Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν την μπουγάτσα και αποτελεί για αυτούς το ιδανικό γλύκισμα ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να τη φτιάχνεις μόνη σου.
Στο blog nicolscooking ανακαλύψαμε μια πανεύκολη συνταγή για μπουγάτσα με λαχταριστή βελούδινη κρέμα από σιμιγδάλι, φύλλο κρούστας και μήλα, πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα που θα σε ενθουσιάσει!
Υλικά:
- 3 κόκκινα μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 1 τεμάχιο αστεροειδή γλυκάνισο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Υλικά για την μπουγάτσα:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 1 – 1/2 λίτρο φρέσκο αγελαδινό γάλα
- 200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κρόκους αβγών
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό + έξτρα βούτυρο για τα φύλλα κρούστας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού υγρή βανίλια
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σκόνη
Εκτέλεση:
Ξεπάγωσε από την προηγούμενη ημέρα στη συντήρηση το πακέτο με τα φύλλα κρούστας.
Καθάρισε τα μήλα και κόψε τα σε μικρά καρέ και ανακάτεψέ τα με την κανέλα. Τοποθέτησε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και αφού ζεσταθεί ελαφρά ρίξε το βούτυρο και χαμήλωσε τη θερμοκρασία (στο 2) και περίμενε να λιώσει, αλλά χωρίς να καεί.
Στη συνέχεια ρίξε τα μήλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, δυνάμωσε τη θερμοκρασία (στο 6 ) και ανακάτεψε απαλά με ξύλινη κουτάλα και άφησε να βγάλουν τα υγρά τους για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμα άδειασέ τα σε ένα πιάτο και άφησέ τα να κρυώσουν πολύ καλά.
Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξε το γάλα, το σιμιγδάλι, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και ανακάτεψε με το αβγοδάρτη. Τοποθέτησε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακάτεψε μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Βγάλε από το μάτι της κουζίνας και ρίξε την υγρή βανίλια, το βούτυρο και ανακάτεψε να λιώσει το βούτυρο. Ακολούθως ρίξε τους κρόκους των αυγών που τους έχεις χτυπήσει σε ένα μπολάκι πρώτα και ανακάτεψε πολύ γρήγορα για να μην κόψει το αυγό. Μετάφερε την κρέμα μέσα σε μακρόστενο γυάλινο μπολ ή πυρέξ και άπλωσε με ένα κουτάλι όλη την επιφάνεια και κάλυψε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Άφησέ τη να κρυώσει τελείως καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις. Βουτύρωσε ένα ταψί μεταλλικό 23 χ 33 εκ. και στρώσε κάτω επτά φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσεις ένα-ένα πολύ καλά μεταξύ τους. Τα φύλλα πρέπει να εξέχουν έξω από τα ταψί. Στη συνέχεια ρίξε την κρέμα και ίσιωσε με ένα κουτάλι να πάει παντού και σκόρπισε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια του μήλου. Τώρα φέρε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Στη συνέχεια κάλυψε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού τα βουτυρώσεις ένα ένα πολύ καλά. Τα φύλλα που προεξέχουν γύρισέ τα με προσοχή προς τα μέσα να πάνε στον πάτο του ταψιού. Βουτύρωσε πολύ καλά την επιφάνεια με ένα πινελάκι. Ψήσε για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Όταν κρυώσει ελαφρώς πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το comfort food που χρειάζεσαι απόψε είναι αυτό το σουφλέ καλαμποκιού με μπέικον σε κρεμώδη σάλτσα σκόρδου