Πολλές φορές το να έχεις ευαίσθητο δέρμα είναι το ίδιο δύσκολο με το να έχεις ξηρό ή λιπαρό. Ότι και να κάνεις ο φόβος σε σταματάει στο να δοκιμάσεις καινούρια προϊόντα. Όταν έχεις ευαίσθητο δέρμα είναι σημαντικό να δίνει προσοχή στην αντίδραση του κάθε προϊόντος πάνω στο δέρμα σου, έτσι ώστε να βρεις τον ένοχο ανάμεσα στις κηλίδες ή στα ξαφνικά ξεσπάσματα του δέρματος σου με σπυράκια. Το να εντοπίσεις το πρόβλημα στο ευαίσθητο δέρμα πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο γιατί καμιά φορά το δέρμα μπορεί να αντιδρά σε παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μπορεί να μην μπορείς να αλλάξεις τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μπορείς να ελέγξεις τι ακουμπάει το δέρμα σου. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις την συχνότητα που πρέπει να πλένεις το δέρμα σου, την “σκληρότητα” των προϊόντων και την σύνθεσή τους- τα συστατικά τους. Αυτά τα τρία στοιχεία θα δώσουν την ευκαιρία στο δέρμα σου να λάμψει και θα σε κάνουν να νιώθεις πιο σίγουρη στο τι χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση.
Συχνότητα
Μία λάθος αντίληψη που έχει περαστεί ως σωστή είναι ότι αν πλένεις το δέρμα σου συχνά “καθαρίζεις” από τα προβλήματα. Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο εύκολα! Το να πλένεις το δέρμα σου πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα με το να βάζεις τα λάθος προϊόντα επάνω στο δέρμα σου. Όπως και με τους υπόλοιπους τύπους δέρματος, το να πλένεις το πρόσωπό σου το βράδυ είναι απαραίτητο για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ της ημέρας αλλά και τους ρύπους. Εκεί που διαφέρει το ευαίσθητο δέρμα είναι το πρωί! Εάν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα χρησιμοποίησε προϊόντα όπως τα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ της Aveeno Active Naturals Ultra-Calming Makeup Removing Wipes για να καθαρίσεις οτιδήποτε πήγε πάνω στο δέρμα σου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, όσο μπορείς προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς makeup έτσι ώστε να μειώσεις τα προϊόντα που βάζεις επάνω στο δέρμα σου. Άλλο ένα ήπιο καθαριστικό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι από την εταιρεία Cetaphil Gentle Skin Cleanser.
Σκληρότητα Προϊόντος
Όσο και να θέλεις να δοκιμάσεις προϊόντα, καλό είναι να αποφύγεις εκείνα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή βενζοϋλοπεροξείδιο ή κάποιο σκληρό scrub. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι καταπληκτικά στο να εξαφανίζουν τα σπυράκια αλλά είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί να προκαλέσουν ξεφλούδισμα. Αντί αυτών, προσπάθησε να βρεις συστατικά όπως γλυκολικό οξύ. Για έναν πιο βαθύ καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Clarisonic Facial Skincare Brush αλλά η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και σπυράκια.
Συστατικά
Μέχρι τώρα έχεις μάθει ότι πρέπει να μείνεις μακριά από τα ισχυρά συστατικά που εμποδίζουν τα σπυράκια αλλά τι άλλο πρέπει να αποφύγεις; Κάποια συντηρητικά, όπως οι βαφές και τα απορρυπαντικά μπορεί να επηρεάσουν στο δέρμα σου αρνητικά. Φορμαλδεΰδη, Βάλσαμο του Περού (μια ρητίνη που είναι ένα μείγμα από μυρωδιές) και άλφα υδροξύ είναι γνωστά ότι μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής και άλλα θέματα για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Ένας τρόπος να προφυλάξεις το δέρμα σου από τέτοιες ενοχλήσεις είναι να δοκιμάσεις φυσικά προϊόντα ή/και προϊόντα που είναι ελεγμένα για αλλεργίες. Δύο πολύ ωραία προϊόντα είναι το καθαριστικό Burt’s Bees Sensitive Facial Cleanser ή αν ψάχνετε για toner το Cucumber Herbal Alcohol-Free Toner της εταιρίας Kiehl’s.
εικόνες: michellephan, pinterest