Καθώς ο καιρός ψυχραίνει, θα έχεις παρατηρήσει ότι την εμφάνισή τους κάνουν τα πρώτα κρυολογήματα. Αν είσαι μαμά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο το κρύωμα και οι ιώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μιας οικογένειας.

Ο σωστός και επαρκής ύπνος, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, η λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν και να προλάβουν το κρυολόγημα και να θωρακίσουν τον οργανισμό από τους ιούς. 

Από παλιά θα θυμάσαι τη μαμά σου ή τη γιαγιά σου να σε συμβουλεύει ότι το φαγητό είναι το καλύτερο φάρμακο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Για όλα τα κρυολογήματα και τις ασθένειες το φάρμακο ήταν η σούπα, συγκεκριμένα η κοτόσουπα. 

Eμπνευστήκαμε και διαλέξαμε από το site Cammile Styles τρεις σούπες για το κρύο, θα σε τονώσουν και θα συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωσή σου. 

Zuppa Toscana   

Γιατί την επιλέξαμε: Η ιταλική σούπα έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών (χόρτα από λάχανο, ιταλικό λουκάνικο, ζωμό από κοτόπουλο), επίσης το σκόρδο εκτός από τον άφθονο αριθμό πρωτεϊνών έχει και αντιβιοτικές ιδιότητες. 

Θα χρειαστείς, ήπιο ή πικάντικο ιταλικό λουκάνικο (στην προτίμησή σου), νιφάδες κόκκινου πιπεριού, κρεμμύδι, καρότα, σκόρδο, ζωμό από κοτόπουλο, πατάτες, κουνουπίδι, kale, γάλα, θυμάρι και παρμεζάνα 

Ξεκίνησε μαγειρεύοντας το ιταλικό λουκάνικο μόνο του. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις το λουκάνικο είναι να το ροδίσεις σε ένα τηγάνι μέχρι να είναι εύθρυπτο και γευστικό και αξίζει να το κάνεις αυτό ως ξεχωριστό πρώτο βήμα. Στη συνέχεια θα στραγγίξεις και θα αφήσεις στην άκρη το λουκάνικο ενώ σοτάρεις με τα άλλα συστατικά. 

Ζέστανε λίγο το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ανακάτεψε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο και τα ιταλικά καρυκεύματα. Μαγείρεψε τα όλα περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το ζωμό, τις πατάτες κομμένες σε κύβους, το λάχανο, το κουνουπίδι και άφησέ τα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν για περίπου είκοσι λεπτά. Το τελευταίο βήμα είναι να προσθέσεις το γάλα μισό και μισό και το λουκάνικο. Μόλις το λουκάνικο πάρει μία ζεστασιά, μπορείς να το σερβίρεις σε ένα μπολ σούπας και να πασπαλίσεις με θυμάρι, παρμεζάνα και ελαιόλαδο. 

Τοματόσουπα με βασιλικό 

Γιατί την επιλέξαμε: Είναι εύκολη και γρήγορη, με λίγα συστατικά. Θα σε ζεστάνει από το κρυολόγημα.  

Για την συνταγή θα χρειαστείς έξι φλιτζάνια τοματίνια στη μέση ή στο 1/ 4, βασιλικό, έξι σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/ 3 κούπας ελαιόλαδο, μία κουταλιά του γλυκού αλάτι, μία κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο, αναμιγμένα- λουκάνικο, κολοκυθάκι, μοτσαρέλα, αυγό ποσέ, garbanzo ή λευκά φασόλια. Φρέσκο ψωμί για σερβίρισμα. 

Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να αρωματιστούν. Προσθέτεις τις τομάτες και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν για περίπου πέντε λεπτά, έπειτα τον βασιλικό, το αφαιρείς από τη φωτιά και σέρβιρε σε ένα μπολ. Στο μαντεμένιο τηγάνι σόταρε τυχόν μείγματα που χρησιμοποιείς, κόψε σε κομμάτια μπουκιάς και βάλε όλα τα υλικά στο τηγάνι. Σόταρε και την μοτσαρέλα και τοποθέτησέ την από επάνω αντί να την ενώσεις στην σούπα. Έαν διακοσμήσεις από πάνω με αυγά ποσέ, τα μαγειρεύεις χωριστά και τα τοποθετείς. Σέρβιρε τη σούπα ζεστή με φρέσκο ψωμί φρυγανισμένο ψωμί. 

Κοτόσουπα με ρύζι 

Γιατί την επιλέξαμε: Είναι η κλασσική, αγαπημένη σούπα για όλες τις ασθένειες από κρυολόγημα μέχρι στομαχικές διαταραχές, περιέχει αντιοξειδωτικές και θρεπτικές δράσεις για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι μία κουταλιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, έξι καρότα κομμένα στρογγυλά, κολοκυθάκια,  έξι κοτσάνια από σέλινο κομμένα σε λεπτές φέτες, οκτώ σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 στήθη κοτόπουλο και τα κόκκαλά του, λίγο φρέσκο θυμάρι και ρίγανη, δύο λίτρα ζωμό από κοτόπουλο, μία πρέζα γλυκό αλάτι kosher, φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι. Για το σερβίρισμα θα χρειαστείς μαγειρεμένο ρύζι ( ή όποιο άλλο σιτάρι της επιλογής σου- το farro και το quinoa θα λειτουργήσουν εξίσου υπέροχα), αβοκάντο κομμένο σε φέτες, φρέσκο κόλιανδρο, φέτες jalapeno (αν δεν θέλεις να είναι καυτερό απόφυγε το), φέτες lime. 

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια και σοτάρεις για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτεις το κοτόπουλο και το θυμάρι και στη συνέχεια ρίχνεις τον ζωμό από κοτόπουλο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις ένα φλυτζάνι νερό για να βεβαιωθείς ότι το κοτόπουλο είναι εντελώς βυθισμένο. Βάζεις αλάτι κι πιπέρι. Στη συνέχεια ανεβάζεις τη φωτιά και άφησέ τη σούπα να σιγοβράσει, αποβουτύρωσε τυχόν αφρό που θα έχει στην κορυφή. Χαμηλώνεις τη φωτιά και την αφήνεις να σιγοβράσει για μία με μιάμιση ώρα.  

Αφαιρείς το κοτόπουλο από τη σούπα και το τεμαχίζεις σε μικρά κομμάτια, απομακρύνοντας την πέτσα και τα οστά. Ρίξε το κοτόπουλο στη σούπα για να ζεσταθεί. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Για να το σερβίρεις τοποθέτησε τη σούπα σε ατομικά μπολ και πρόσθεσε στην κορυφή αβοκάντο, κόλιανδρο, jalapeno (αν θα χρησιμοποιήσεις) και τις φέτες lime.