Σύμφωνα με την relationship coach Carmel Jones, η σεξουαλική ένταση είναι η αίσθηση ότι κάτι σεξουαλικό πρέπει να συμβεί για να επιλύσει την ένταση μεταξύ δύο (ή περισσότερων, δεν κρίνουμε) ανθρώπων. Συνήθως συμβαίνει πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή και μερικές φορές αυτή η σεξουαλική ένταση μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή και χρόνια μετά την επαφή.
Αν έχεις ήδη βιώσει σεξουαλική ένταση, ξέρεις ότι είναι σωματικά και συναισθηματικά εξαντλητική. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σου κυριολεκτικά παλεύει για αυτά τα σέξι συναισθήματά, εξηγεί η ειδικός.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ο υποθάλαμος (το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου) επιδιώκει την ευχαρίστηση απελευθερώνοντας σεξουαλικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Ταυτόχρονα μετωπιαίος λοβός – ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των παρορμήσεων (γνωστός και ως το κέντρο κρίσης) – λέει βασικά στο σώμα ότι δεν αναγνωρίζει αυτά τα συναισθήματα. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση μέσα στο κεφάλι σου όπου το τμήμα του εγκεφάλου που διεκδικεί την ευχαρίστηση μέσω της σεξουαλικής ικανοποίησης και του τμήματος που αξιολογεί τα εμπόδια που εμπεριέχονται σε κάθε σου δράση προστατεύοντάς σε από κινδύνους.
Πώς είναι η σεξουαλική ένταση;
Το περίεργο με τη σεξουαλική ένταση είναι στο σημείο που η λογική σου προσπαθεί να σε πείσει ότι όλο αυτό είναι κακή ιδέα. Σημάδια είναι συναισθήματα άγχους που κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει γρήγορα, η αρτηριακή σου πίεση αυξάνεται και σου δίνει την αίσθηση αδρεναλίνης. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι μερικές φορές μπερδεύουμε τα συναισθήματα μίσους με συναισθήματα σεξουαλικής έντασης.
Είναι η σεξουαλική ένταση το ίδιο με το να ερωτεύεσαι;
Η εύκολη απάντηση είναι όχι. «Η σεξουαλική επιθυμία ή ο πόθος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να υπάρχει βαθιά έλξη για ένα άτομο», εξηγεί η Miles στο Cosmopolitan. Για πολλούς ανθρώπους, o έρωτας είναι ένας συνδυασμός σεξουαλικής και ρομαντικής επιθυμίας ή μερικές φορές απλώς ρομαντικής επιθυμίας.
Ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να καταλάβεις εάν θέλεις κάποι@ είναι να αναρωτηθείς εάν θέλεις ή όχι να κάνεις σεξ μαζί του. Εάν η απάντηση είναι ναι, έλκεσαι σεξουαλικά από αυτ@. «Οι άνθρωποι σε πλατωνικές σχέσεις δεν έχουν την επιθυμία να είναι κοντά σε κάποι@ με σεξουαλικό τρόπο», λέει η Jones.
«Επειδή γνωρίζουμε ότι το μέρος της ευχαρίστησης του εγκεφάλου είναι παρορμητικό, συναισθηματικό και αντιδραστικό η καλύτερη ιδέα να δώσεις στη λογική σου την ευκαιρία να κάνει τη δουλειά της», λέει η Miles Μάιλς. «Απομακρύνσου για λίγο, πάρε μερικές αργές βαθιές ανάσες και σκέψου το καλά: Ποιο είναι το πλαίσιο; Υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να εξετάσεις; Υπάρχουν εμπόδια; Είναι ασφαλές; Μετά θα ξέρεις».
Στο τέλος, πρέπει να θυμάσαι ότι η σεξουαλική ένταση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Δεν χρειάζεται να της βάλουμε ταμπέλα. Το να κρίνεις τον εαυτό σου δεν θα σου κάνει καλό. Τουλάχιστον το μισό κομμάτι απ όλο αυτό που συμβαίνει είναι ασυνείδητο, αυτόματο και πρωτόγονο όπως φαίνεται. Εξάλλου, τη λογική πλευρά του εγκεφάλου που θα σε καθοδηγεί πάντα με ασφάλεια, οπότε εμπιστέψου τον.