Ίσως να μη σου “γεμίζει το μάτι” αλλά πίστεψέ μας είναι ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο που αξίζει μια θέση στο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι σου.
Μπορεί τα λαχανάκια Βρεξελλών ογκρατέν να έχουν λίγες παραπάνω θερμίδες αλλά αξίζει μια δοκιμή αφού είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό αλλά και εύκολο.
Υλικά:
- 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών κατεψυγμένα ή φρέσκα
- 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κούπα γάλα πλήρες
- 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
- 1 κούπα κασέρι τριμμένο
- 1 αβγό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Aρχικα βράσε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι σώταρε το μπέικον. Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το βούτυρο και ρίξε μέσα το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να πάρει λίγο πιο σκούρο χρώμα. Πρόσθεσε το φρέσκο γάλα και ανακάτεψε γρήγορα. Μόλις είναι έτοιμη η μπεσαμέλ βγάλε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας και ρίξε μέσα τα τρία τυριά και ανακάτεψε μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν. Πρόσθεσε το αβγό και ανακάτεψε γρήγορα. Ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι και δοκίμασέ τη να δεις εάν είναι εντάξει. .
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλε όλα τα λαχανάκια Βρυξελλών μέσα σε ένα πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί. Πασπάλισε με το μπέικον και περίχυσ με την μπεσαμέλ. Ψήσε στο φούρνο για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια ομοιόμορφη κρούστα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες με πέστο και παρμεζάνα είναι ό,τι πιο εθιστικό θα δεις σήμερα