Στη δίνη των καθημερινών αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση, εξουσιαστική βία και παιδεραστία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ήρθε μια πολύ θετική εξέλιξη. Αυτή λοιπόν είναι, ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 218 σχολεία που ξεκίνησε την τρέχουσα σχολική περίοδο, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
Η διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος είναι κάτι που είχε ήδη καθυστερήσει πολύ και η ένταξή της στο σχολικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μόνο θετικό πρόσημο.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται νωρίς».
Ανακοίνωσε επίσης παράλληλα και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Όλα τα παραπάνω είναι το ελάχιστο από την πλευρά της Κυβέρνησης ως αντίδραση στο σύγχρονο γίγνεσθαι, που τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι πολλά και το νομικό πλαίσιο φαίνεται αδύναμο να τα αντιμετωπίσει με τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις.
Η θεματική της σεξουαλικής αγωγής εντάσσεται στον θεσμικό κύκλο «Ευ ζην», ενώ στην «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης με αυτόν τον νόμο, θεσπίστηκε και ο λεγόμενος “Σύμβουλος Σχολικής Ζωής” ο οποίος θα είναι ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος θα αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων και τάξεων μαθητών, προκειμένου να παρεμβαίνει, να καθοδηγεί και να ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες για θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα.
Ο σκοπός της ύπαρξής του είναι συμβουλευτικός και στόχος του να μπορεί να λύνει τόσο τις απορίες των μαθητών όσο και προβληματισμούς των γονέων έχοντας ξεκάθαρη εικόνα του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος το οποίο επιβλέπει. Ένας ειδικός κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους, κατάλληλα καταρτισμένος, οικείος και έτοιμος να βοηθήσει εάν και όπου του ζητηθεί.
Μπορεί να άργησαν, αλλά οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες και χαιρόμαστε που επιτέλους έρχονται, πόσο μάλλον σε μια περίοδο, στην οποία η σεξουαλική βία σε όλες τις μορφές της παίρνει σάρκα και οστά προκαλώντας καθημερινά ενήλικα και ανήλικα θύματα στην ελληνική κοινωνία. Η επιμόρφωση, η συμβουλευτική και η αντιμετώπιση προβλημάτων καλό είναι να ξεκινήσει από την οικογένεια και με τη μέριμνα της Πολιτείας και από το σχολείο για ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.
“Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”, Π. Σιδηρόπουλος.