Στα ιταλικά “τιραμισού” σημαίνει “ανέβασέ με” και όχι άδικα μιας και αυτό το γλυκό μπορεί να σου ανεβάσει τη διάθεση και να σου φτιάξει και την πιο δύσκολη μέρα.

Υπάρχουν τρείς ακαταμάχητοι λόγοι για να δοκιμάσεις άμεσα αυτή τη συνταγή για τιραμισού από το blog victoriagiannara.com: Σιροπιασμένο παντεσπάνι με καφέ, τυρί κρέμα και μπόλικο κακάο σκόνη από πάνω. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα γλυκό;

Υλικά:

Για το κρύο σιρόπι:

  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι
  • 3 ml καφέ espresso (3 lungo)

Για την κρέμα:

  • 375 ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
  • 400 γραμμάρια μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 140 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Για το παντεσπάνι:

  • 80 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Για το πασπάλισμα:

  • 1-2 κουταλιές της σούπας κακάο

Εκτέλεση:

Για το κρύο σιρόπι:

Λιώσε τη ζάχαρη στον ζεστό καφέ, πρόσθεσε το κονιάκ και άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Στον κάδο του μίξερ βάλε το τυρί, το εκχύλισμα βανίλιας, και τη ζάχαρη άχνη και χτύπα καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρόσθεσε την κρύα κρέμα γάλακτος και χτύπα ξανά καλά μέχρι να έχεις μια ωραία πηχτή κρέμα.

Για το παντεσπάνι:

Boυτύρωσε 2 φόρμες 24 εκατοστών και στη βάση στρώσε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στον κάδο του μίξερ χτύπα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Σε ένα μπολ χτύπα ξεχωριστά τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Στο μείγμα των κρόκων πρόσθεσε το baking powder, το σιμιγδάλι και ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα.

Με απαλές και αναδιπλούμενες κινήσεις πρόσθεσε σιγά σιγά τη μαρέγκα. Μοίρασε το μείγμα ισόποσα σε δύο ταψάκια και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ή τρυπώντας στο κέντρο με με μια οδοντογλυφίδα εκείνη να βγαίνει καθαρή. Αφαίρεσε από τον φούρνο, άφησε να σταθούν λίγο και ξεφόρμαρε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα.

Για τη σύνθεση:

Bάλε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε ένα ταψάκι ή σε μια πιατέλα (αν θέλεις να στήσεις σαν τούρτα) και με ένα κουτάλι σιρόπιασε με το 1/3 από το σιρόπι. Στρώσε τη μισή από την κρέμα. Σε μια επιφάνεια εργασίας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σιρόπιασε και το δεύτερο παντεσπάνι με το μισό από το σιρόπι του καφέ που έχει μείνει. Τοποθέτησε το δεύτερο παντεσπάνι να ακουμπάει με τη σιροπιασμένη πλευρά πάνω στην κρέμα στο πρώτο παντεσπάνι. Περίχυσε με το υπόλοιπο σιρόπι και στρώσε με την υπόλοιπη κρέμα. Κάλυψέ το με μια μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο).

Σέρβιρε αφού πρώτα το έχεις πασπαλίσει με μια γενναία δόση καφέ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σου περίσσεψαν κουραμπιέδες; Φτιάξε το πιο μοναδικό μωσαϊκό με γλάσο σοκολάτας