο όμορφο μπορείς να κάνεις στη ζωή σου. Άλλωστε, μόνο αν αγαπάς τον εαυτό σου θα καταφέρεις να δημιουργήσεις λειτουργικές σχέσεις στη ζωή σου.