Έχει δημοσιευθεί πλούσιο υλικό με tips για να διαχειρίζεσαι το budget σου και αμέτρητα άρθρα για το πως να αποταμιεύεις για το μέλλον—αυτό το άρθρο όμως δεν είναι κάτι παρόμοιο.
Είναι εντάξει να ξοδεύεις χρήματα σε μικρές απολαύσεις αλλά στο μεταξύ πρέπει να σκεφτείς μερικούς νέους τρόπους προσέγγισης των οικονομικών σου. Μία τράπεζα που σε εξυπηρετεί, να αξιοποιείς τα κουπόνια σου, να βρεις τη σωστή πιστωτική κάρτα, να μην κάνεις λάθος αγορές.1. Χώρισε από την τράπεζά σου και βρες μία που να σε αγαπάει περισσότερο
Ένας μεγάλος οργανισμός-κουμπαράς που κρατάει τα χρήματά σου ασφαλή.
Χειρίσου το σαν σχέση και σκέψου πως έχεις πολλές επιλογές! Κάνε την έρευνά σου, κάνε ερωτήσεις. Δοκίμασε την εξυπηρέτηση πελατών, περιηγήσου στον ιστότοπο και τις εφαρμογές της για να ελέγξεις την ταχύτητα, την ευκολία κι αν σε εμπνέει να συνεργαστείς μαζί τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αισθάνεσαι άγχος κάθε φορά που χρειάζεται να κάνεις μια κατάθεση ή να πληρώσεις έναν λογαριασμό. Επίλεξε μια τράπεζα που λειτουργεί για σένα, όπως θα έκανες και με μία σχέση σου.
2. Υπάρχει ένας κωδικός κουπονιού για όλα -ή έστω σχεδόν για όλα
Τα περισσότερα καταστήματα έχουν πλέον γίνει ψηφιακά και διαθέτουν εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις για άμεση εξοικονόμηση.
Αναζήτησε τις εφαρμογές των καταστημάτων όπου κάνεις τις αγορές σου και μην αγνοείς τα newsletters και τα emails με τις προσφορές τους. Online φαρμακεία, εφαρμογές για παραγγελίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, e-shops με ρούχα και αξεσουάρ. Κερδίζεις και χρόνο αλλά εξοικονομείς και χρήματα.3. Αν χρειάζεσαι μία πιστωτική βρες τη σωστή
Η πίστωση μπορεί να είναι έξτρα άγχος αν είσαι από εκείνους που δεν θέλουν να έχουν εκκρεμότητες αλλά εξυπηρετεί σε κάποιες περιπτώσεις. Το κόλπο είναι να μην πάρεις αυτή που σου προτείνουν ως πρώτη επιλογή αλλά να βρεις εκείνη με το χαμηλό επιτόκιο και τη χαμηλή συνδρομή. Να την εξοφλείς πάντα εγκαίρως και να μην τη χρησιμοποιείς σαν διαθέσιμο εισόδημα. Ξόδεψε μόνο το πραγματικό budget, ό,τι δηλαδή θα έκανες αν είχες μετρητά ή χρεωστική κάρτα.
Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσεις μια σημαντική αγορά, επίλεξε μία νέα πιστωτική κάρτα με μπόνους. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να ξοδέψεις 3.000 ευρώ σε μια επισκευή σπιτιού ή τα δίδακτρα ενός μεταπτυχιακού, βρες μια πιστωτική κάρτα με μπόνους όπως επιστροφή μετρητών ή αεροπορικά μίλια.
5. Μην εξοικονομείς χρήματα σε λάθος επιλογές
Υπάρχουν στιγμές που φέρνουν απροσδόκητα έξοδα ή έκτακτες ανάγκες. Το αυτοκίνητό χρειάζεται νέα ελαστικά, κάποια διαρροή στο υπνοδωμάτιο, ο φορητός υπολογιστής σε εγκατέλειψε.
Όταν συμβούν αυτές οι απρόβλεπτες καταστάσεις – και συμβαίνουν συνήθως ακριβώς όταν είμαστε περήφανοι για τον τραπεζικό μας λογαριασμό – θα είναι δελεαστικό να κάνεις εκπτώσεις και να επιλέξεις τη φθηνότερη επιλογή. Μερικές φορές αυτό είναι απαραίτητο ανάλογα με τις συνθήκες, και αυτό είναι ΟΚ όταν δεν έχουμε άλλες επιλογές. Αλλά όταν έχουμε την επιλογή καλό είναι να σκεφτούμε ότι κάποιες φορές αυτού του τύπου η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να μας κοστίσει περισσότερο μακροπρόθεσμα.
Σκέψου, να καθυστερήσεις να αλλάξεις λάστιχα και τις βροχερές μέρες να χρειάζεσαι ταξί (για να μην σκεφτώ κάτι πιο περίπλοκο) ή σκέψου να πάρεις έναν πραγματικά φθηνό υπολογιστή που το πιθανότερο είναι σε μερικούς μήνες να χρειάζεται σέρβις ή εσύ να χρειάζεσαι έναν καινούργιο.
Συμβουλή μπόνους: Είναι OK να ξοδεύεις χρήματα για τον εαυτό σου
Είναι εντάξει να ξοδεύεις χρήματα σε μικρές απολαύσεις. Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το να ζεις και να απολαμβάνεις τους καρπούς της σκληρής σου δουλειάς. Άνοιξε αυτό το ακριβό κρασί στο εστιατόριο και απόλαυσέ το μία στο τόσο ή ότι έχει σημασία για σένα. Όταν δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου μικρές πολυτέλειες, είναι πιο πιθανό να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα αντιδραστικά, χωρίς σκέψη, σε μία περίσταση που δεν θα έχει και καμία αξία για σένα.