Η ζωή μας είναι συνδεδεμένη με τις φιλίες που χτίζουμε. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέξαμε, οι σταθεροί μας σύντροφοι και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Μέσα στη διάρκεια των χρόνων, λάθη και αστοχίες στις προσωπικές μας σχέσεις γίνονται συχνά.

Αυτό που μετράει όμως είναι οι σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με τους φίλους μας και ευχόμαστε να είχαμε πάρει νωρίτερα.

Κράτησε τον κύκλο σου στενό

Μπορεί να έχεις δεκάδες παρέες, να είσαι κοινωνική, να βρίσκεσαι συχνά με τα κορίτσια από τη σχολή ή τα παιδιά από τη δουλειά, αλλά δεν γίνεται να είσαι φίλη με όλους. Επίλεξε σοφά και κυρίως ακούγοντας το ένστικτο σου αυτούς τους λίγους που θα αποτελούν τους πιο κοντινούς και με τους οποίους θα μοιράζεσαι τις μεγάλες σου χαρές, αλλά και τις δυσκολίες σου.

Μην ωραιοποιείς καταστάσεις

Φίλος είναι αυτός που θα ακούσει, θα συμβουλεύσει και όπου χρειαστεί θα επέμβει. Το να “χαϊδεύεις” τα λάθη του φίλου σου, να τον καλύπτεις, να τον δικαιολογείς απλά επειδή τον αγαπάς, κάνει τόσο κακό σε εσένα όσο και σε εκείνον. Δεν είπαμε να πάρεις ύφος δικαστή και να τον κρίνεις με κάθε ευκαιρία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κάνεις σε εκείνον πού δεν φέρεται σωστά, είναι να του δείξεις το λάθος του.

Μην μπλέκεις τη σχέση σου με την παρέα σου

Οκ, μην τον κρύβεις κιόλας, αλλά αλήθεια όση χημεία και αν έχει ο καλός σου και με τους φίλους σου, το να υπάρχει μια απόσταση είναι πολύ πιο υγιές από όσο φαντάζεσαι. Οι κώδικες και οι ισορροπίες που έχεις με τη παρέα σου είναι κάτι το οποίο αφορά εσένα και εκείνους. Η σχέση χρειάζεται το χρόνο και το χώρο της και αλήθεια θα το μετανιώσεις αν μετά από λίγο γίνετε φιλαράκια. Επίσης, ξέρω, δε θες να το ακούσεις από εμένα, αλλά -με το νόμο των πιθανοτήτων- όταν κάποια στιγμή θα μαλώσεις με το φίλο σου, θα θες όντως να ζήσεις και το δράμα «διαλέξτε στρατόπεδο» που θα ακολουθήσει μετά;

Οι διαφωνίες είναι υγιείς

Έχεις δει κάτι παρέες που έχουν σταθερό ραντεβού για brunch κάθε Κυριακή; Που πάνε σίγουρα κάθε χρόνο μαζί διακοπές και γυρίζουν χέρι χέρι τις συναυλίες τον Ιούνιο; Ε, λοιπόν αυτούς να τους φοβάσαι. Τόση τελειότητα αρχικά δεν ισχύει, κατά δεύτερον κρύβει πολλές παθογένειες από κάτω. Το να διαφωνήσεις με τους φίλους σου, ακόμη και να περάσεις μια περίοδο ψυχρότητας, είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουμε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανακαλύπτουμε ξανά ο ένας τον άλλον, συχνά μέσω εντάσεων.

Άσε το παρελθόν στο παρελθόν

Σε συνάρτηση με τις εντάσεις που αναφέραμε παραπάνω, όταν δεχτείς πως η ύπαρξή τους είναι φυσιολογική, θα πρέπει να δεχτείς και να τις αφήσεις πίσω σου τη στιγμή που τελειώνουν. Μην κρατάς μούτρα. Μη φυλάς λόγια. Μη γυρίζεις γύρω γύρω από το ίδιο πρόβλημα. Συζήτησε το, λύσε το, άστο να φύγει.

Βρες χρόνο και για εσένα

Οι παρέες είναι υπέροχες. Αλλά δεν είναι εκεί για να γεμίσουν το κενό σου. Οι φίλοι είναι μια πολυτέλεια και όχι μια ανάγκη. Όταν γίνονται ανάγκη, το τοπίο θολώνει και απαιτούμε από αυτούς πάρα πολλά. Η φίλη σου δεν είναι η σχέση που δεν έχεις, ούτε η ψυχολόγος που δε βλέπεις. Δεν είναι εκεί για να καλύπτει τις ανασφάλειές σου. Μην επαναπαύεσαι στους φίλους και μόνο. Καλύτερη φίλη θα γίνεις όταν τα βρεις εσύ με εσένα.


featured photo: TWENTY20