Αν ακολουθείς τον γαλλοπαλαιστίνιο σεφ Fadi Kattan στο Ιnstagram θα έχεις σίγουρα δει το maqluba, πιάτο που θα γίνει μία τέλεια λύση για το αρνί που περίσσεψε.
Μπορείς να σερβίρεις με γιαούρτι και πίτες στο πλάι.
Τι θα χρειαστείς:
1 κόκκαλο αρνιού από μπούτι (ή ώμο) που περίσσεψε
1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
2 φύλλα δάφνης
30 γρ πελτέ ντομάτας
5 γρ κοτσάνια μαϊντανού
Έως 250 γραμμάρια ψητό αρνί
300 γρ ρύζι μπασμάτι
1 μελιτζάνα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 πατάτες ψητές ή βραστές
1 x 400 γρ ρεβίθια σε κονσέρβα, στραγγισμένα
1 μεγάλη πιπεριά ή ψητή κόκκινη πιπεριά (περίπου 100 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι σπόρους κάρδαμου
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
400ml ζωμό ή νερό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, για το σερβίρισμα
1 μικρή χούφτα αμύγδαλα ή φρυγανισμένο κουκουνάρι, για σερβίρισμα
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, για το σερβίρισμα
Πώς θα τι φτιάξεις:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το κόκκαλο του ψητού αρνιού με ένα λίτρο νερό, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, τον πουρέ ντομάτας και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού, και σιγόβρασε για δύο ώρες. Αφαίρεσε το κόκκαλο και τα φύλλα δάφνης.
Μούλιασε το ρύζι σε νερό. Κόψε τη μελιτζάνα σε χοντρές φέτες και τηγάνισε σε μια κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να ροδίσει. Κόψε τις πατάτες που περίσσεψαν σε χοντρές φέτες. Κόψε την πιπεριά σε φέτες.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα με καπάκι, στρώσε στη βάση την πιπεριά, μετά τις πατάτες, το αρνί, τα ρεβίθια και τη τηγανητή μελιτζάνα. Φτιάξε ένα μωσαϊκό.
Στράγγισε το ρύζι και ανακάτεψε με τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Φτιάξε μία ομοιόμορφη στρώση με το ρύζι πάνω από τα λαχανικά. Κάλυψε με το ζωμό, και συμπλήρωσε με κρύο νερό, αν χρειάζεται. Σιγόβρασε για 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να γίνει το ρύζι.
Μόλις είναι έτοιμο άφησε να ξεκουραστεί για τρία λεπτά. Αναποδογύρισε σε μια μεγάλη πιατέλα και πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια χούφτα αμύγδαλο ή κουκουνάρι.