Αναλογίζεσαι το τι θέλεις στην συναισθηματική σου ζωή και αρχίζεις να πλάθεις ένα δεκάλογο για το τι έχεις συναντήσει και δεν σου άρεσε. Είσαι σίγουρη για τις ερωτικές σου προτιμήσεις ενστικτωδώς και θεωρείς ότι το να καταλάβεις ποιος είναι ο prince charming σου θα είναι θέμα μερικών δευτερολέπτων. Όμως δεν βρέχει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οπότε πως περιμένεις κεραυνούς; Έτσι καταλήγεις να πλάθεις γενικές θεωρίες πάνω σε ασταθείς βάσεις. Το νέο trend είναι το συναίσθημα «ick».
Το συναίσθημα «ick» έχει συσχετισθεί με μια «ήπιας μορφής κρίση πανικού» που βιώνεις κάποια στιγμή για το άτομο με το οποίο βγαίνεις. Η «θεωρία» πίσω από το συναίσθημα «ick» είναι ότι δεν σχετίζεται με κάτι που ο συνοδός σου έκανε λάθος. Σχετίζεται με τη στιγμιαία και βίαιη συνειδητοποίηση ότι κάτι που αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικότητας του συνοδού σου δεν συνάδει με τα δικά σου «πιστεύω». Το «ick» συνήθως εκφράζεται με αισθήματα απόλυτης απέχθειας και ντροπής που το άτομο αυτό σε συνοδεύει.
Μήπως γενικεύουμε, όμως, μια εκρηκτική αντίδραση που κρύβει πολλά πιθανά ερωτήματα;
Όταν γνωρίζεις έναν νέο άνθρωπο και αρχίζεις να αλληλεπιδράς μαζί του κινείσαι στη βάση μιας έλξης που νιώθεις προς αυτόν. Αυτή η αρχική έλξη δεν είναι ούτε ερωτική, ούτε κοινωνική. Είναι ένα απλό συναίσθημα μιας μορφής οικειότητας που θα κληθείς να προσδιορίσεις αργότερα στη συναναστροφή σου με αυτό το άτομο. Αν ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός αφορά ένα συγκεκριμένο φύλο και ο άνθρωπος που έχεις γνωρίσει δεν ανήκει σε αυτό, τότε ο προσδιορισμός της αρχικής έλξης γίνεται ευκολότερα. Και το νέο άτομο φέρει πλέον την ταμπέλα «φίλος». Αν όχι, επιτρέπεις στον εαυτό σου να αξιολογήσει το αν το άτομο αυτό μπορείς να το δεις ερωτικά ή όχι. Σε αυτή όμως την περίπτωση η ταμπέλα δεν μπαίνει πάντα τόσο γρήγορα.
Η επιλογή του αν βλέπεις ένα άτομο ερωτικά ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πέραν των βιολογικών ορμών σου
Μπορεί οι επιλογές σου και τα «θέλω» που επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει λόγω του περίγυρού σου να έρχονται σε αντίθεση με τη βιολογική αντίδραση που έχεις προς αυτό το άτομο. Έτσι όλα περιπλέκονται. Αφενός θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα αυτό το άτομο, αφετέρου θεωρείς ότι δεν θα έπρεπε. Είναι επίσης σύνηθες το άτομο αυτό να έχει μια πολύ μικρή λεπτομέρεια στην προσωπικότητά του που πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς να “ανέχεσαι” για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όμως για κάποιο λόγο επιλέγεις να κρίνεις τον εαυτό σου για την επιφανειακή σου αντίδραση. Και αποφασίζεις να δώσεις μια ευκαιρία και να το γνωρίσεις καλύτερα.
Πολύ συχνά δεν θέτουμε σαν προτεραιότητα το τι μας κάνει να νιώθουμε απολύτως καλά
Αρκετές φορές κρίνουμε τον εαυτό μας που νιώθουμε καλά με κάποιον που δεν είναι αποδεκτός από τον περίγυρό μας. Άλλες περιτριγυριζόμαστε από άτομα που φροντίζουν να συμβάλλουν στο σαμποτάρισμα της ευτυχίας μας και επιλέγουμε να ακούμε αυτά. Και υπάρχουν και οι φορές που νιώθουμε ότι θέλουμε ένα happy ending τόσο απελπισμένα που φροντίζουμε να αγνοήσουμε την κύρια λεπτομέρεια που μας απωθεί από το άτομο δίπλα μας. Όταν γνωρίζουμε όμως ένα άτομο είναι πολύ σύνηθες το ποσοστό που μας επιλέγει σε σχέση με το ποσοστό που τους επιλέγουμε να διαφέρει.
Είναι απολύτως λογικό λόγω του αρχικού ενθουσιασμού που περικλείει την αρχική έλξη, να μην θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη διαφορά των ποσοστών. Ή τα πράγματα που θα μας άλλαζαν την γνώμη για την επιλογή μας. Η αλήθεια είναι επίσης πως σχεδόν δεν μας αφορά, γιατί νιώθουμε καλά. Παρόλα αυτά αν – στο πλαίσιο του ενθουσιασμού – αφήσουμε το οποιοδήποτε άτομο να μας βυθίσει σε μια παραίσθηση που είτε θα θέλαμε είτε δεν θα θέλαμε να ζήσουμε και δεν μας δώσει τον χρόνο να επιλέξουμε μόνες μας και να αποδεχθούμε τις συνέπειες των πράξεων μας, τότε κάποια στιγμή θα τρομάξουμε. Το ποτήρι θα έχει ξεχειλίσει και το άτομο δίπλα μας θα είναι ένα απόλυτο τίποτα που δεν θέλουμε ξαναδούμε. Οπότε πάρε τον χρόνο σου και γνώριζε την ύπαρξη του αύριο ζώντας όμως για το τώρα.