«Γιατί δεν έφευγε;». Αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που ξεστομίζουν οι περισσότεροι στο άκουσμα μία κακοποιητικής σχέσης. Όταν αυτή γίνει γνωστή βέβαια. Γιατί συχνά τελευταία οι κακοποιητικές σχέσεις μένουν πίσω από κλειστές πόρτες και γίνονται γνωστές, μόνο όταν δυστυχώς είναι πολύ αργά.

Το να τερματίσει κανείς μία σχέση δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο όσο νομίζουμε και μάλιστα είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν το άτομο ελέγχεται, απομονώνεται, καταπονείται ψυχολογικά και απειλείται επανειλημμένα.

Η Δρ Carla Marie Manly, Ph.D., κλινική ψυχολόγος, ομιλήτρια και συγγραφέας του Date Smart, εξηγεί ότι γενικά, οι καταχρηστικές- κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν δυναμικές που είναι λεκτικά, συναισθηματικά, διανοητικά, σωματικά, πνευματικά, οικονομικά ή σεξουαλικά επιβλαβείς.

Αν και οι περισσότερες κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν συνεχή μοτίβα τοξικών στάσεων και συμπεριφορών, η κακοποίηση μπορεί ασφαλώς να συμβεί κατά διαστήματα ή σε μια μοναδική περίπτωση.

«Επιπλέον, αν και οι δύο σύντροφοι είναι αμοιβαία κακοποιητικοί, ο ένας σύντροφος είναι συχνά ο πιο επιθετικός (θύτης) ενώ ο άλλος είναι το θύμα — ο θύτης συχνά αποκτά τεράστια αίσθηση δύναμης και ελέγχου κακοποιώντας τον σύντροφο. Αυτό τείνει να προκαλεί επιδείνωση στην αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της ευημερίας του κακοποιημένου ατόμου», λέει η Δρ Manly.

“Μη με αφήσεις ποτέ”: Το συγκλονιστικό βίντεο της Lacta με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Κι ενώ μπορεί να μην υπάρξει ποτέ καθαρό δείγμα τοξικής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς από το θύτη, μέχρι να συμβεί η κακοποιητική συμπεριφορά, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που αν τα αντιληφθείς σε πρώιμο στάδιο, μπορεί τελικά να σου σώσουν τη ζωή.

Ακραία Ζήλια

Η ζήλια είναι σημάδι ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά ο θύτης θα πει ότι είναι σημάδι αγάπης. Ο θύτης θα ρωτήσει το θύμα με ποιον μιλάει, θα το κατηγορήσει για φλερτ ή θα ζηλέψει για το χρόνο που αφιερώνει με τους φίλους, την οικογένεια ή τα παιδιά του. Ο θύτης μπορεί να αρνηθεί να αφήσει το θύμα να εργαστεί ή να πάει σχολείο από φόβο μήπως συναντήσει κάποιον άλλο.

Ελεγκτική Συμπεριφορά

Παρουσιάζεται από έναν σύντροφο που κυβερνά απόλυτα τη σχέση και παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό περιλαμβάνει «έλεγχο» του θύματος, χρονομέτρηση του θύματος όταν φεύγει από το σπίτι, έλεγχο του χιλιομετρητή στο αυτοκίνητο, ανάκριση του θύματος για το πού πηγαίνει. Μπορεί επίσης να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο του θύματος για το ιστορικό κλήσεων, το email ή το ιστορικό του ιστότοπού του. Ο θύτης μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά και προσπαθεί να πει στο θύμα πώς να ντυθεί, σε ποιον να μιλήσει και πού να πάει.

Γρήγορη εξέλιξη της σχέσης

Ο θύτης είναι έντονος στην αρχή της σχέσης, πιέζοντας για δέσμευση και μιλά για «έρωτα με την πρώτη ματιά». Συχνά, στην αρχή μιας σχέσης, ο θύτης είναι πολύ γοητευτικός και ρομαντικός και ο έρωτας είναι διάχυτος.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι άνθρωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές περιμένουν από τους συντρόφους τους να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες τους και να είναι «τέλειοι». Μπορεί να πουν πράγματα όπως «αν με αγαπάς, τότε είμαι ό,τι χρειάζεσαι».

Απομόνωση

Ο θύτης προσπαθεί να κρατήσει το θύμα μακριά από τους φίλους και την οικογένειά του, καταδυναστεύοντας όλους όσους γνωρίζει.

Φταίνε πάντα οι άλλοι (και κυρίως το θύμα)

Ο θύτης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα θέματά του, κατηγορώντας τους άλλους (συνήθως το θύμα) για σχεδόν τα πάντα («με τρέλανες»).

Σκληρότητα σε ζώα ή παιδιά

Ο θύτης μπορεί να τιμωρεί τα ζώα βάναυσα ή να είναι αναίσθητος στον πόνο τους. Μπορεί να έχουν ανέφικτες προσδοκίες από τα παιδιά ή να τα πειράζουν μέχρι να κλάψουν.

«Παιχνιδιάρικη» χρήση της δύναμης του σεξ

Ο θύτης μπορεί να πετάει ή να κρατά τον σύντροφό του κάτω κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να πιέζει τον σύντροφό του να κάνει σεξ, μπορεί να απαιτήσει σεξ όταν ο σύντροφός του είναι κουρασμένος, άρρωστος ή δεν θέλει να κάνει σεξ. Μπορεί να ζητήσει από το θύμα να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει.

11 ερωτήσεις για το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης

Λεκτική κακοποίηση

Ο θύτης λέει σκληρά και επιβλαβή πράγματα στο θύμα του, το υποτιμά, το βρίζει, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς ή υποτιμά τα επιτεύγματά τους. Ο θύτης λέει στα θύματά του ότι είναι ανόητα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εκείνον.

Χρήση Βίας και Απειλές Βίας

Η βία δεν είναι μόνο σωματική. Είναι λεκτική, είναι ψυχολογική. Βία είναι να σπάει ο θύτης αντικείμενα (πάνω στα νεύρα του) για να τρομοκρατήσει το θύμα να υποταχθεί και αν συμμορφωθεί. Οι απειλές βίας περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απειλή ή σωματική δύναμη που προορίζεται να ελέγξει το θύμα: «Θα σε σκοτώσω» ή  «Αν ποτέ φύγεις, θα σε σκοτώσω».

Αν αναγνωρίζεις κάποιο από τα σημάδια ή έχει αντιμετωπίσει κακοποιητικές συμπεριφορές, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη και υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν.

*Τηλεφωνική Γραμμή  SOS  : 15900 για γυναίκες θύματα βίας . Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη που έχει πέσει θύμα βίας.

Web: http://www.womensos.gr/

Τηλ: 15900