Προτελευταίο Σαββατοκύριακο του 2021 και όπως είναι λογικό μας βρίσκει να φτιάχνουμε λίστες για τα φαγητά και τα γλυκά που θα φτιάξουμε τις ημέρες των γιορτών.
Εάν όμως δεν έχεις μπει ακόμα στο κλίμα των γιορτών, και δεν φτιάχνεις μελομακάρονα και κουραμπιέδες, εδώ θα δεις 4 αγαπημένες συνταγές για να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αρωματική μηλόπιτα με τρία διαφορετικά μπαχαρικά
Υλικά (για περίπου 9 μερίδες):
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 4 – 5 κόκκινα μήλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γραμμάρια μπισκότα κανέλας ψιλοκομμένα
- 80 γραμμάρια ξανθές σταφίδες
- 80 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
- 20 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 1 τεμάχιο αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Καθάρισε και κόψε τα μήλα σε μικρά κυβάκια και βάλε τα σε ένα μπολ μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι.
Τοποθέτησε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και βάλε μέσα το βούτυρο να μαλακώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίξε τα μήλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο και άσε να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους σε μέτρια θερμοκρασία για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμα άδειασέ τα σε μια ρηχή πιατέλα, αφαίρεσε τον αστεροειδή γλυκάνισο και άφησέ τα να κρυώσουν πολύ καλά.
Στη συνέχεια μέσα στο μπολ με τα μήλα ρίξε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακάτεψε καλά. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις. Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώσε αντικολλητικό χαρτί και τοποθέτησε επάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.
Πασπάλισε όλη την επιφάνεια με τα μπισκότα κανέλας και από πάνω βάλε το μείγμα με τα μήλα και ίσιωσε με ένα κουτάλι, αλλά μην καλύπτεις τις άκρες γύρω γύρω (περίπου δυο δάχτυλα). Αυτές γύρισέ τες προς τα μέσα.
Κόψε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες πάχους 3 εκατοστών περίπου με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθέτησέ τες με κενό τη μια από την άλλη. Συνέχισε με τις υπόλοιπες λωρίδες και πέρνα τες από πάνω σαν να σχηματίζεις ένα σχήμα μπακλαβαδωτό όπως κάνεις με την πάστα φλώρα.
Ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα η σφολιάτα. Άσε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σέρβιρε.
Biscoff κέικ
Υλικά:
- 300 ml vegan γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 460 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 γραμμάρια αλατισμένο vegan βούτυρο
- 170 γραμμάρια σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια μπισκότα biscoff ή άλειμμα μπισκότου biscoff
- 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- Προαιρετικά (αλλά συνιστάται): 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
Vegan βουτυρόκρεμα βανίλιας:
- 2 φλιτζάνια vegan βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 φλιτζάνια βιολογική ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2-4 κουταλιές της σούπας vegan γάλα χωρίς ζάχαρη
- 8–10 μπισκότα biscoff, θρυμματισμένα
- 1/3 φλιτζάνι άλειμμα μπισκότου biscoff, ζεσταμένο για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Άλειψε τρεις φόρμες για κέικ 6″ με μαγειρικό λάδι και στρώσε με λαδόκολλα. Άφησέ τες στην άκρη.
Ετοίμασε το vegan buttermik. Ανακάτεψε το γάλα με το μηλόξυδο και άφησέ το στην άκρη να “καθίσει” για 5-6 λεπτά.
Χτύπα τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπα το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Φτιάξε τη ζύμη: Σε ένα μίξερ χτύπα το vegan βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη σάλτσα μήλου, το βούτυρο μπισκότου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακάτεψε ξανά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε περίπου το μισό από το ξηρό μείγμα, μαζί με το μισό από το vegan buttermilk, και ανακάτεψε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε το υπόλοιπο ξηρό μείγμα και το vegan buttermilk και ανακάτεψε σε μέτρια ταχύτητα. Μοίρασε το μείγμα στις τρεις φόρμες για κέικ ομοιόμορφα και ψήσε για 35 λεπτά σε φόρμες για κέικ 6″ ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
Βγάλε από τον φούρνο και άσε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά τους για 10 λεπτά και μετά τα μετάφερέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν τελείως, τότε μπορείς να ετοιμάσεις τη βουτυρόκρεμα.
Vegan βουτυρόκρεμα βανίλιας:
Όσο το κέικ κρυώνει, πρόσθεσε το vegan βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπα το για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει μια πηχτή βουτυρόκρεμα. Πρόσθεσε τη βανίλια και 2-4 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας/αμυγδάλου και συνέχισε το χτύπημα μέχρι την επιθυμητή υφή.
