Η ερώτηση ”Τι να φάμε για βραδινό;” -ειδικά μετά από μία δύσκολη μέρα- σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να απαντάται μόνο με μία πολύ γρήγορη και εύκολη απάντηση. Και δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει η απάντηση να περιλαμβάνει κάτι νόστιμο, στο όριο του comfort food, κάτι υγιεινό και ελαφρύ και κυρίως κάτι εύκολο.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία κονσέρβα τόνου στο ντουλάπι μας. Αυτή η κονσέρβα τόνου είναι το υλικό παύλα σταρ των παρακάτω τριών συνταγών.
H Chef Carla Contreras μοιράστηκε με το κοινό της τρεις συνταγές με βασικό υλικό τον τόνο. Είναι απλές, δεν απαιτούν χρόνο και περιλαμβάνουν υλικά που έχεις ήδη στο ντουλάπι σου.
Mac and Cheese με κολοκύθα και τόνο (για 4-6 άτομα)
Υλικά
2 κονσέρβες τόνου σε κονσέρβα 500γρ ζυμαρικά φουζίλι ή κοχύλια ή φαρφάλες 1 κονσέρβα γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά 1 κονσέρβα κολοκύθα 1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου 1 κουταλιά miso 1-3 σταγόνες ταμπάσκο 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 400γρ τυρί ρικότα 1 κούπα kale κομμένo σε λωρίδες 1 κουταλάκι αλάτι 3-5 κόκκους φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 κουταλιά λάδι καρύδας 2 κουταλιά βούτυρο (ή κάποιο αντίστοιχο vegan προϊόν) ½ κούπα τρίμμα φρυγανιάς ¼ κούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Πώς θα το φτιάξεις:
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 2. Μαγείρεψε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ελαττώνοντας όμως τον χρόνο μαγειρέματος κατά 1-2 λεπτά ώστε να μείνουν al dente. Στράγγιξέ τα ζυμαρικά αφήνοντας 1-2 κουταλιές της σούπας από το νερό που έβραζαν τα ζυμαρικά και ρίξε τα πίσω στην κατσαρόλα. 3. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ μαζί το γάλα καρύδας, τον ζωμό κοτόπουλου, την κολοκύθα κονσέρβας, το σκόρδο σε σκόνη, το ταμπάσκο, το μοσχοκάρυδο και την ρικότα. 4. Ενσωμάτωσε τον τόνο, βουτύρωσε ένα ταψί και βάλε το μείγμα στο ταψί. 5. Σε ένα ξεχωριστό πιάτο, λιώσε το βούτυρο πρόσθεσε το τρίμμα φρυγανιάς, αλάτισε, και πρόσθεσε την παρμεζάνα. Ρίξε το μείγμα τρίμμα φρυγανιάς πάνω από τα ζυμαρικά και ψήσε για περίπου 20-25 λεπτά (πρόσεχε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μην καεί το πάνω μέρος του μείγματος).
Σαλάτα τόνου με ζέα και σος από ταχίνι με λεμόνι
Για 2-4 άτομα
Υλικά
2 κουτιά τόνου σε κονσέρβα τις οποίες έχουμε σουρώσει να φύγουν τα νερά και έχουμε διαλύσει με ένα πιρούνι τον τόνο ½ κούπα άβραστη ζέα ½ κουταλιά θαλασσινό αλάτι 1-2 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 2-3 κούπες ψητά ή βραστά λαχανικά της επιλογής σας (όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρι, φινόκιο, καρότο, αγγούρι) Φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας (όπως σχοινόπρασσο, άνιθο ή βασιλικό) 2-3 ραπανάκια 1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένα πράσο 1 κουταλάκι σησαμέλαιο Ταχίνι με λεμόνι όσο σου αρέσει
Πώς θα το φτιάξεις:
1. Βράσε τη ζέα αναλόγως με τις οδηγίες που θα βρεις στη συσκευασία, αλατοπιπέρωσε και ρίξε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 2. Σέρβιρε σε μπολ, πρόσθεσε τα ψητά λαχανικά, τα ραπανάκια και τα πράσα 3. Πρόσθεσε τον τόνο, αλατοπιπέρωσε, ρίξε σησαμέλαιο, στύψε λεμόνι και πρόσθεσε τη σος ταχίνι με λεμόνι όσο θες
Σος από ταχίνι με λεμόνι
1 λεμόνι 1 κουταλιά ξύδι 2 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ¼ κούπας ταχίνι 1 κουταλιά miso 1 κουταλιά . μουστάρδα ντιζόν ½ κουταλιά σιρόπι σφενδάμου ¼ κούπα νερό 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη 1 πρέζα αλάτι 2-3 φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπεριού
Πώς θα το φτιάξεις:
Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες.
Σούπα Τόνου και Τομάτας
Για 4-6 άτομα
Υλικά
2 κουτιά τόνου σε κονσέρβα 2 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ¼ από μία κουταλιά αλάτι 6-10 κόκκους φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σέλερι ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη 1 κουταλιά μηλόξυδο 1 κονσέρβα πουρέ τομάτας 1 κονσέρβα τομάτας ψιλοκομμένης 1 λίτρο ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών 300γρ σπανάκι 500γρ τορτελίνι, βρασμένα (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξεις:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, σόταρέ το σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά ή μέχρι να γίνουν διάφανα και χρυσαφί. Αλατοπιπέρωσε. 2. Πρόσθεσε το καρότο και το σέλερι και σόταρε για 5-7 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σόταρε για ακόμη 1-2 λεπτά. 3. Πρόσθεσε το μηλόξυδο και σόταρε μέχρι να εξαφανιστεί (1-2 λεπτά). Πρόσθεσε τον ζωμό και βράσε για περίπου 45 λεπτά. 4. Προόσθεσε το σπανάκι και τον τόνο καθώς και τα μαγειρεμένα μακαρόνια. 5. Αλατοπιπέρωσε αν χρειάζεται. Μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο για μέχρι 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για μέχρι 1 μήνα.