Γνωστός με διάφορα ονόματα, ο κρόκος Κοζάνης ή διαφορετικά ζαφορά ή σαφράν είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό που αξίζει να υπάρχει στα ράφια της κουζίνας σου.
Θα πρέπει να ξέρεις πως το σαφράν είναι ένα πανέμορφο μωβ λουλούδι από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν, λοιπόν, προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus).
Η ιστορία του λουλουδιού, ξεκινάει από την Ανατολή. Φαίνεται πως η βασίλισσα Κλεοπάτρα, αλλά και άλλοι Φαραώ θεωρούσαν πως είναι μια αρωματική, αφροδισιακή και σαγηνευτική ουσία. Αντίστοιχα, στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστές και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σαφράν, καθώς γινόταν χρήση του φυτού για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της μέθης από το κρασί.
Το μπαχαρικό αυτό, επειδή είναι πλούσιο στα συστατικά κροκίνη και κροκετίνη, έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις και είναι ευρέως γνωστό πως τα στίγματα του σαφράν διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και βελτιώνουν την πέψη.
Σαν μπαχαρικό έχει εκλεκτή, αλλά έντονη και ήπια πικρή γεύση. Στην κουζίνα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο σε αλμυρές συνταγές, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Να ξέρεις πως ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά και ριζότο, όπου του δίνει και ένα εξαιρετικό χρυσοκίτρινο χρώμα. Αξίζει τη δοκιμή!
Στην πραγματικότητα, μπορείς να προσθέσεις τις ίνες του σαφράν σε πάρα πολλά καθημερινά σου μαγειρέματα. Ο πρώτος τρόπος είναι σε μια κούπα με ζεστό νερό να προσθέσεις τις ίνες του και να το ρίξεις στο τέλος του μαγειρέματος στην κατσαρόλα ή να τις ρίξεις απευθείας, αφού πρώτα τις θρυμματίσεις λίγο. Καλό είναι να ξέρεις, πως αντίθετα με τα περισσότερα μπαχαρικά, μια μικρή πρέζα φτάνει για να δώσει χρώμα και γεύση στα πιάτα σου.
Επιπλέον, εάν σου αρέσουν τα ροφήματα μπορείς να κάνεις το δικό σου ζεστό ρόφημα με Κρόκο Κοζάνης πολύ ευκολά. Σε μία κούπα ζεστό νερό προσθέτεις μερικές από τις ίνες και περιμένεις 5-8 λεπτά, ανάλογα την ένταση που προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις ζάχαρη ή μέλι ή ακόμη και άλλα βότανα της αρεσκείας σου. Ένα tip είναι να το δοκιμάσεις σε διαφανή κούπα, καθώς το χρώμα του θα σε ξετρελάνει.
Παρακάτω θα βρεις μία αλμυρή και μία γλυκιά συνταγή με σαφράν για να πειραματιστείς λιγάκι, τώρα που εξάλλου πειραματίζεσαι με τόσα και τόσα στην κουζίνα σου.
Μακαρονάδα με σαφράν και κολοκυθάκι
Για την παρασκευή της εύκολης αυτής μακαρονάδας θα χρειαστείς:
150γρ. ζυμαρικά (βρασμένα)
1 μεγάλο κολοκυθάκι, κομμένο σε κομματάκια
1 κ.σ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
300ml κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. αλάτι και μία πρέζα σαφράν
Ξεκινάς ζεσταίνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μέχρι να αφρίσει. Προσθέτεις, έπειτα, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια και σοτάρεις για ένα λεπτό. Ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και το σαφράν, χαμηλώνεις τη φωτιά και βράζεις για λίγο, μέχρι να βρουν την ισορροπία τους οι γεύσεις. Τέλος, προσθέτεις τα ζυμαρικά, αφού πρώτα όμως αφαιρέσεις τη σκελίδα του σκόρδου.
Ένα ιδιαίτερο ρυζόγαλο με σαφράν
Δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο για αυτή την συνταγή πέρα από:
50g ρύζι μπασμάτι
2,2 λίτρα πλήρες γάλα της αρεσκείας σου
Μία πρέζα σαφράν και 1 σπόρο κάρδαμου
6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
15g αμύγδαλα σε νιφάδες
Αρχικά, μουλιάζεις το ρύζι σε νερό για περίπου 10 λεπτά. Ζεσταίνεις το γάλα, μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνεις να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, σουρώνεις το νερό από το ρύζι και προσθέτεις και αυτό στο γάλα. Βάζεις σε χαμηλή φωτιά, και βράζεις μέχρι να μαλακώσει. Αφού το ρύζι και το γάλα πήξουν και θα αποκτήσουν μία ωραία κρεμώδη υφή, μπορείς να προσθέσεις τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Περιμένεις για περίπου 5-10 λεπτά να βράσουν, ανακατεύοντας συχνά έτσι ώστε να μην σχηματίζονται σβώλοι. Σερβίρεις με επιπλέον αμύγδαλα, κάρδαμο και κανέλα.