Η ιστορία του φούρνου Ντουρουντούς ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει μέχρι το σήμερα. Όπως θα διαβάσεις και στο site τους η γιαγιά Άννα ερχόμενη από το φαράγγι της Σαμαριάς για να παντρευτεί στα Σφακιά, έφερε μαζί της όλα τα μυστικά της μαγειρικής της.
Αυτά τα μυστικά σύντομα τα μοιράστηκε με τις κόρες και τη νύφη της κι εκείνες με τη σειρά τους τα κληροδότησαν στα παιδιά τους. Η διαδρομή όμως δεν σταματά εκεί αφού ο αγαπημένος μας φούρνος μπορεί να βρίσκεται στα Σφακιά αλλά όλα τα χειροποίητα, παραδοσιακά προϊόντα τους μπορείς να τα αποκτήσεις πια μέσω του e-shop του.
Κάποια από τα προϊόντα που μας εντυπωσίασαν από την αρχή είναι αυτά που έχουν φτιαχτεί με άλευρα οσπρίων. Πρώτα στις προτιμήσεις μας είναι τα κριτσίνια που έχουν φτιαχτεί από 7% Αλεύρι φακής, 7% Αλεύρι φάβας, 7% Αλεύρι ρεβυθιού, Νιφάδες βρώμης, λευκό κρασί & έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χειροποίητα, πλούσια σε πρωτεΐνες, χωρίς συντηρητικά, με διαιτητικές ίνες και πλούσια πηγή λινελαϊκού οξέος.
Έπειτα υπάρχει το βιολογικό κριτσίνι φαγοπυράκι, με αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης, αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, νιφάδες φαγόπυρου & έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στα λιστα με τα παραδοσιακά κριτσίνια ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥΣ θα βρεις ακόμα κριτσίνια χαρουπιού, ηλιόσπορου, πολύσπορα και φυσικά τα παντοτινά αγαπημένα -που δεν θα βρεις πουθενά αλλού, κριτσινάκια με γραβιέρα Κρήτης.Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σου δύο dips, αν θέλεις να δοκιμάσεις τα κριτσίνια σου με μία έξτρα γεύση εκτός απο σκέτα.
dip με παντζάρια και ταχίνι
Στη συγκεκριμένη συνταγή για hummus, τα ρεβύθια αντικαταστάθηκαν με παντζάρια. Για να ισορροπήσει η γλυκύτητα της γεύσης που δίνουν τα παντζάρια, η συνταγή παίρνει σπιρτάδα από το σκόρδο, το κύμινο και το lime. Θα χρειαστείς 5 λεπτά για να το έχεις έτοιμο.
Πασπάλισε φρεκοτριμμένα πιπέρια και μυρωδικά και σέρβισε ένα μπολ. Ταιριάζει υπέροχα και με τα πολύσπορα κριτσίνια.
Θα χρειαστείς:
1 πακέτο έτοιμα παντζάρια
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ταχίνι ξύσμα από ένα lime
χυμός από ένα lime
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι κύμινο, σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι 1/4 κουταλάκι πιπέρι
Πως θα το φτιάξεις:
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Δούλεψε το μείγμα περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνει κρεμώδες. Δοκίμασε για το αλάτι και το πιπέρι και πρόσθεσε αν χρειάζεται. Πασπάλισε με λίγο σουσάμια και μαϊντανό. Μετέφερε το σε μπολ και απόλαυσε.
dip με καραμελωμένα κρεμμύδια
Θα φτιάξεις αυτό το dip για να το σερβίρεις στο πλάι με κριτσίνια.
Θα χρειαστείς:
2 κουταλιές βούτυρο
3 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 1/2 κούπα sour cream, σε θερμοκρασία δωματίου
500γρ cream cheese,
1 κουταλιά μαιντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κρεμμύδι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι Worcestershire sauce
αλάτι και πιπέρι
Πως θα το φτιάξεις:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια μέχρι να χρυσίσουν, σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, σχεδόν 25 λεπτά. Πρόσθεσε 2 κουταλιές νερό μαγείρεψε άλλα 3 λεπτά. Άφησε τα κρεμμύδια να κρυώσουν για 15 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τη sour cream με το cream cheese, τον μαϊντανό, την σκόνη κρεμμυδιού και τις sauce. Ανακάτεψε να ενωθούν καλά και πρόσθεσε τα κρεμμύδια. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο για 3 μέρες.
Θα το συνδυάσουμε με τα κριτσίνια από φαγοπυράκι.
Δεν κλείνουμε αυτό το άρθρο αν δεν σου παρουσιάσουμε τα κριτσινάκια με γραβιέρα Κρήτης. Πλούσια σε πρωτεϊνες με Κρητική γραβιέρα απο εκλεκτό αιγοπρόβειο γάλα. Φτιαγμένα με αλεύρι, καλαμποκάλευρο, λευκό κρασί, αλάτι, ρίγανη, μαγιά, μαυροσούσαμο.