Πόσο εύκολα εμπιστεύεσαι νέους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή σου; Είσαι επιφυλακτική ή τους περνάς από διάφορα φίλτρα μέχρι να τους αφήσεις να μπουν στη ζωή σου; Μπορεί αν ακούγεται κάπως κυνικό, αλλά η αλήθεια είναι πως αν έχεις “καεί” στο παρελθόν, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς άλλους ανθρώπους. Κανείς δε σε κατηγορεί για αυτό. Αντιθέτως, σε ζηλεύουμε λίγο.

Επειδή και εμείς την έχουμε πατήσει αλλά από ό,τι φαίνεται δεν πήραμε το μάθημά μας, ψάξαμε κάποια βασικά σημάδια ότι κάποιος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Τα ανέφεραν ειδικοί στο Elite Daily και εμείς λέμε να τους εμπιστευτούμε. Κάποιον πρέπει αν εμπιστευτούμε και εμείς σ’αυτή τη ζωή.

Συμπεριφέρεται περίεργα κάθε φορά που αναφέρεις ένα συγκεκριμένο θέμα

via GIPHY

Το να αλλάζει συμπεριφορά κάποιος με την αναφορά ενός συγκεκριμένου ζητήματος, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Traci Brown, θα πρέπει να τσεκάρεις πόσο επίμονη είναι αυτή η συμπεριφορά. Μπορείς να συζητήσεις το οτιδήποτε μαζί του χωρίς να συμπεριφερθεί περίεργα;

Γενικά, αυτό το σημάδι δείχνει πως το άτομο που έχεις απέναντί σου κάτι κρύβει. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Ας πούμε ότι αρχίζετε να μιλάτε για την απιστία. Πώς κινείται; Ήταν ακίνητος αλλά μόλις έφερες το θέμα στη συζήτηση έγινε νευρικός; Ή συνήθως είναι υπερκινητικός, αλλά με την αλλαγή θέματος έμεινε ακίνητος; Αυτά αποτελούν σημάδια ότι κάποιος δεν είναι ειλικρινής.

Είναι κρυψίνους με το κινητό του

Το να είναι κάποιος υπερπροστατευτικός με το κινητό του είναι σημάδι ότι δεν είναι και πολύ έμπιστος. “Αν κάποιος δείχνει να κάνει τα πάντα για να σιγουρέψει ότι δεν βλέπεις ή διαβάζεις πράγματα, είναι πιθανό να κρύβει κάτι”, λέει ο Chris Armstrong. “Όσο περισσότερο γνωρίζεις κάποιον, τόσο λιγότερο θα πρέπει να προσπαθεί να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του. Αυτό είναι η συναισθηματική οικειότητα, η οποία είναι και υγιής και απαραίτητη”.

Σου έχει ψέμματα και στο παρελθόν

Προηγούμενες συμπεριφορές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να προβλέψεις μελλοντικές. Οπότε αν έχεις πιάσει κάποιον στο παρελθόν να σου λέει ψέμματα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν αξίζει την εμπιστοσύνη σου.

via GIPHY

Τι γίνεται όμως περίπτωση που απλά τον υποπτεύεσαι χωρίς να είσαι σίγουρη;

Σύμφωνα με τη Brown, καλό είναι να εστιάσεις σε συγκεκριμένα σημάδια, ειδικά στη γλώσσα του σώματος. Μια παύση τριών δευτερολέπτων ή παραπάνω, μετά από ερώτηση είναι σημάδι απελπισίας. Προφανώς, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Το ίδιο ισχύει και αν απαντήσει με ερώτηση. Αυτό δείχνει πως αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα. Τέλος, αν ρωτήσει “τι;” ενώ ξέρεις ότι άκουσε πολύ καλά τι ρώτησες, ναι, και πάλι κερδίζει χρόνο.

Υπάρχουν και σωματικές κινήσεις που αξίζει να προσέξεις εδώ: Αν ας πούμε κουνάει το κεφάλι του όταν σου λέει “δε θα το έκανα ποτέ αυτό”, θα πρέπει να πιστέψεις τη γλώσσα του σώματος και όχι αυτό που ακούς. Όσο καλό και αν ακούγεται.

Δεν έχει αυτογνωσία

Σύμφωνα με τη Clarissa Silva, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, “Κάποιος που είναι αναξιόπιστος συχνά συμπεριφέρεται με τον αντίθετο τρόπο σε σχέση με το πώς εκλαμβάνει τον εαυτό του. Για παράδειγμα κάποιος που ενώ συνεχώς περιγράφει τον εαυτό του ως drama-free, έχει έναν κυκλώνα δράματος γύρω του τον οποίο και επιδεινώνει”.

Δε μπορεί να πάρει μια απόφαση

Ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι κάποιος δεν είναι αξιόπιστος είναι το να φέρεται εντελώς απρόβλεπτα. Στην τελική, πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που δε μπορεί να πάρει μια απόφαση και να μείνει σταθερός σε αυτή; Οι αναξιόπιστοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σταθεροί στις αποφάσεις τους γιατί αντί να ακούν την εσωτερική φωνή τους, επηρεάζονται από εξωτερικές απόψεις, σύμφωνα με τη Silva.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι όλοι οι αναξιόπιστοι άνθρωποι έτοιμοι να σε εξαπατήσουν. Απλά δεν είναι σταθεροί και με έναν τρόπο μπορούν να σε επηρεάσουν αρνητικά αν τους εμπιστευτείς. Στο τέλος της μέρας, εσύ ξέρεις αν αξίζει να εμπιστευτείς κάποιον και αν τελικά θα το ρισκάρεις.


featured image: elitedaily.com