Συναρμολόγηση:
Για να συναρμολογήσεις το κέικ άπλωσε περίπου 1/2 φλιτζάνι vegan βουτυρόκρεμα στη μία πλευρά του κέικ. Στη συνέχεια, πασπάλισε με περίπου 1/4 φλιτζάνι από τα θρυμματισμένα μπισκότα, συν μια κουταλιά της σούπας βούτυρο μπισκότου. Τοποθέτησε το δεύτερο κέικ από πάνω και επανάλαβε. Έπειτα τοποθέτησε την τρίτη στρώση από πάνω και κάλυψε με το υπόλοιπα τρίμμα. Τοποθέτησε το κέικ στο ψυγείο να παγώσει.
Λείανε τις άκρες του κέικ με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα, στη συνέχεια, άπλωσε το τελευταίο στρώμα frosting. Πρόσθεσε αν θες και μερικά ολόκληρα μπισκότα από πάνω και καλή απόλαυση!
Η τέλεια ζεστή σοκολάτα χρειάζεται τη σωστή χειροποίητη κρέμα
Τι θα χρειαστείς για την κρέμα:
- 2 μεγάλα ασπράδια αυγών
- 3/4 του φλιτζανιού συν 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι μείον 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ (αν δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικιν πάουντερ ή απλά να χτυπήσεις τα ασπράδια περισσότερο για να σταθεροποιηθούν)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πώς θα τη φτιάξεις:
Βάλε τα πάντα, εκτός από το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ. Ακούμπα το μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με καυτό νερό (σαν μπεν μαρί) και χτύπα με ένα μίξερ χειρός δυνατά για 5-7 λεπτά. Πρέπει να “στέκεται” έχε στο νου σου σαν μείγμα μαρέγκας. Βγάλε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα, και πρόσθεσε τη βανίλια. Χτύπα για άλλο ένα λεπτό. Η κρέμα πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστη στην αφή. Μπορείς αν δεν τη χρησιμοποιήσεις αμέσως να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
Μπορείς, εάν έχεις φλόγιστρο, να “κάψεις” λίγο την κρέμα αφότου τη σερβίρεις στη σοκολάτα σου.
Extra tip: Πρόσθεσε λίγη sauce καραμέλας πάνω από την κρέμα, και δεν θα χάσεις!
Βελουτέ κολοκύθας με καραμελωμένα καρύδια
Υλικά:
Για την κολοκυθόσουπα:
- 1 ολόκληρη μικρή κολοκύθα
- 1 σκόρδο
- λίγο δεντρολίβανο ή θυμάρι
- ελαιόλαδο
- 3-4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τα καραμελωμένα καρύδια:
- 1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- τριμμένη γραβιέρα (επίσης για το topping)
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψε την κολοκύθα στη μέση. Αφαίρεσε τους σπόρους και τον πολτό από το κάθε μισό. Χάραξε την επιφάνεια της κολοκύθας με ένα μαχαίρι και τοποθέτησέ τη σε ένα ταψί αλλά μην τη βάλεις ακόμα στον φούρνο.
Καθάρισε το σκόρδο και κόψε το στη μέση. Τρίψε το σκόρδο γύρω από την επιφάνεια της κολοκύθας. Ρίξε λίγο θυμάρι και το κάθε μισό σκόρδο σε κάθε κολοκύθα. Περίχυσε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ψήσε για 45 λεπτά (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το μέγεθος της κολοκύθας).
Εντωμεταξύ, σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, πρόσθεσε τα καρύδια σε εάν τηγάνι και ανακάτεψέ τα με το μείγμα βουτύρου για λίγο.
Αφαίρεσε τα βότανα από το εσωτερικό της κολοκύθας. Ρίξε τη σάρκα της κολοκύθας στο μούλτι και πρόσθεσε 3-4 από τις ψημένες σκελίδες σκόρδου. Πρόσθεσε περίπου 1 φλιτζάνι ζωμό και πολτοποίησε μέχρι να γίνει πολύ λείος.
Μετάφερε την πολτοποιημένη σούπα σε μια κατσαρόλα. αλατοπιπέρωσε, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε σιγά σιγά.
Σέρβιρε τη σούπας με τα τριμμένα καρύδια από πάνω και λίγη τριμμένη γραβιέρα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 3 κλασικές -και αγαπημένες μας- χριστουγεννιάτικες συνταγές από διάσημους Έλληνες σεφ