Σίγουρα οι γονείς μας ήθελαν να μας δουν ευτυχισμένους. Να μας προστατέψουν, να μας βοηθήσουν να μην κάνουμε λάθη που έκαναν οι ίδιοι, να πετύχουμε, να μην μας δουν να πληγωνόμαστε. Από αγάπη και ενδιαφέρον και με βάση τα δικά τους βιώματα μας έδωσαν συμβουλές.
Δεν ήταν όλες σωστές. Δεν ήταν όλες για εμάς. Κάποιες κατάφεραν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θα ήθελαν. Μείωσαν την αυτοπεποίθησή μας, δεν ακολουθήσαμε τα όνειρά μας.
Γονείς: “Αν θες να πετύχεις στη ζωή σου θα πρέπει να πας στο Πανεπιστήμιο και να έχεις ένα πτυχίο”. Εγώ: “ Βρες τι είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις στη ζωή σου, τι είναι αυτό που σε γεμίζει. Όταν το βρεις κυνήγησέ το με όποιο τρόπο μπορείς”.
Γονείς : “Μείνε μαζί του. Πόσους θα γνωρίσεις; Πότε θα κάνεις οικογένεια, πότε θα παντρευτείς;” Εγώ : “Μπορείς να ψάξεις όσο χρειαστεί για να βρεις τον άνθρωπο που θα σου αξίζει και θα σε κάνει να χαμογελάς και να εξελίσσεσαι κάθε μέρα, αρκεί στην κάθε σχέση που θα δημιουργήσεις μέχρι να τον βρεις να σέβεσαι και να τιμάς τον εαυτό σου και τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την κατάλληλη σχέση, το γάμο ή τη δημιουργία οικογένειας. Ούτε είναι υποχρεωτικά αν εσύ δεν τα θες”.
Γονείς: “ Μην το κάνεις αυτό, τι θα πει ο κόσμος;” Εγώ: “ Μπορείς να κάνεις ότι θες , χωρίς να προσβάλεις ή να δημιουργείς πρόβλημα σε κάποιον άλλον και μη σε νοιάζει τι γνώμη θα έχουν οι άλλοι για εσένα. Ο κόσμος όταν θέλει πάντα κάτι βρίσκει να πει. Το θέμα είναι τι γνώμη έχεις εσύ για εσένα”.
Γονείς: “Αν σου κάνει κάποιος κάτι κάνε του το ίδιο, μην σε περάσει για αδύναμο”. Εγώ: “ Όσο άσχημα και αν σου φερθεί κάποιος, μην κάνεις και εσύ το ίδιο. Πάρε το μάθημά σου, αποκόψου και προχώρα παρακάτω. Μην γίνεις σαν και εκείνον, έτσι και αλλιώς δεν θα καταλάβει, ούτε μπορεί να πάρει πίσω αυτό που σου έκανε. Άσε τη ζωή να του το ανταποδώσει. Σίγουρα ένα κομμάτι της “τιμωρίας” του είναι να χάνει ανθρώπους σαν εσένα από τη ζωή του”.
Γονείς: “Πρόσεχε πως θα το κάνεις, μην κάνεις κάποιο λάθος και χάσεις ότι έχτιζες.” Εγώ: “ Λάθη θα κάνεις, όλοι κάνουν. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη και αγκάλιασέ τον όταν τα κάνει και μάθε από αυτά”.
Γονείς: “Κάνε καλύτερα αυτό είσαι μαθηματικό μυαλό” Εγώ: “Δοκίμασε τα πάντα, ότι θες και ας αποτύχεις. Σίγουρα κάτι θα μάθεις από τα λάθη ή την αποτυχία και ίσως και να ανακαλύψεις πράγματα για εσένα που δεν γνώριζες”.
Γονείς: “Γιατί κάθεσαι; Χάνεις χρόνο. Πως θα καταφέρεις αυτά που θες αν κάθεσαι”; Εγώ: “ Μάθε να χαλαρώσεις. Απόλαυσε κάποιες στιγμές να μην κάνεις τίποτα. Δεν χρειάζεται όλη την ώρα να απασχολείσαι με κάτι”.