Αν έχεις δει το YOU, σίγουρα έχεις σκεφτεί να μείνεις single για πάντα και να χάσεις επαφή με όλα τα social media. Αν δεν την έχεις δει, αφενός δες τη, αφετέρου εδώ χρειάζεται να σου πω κάποια βασικά πράγματα: Ο Pen Badgley ερωτεύεται (με τον δικό του μοναδικό τρόπο) την Bec. Αυτός ο έρωτας εκδηλώνεται με απεριόριστο stalking, χειριστικές συμπεριφορές και -διασκεδαστικότατο- παρασκήνιο.
Θέλω να πιστεύω ότι το να πέσεις σε τύπο με τόσο potential για καταστροφή είναι κάπως δύσκολο. Ωστόσο, το να είσαι σε σχέση με κάποιον που δαπανά περισσότερο χρόνο στο να σε χειριστεί, παρά στο να σε κάνει ευτυχισμένη δεν είναι καθόλου απίθανο.
Αν βάλεις τικ στα περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια, φτιάξε διακριτικά το σακ βουαγιάζ σου και ΤΡΕΞΕ.
Είναι υπερβολικά δεμένος μαζί σου από πολύ νωρίς
Αυτό είναι παγίδα, οπότε θέλει προσοχή. Αν από πολύ νωρίς θέλει να ξέρει τα πάντα για εσένα, σε βομβαρδίζει με δώρα, θέλει να μείνετε μαζί και συζητάει για γάμους και παιδιά, ναι. Είναι πολύ πιθανό ο κύριος που κάθεται δίπλα σου με το τηλεκοντρόλ στο χέρι να έχει πάθει εμμονή μαζί σου.
Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση
Η επιβεβαίωση είναι ΟΚ σε μια σχέση. Το να ζητάς από τον σύντροφό σου να σου δείχνει ότι σημαίνεις πολλά για εκείνον είναι μέσα στο παιχνίδι. Όμως το να το ζητάς όλη την ώρα και να είσαι needy, μπορεί να είναι σημάδι απομόνωσης και χειριστικής συμπεριφοράς. Ένας εμμονικός άνθρωπος είναι ικανός να σε πείσει ότι πρέπει κάποιος να σε “σώσει”. Ότι πολλά πράγματα στη ζωή σου δεν είναι όπως νομίζεις και ότι χρειάζεσαι τη βοήθειά του. Γιατί μόνο εκείνος μπορεί να σε σώσει. Τέτοιες τάσεις μπορείς να τις εντοπίσεις μέσω φράσεων όπως “Βλέπεις πόσο νοιάζομαι για εσένα;” ή “Καταλαβαίνεις πόσο τυχερή είσαι που με έχεις στη ζωή σου;”.
Προσπαθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σου
Ο χειρισμός αυτού του είδους είναι κομμάτι ενός πιο επιθετικού σταδίου. Αν, ας πούμε, ο σύντροφός σου σε πείθει να ακυρώσεις το brunch με τις φίλες σου και μετά σε “ανταμείβει” για αυτή σου την απόφαση με δώρα, ναι. Σε χειρίζεται.
Σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου
Αν σου απευθύνεται με “περίεργα” επίθετα, κάνει αγενή σχόλια για την εμφάνιση σου ή σε κοροϊδεύει με τρόπο που διαφωνεί με το δικό σου χιούμορ και διάθεση για αυτοσαρκασμό, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχει η περίπτωση, να προσπαθεί να σε πείσει με υποσυνείδητο τρόπο ότι δεν είσαι ικανή να βρεις κάτι καλύτερο από εκείνον.
Δικαιολογεί συνέχεια τη συμπεριφορά του
Συνήθως ρίχνει τα λάθη του στο παρελθόν του, στους γονείς του, στις πρώην του. Και εσύ “τσιμπάς” γιατί θέλεις να τον δικαιολογήσεις.
Βρίσκει τα ίχνη σου ακόμα και όταν παρεκκλίνεις από τη ρουτίνα σου
Ενδέχεται να σου κάνει cyberstalking. Ένα καλό μέτρο προφύλαξης σε αυτή την περίπτωση είναι να μειώσεις τις προσωπικές πληροφορίες στα social media accounts σου.
Σου τηλεφωνεί, σου στέλνει μηνύματα, e-mails, πολλές φορές μέσα στη μέρα
Αυτός είναι ένας τρόπος να μαθαίνει και να ελέγχει την κάθε σου κίνηση. Είναι ΟΚ το να έχεις επικοινωνία με τον αγαπημένο σου, αλλά κάπου εδώ μπαίνουν και τα όρια. Ένας εμμονικός άνθρωπος μπορεί να ζηλεύει τις άλλες σου σχέσεις, να σε κατηγορήσει ότι φλερτάρεις με άλλους ή ότι τον απατάς. Ίσως προσπαθήσει να σαμποτάρει και την επικοινωνία σου με τους φίλους ή την οικογένεια σου.
Εμφανίζεται ακάλεστος, παίρνει τηλέφωνο στο γραφείο σου, σε ακολουθεί
Ναι, αυτό συμπεριλαμβάνει και το stalking στα check in σου.
Bottom line: Αν οι φορές που πέσατε ο ένας πάνω στον άλλο “τυχαία” είναι πολλές, συνεχώς εξαφανίζονται προσωπικά σου αντικείμενα από το σπίτι, αν λαμβάνεις κλήσεις από άγνωστους αριθμούς δεν μιλάμε για συμπτώσεις. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για έναν απελπισμένο άνθρωπο που προσπαθεί να σε ελέγξει. Και αυτό δεν γίνεται με αγάπη. Γίνεται με εμμονή, από ένα unstable μυαλό.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις ένα τέτοιο άτομο;
“Τελείωσε αυτή τη σχέση την πρώτη φορά που θα νιώσεις άνετα. Ή όταν το ένστικτό σου σου λέει ότι κινδυνεύεις”, λέει ο Jaime Vinck στο Cosmopolitan. Ο Vinck είναι CEO σε έναν οργανισμό που βοηθάει άτομα με θέματα εθισμού στα ναρκωτικά. Με άλλα λόγια, ξεφορτώσου τις τύψεις σου κατάλαβε ότι δεν είναι δική σου δουλειά το να κάνεις “καλά” αυτόν τον άνθρωπο.
Αν συνεχίσει να σε παρενοχλεί και μετά τον χωρισμό, αποθήκευσε όλες τις αποδείξεις -ηχογραφημένα τηλεφωνήματα, screenshots, φωτογραφίες. Ίσως να χρειαστεί να αλλάξεις και κωδικούς, να απενεργοποιήσεις το location από τις συσκευές σου ή να διαγράψεις όλο το ιστορικό του browser σου.
“Ζήτησε την υποστήριξη της οικογένειας σου, των φίλων σου, αλλά και ενός ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας όσο προσπαθείς να τελειώσεις αυτή τη σχέση”, προτείνει ο Vinck.
Φρόντισε τον εαυτό σου πραγματικά και πάρε σοβαρά τις ανάγκες σου από μια σχέση. Αυτό ναι, είναι όντως δική σου δουλειά. Και μόνο.