Γιατί το λατρεύουμε: Αυτό το υγιεινό πιάτο είναι δημοφιλές στο Ισραήλ και σε οποιοδήποτε μενού brunch έχεις την τύχη να το βρεις. Φτιαγμένο με την απίστευτα γευστική σάλτσα ντομάτας, το Shakshuka θα σου ζεστάνει την ψυχούλα αμέσως.
Το μυστικό; Τα τέλεια αυγά ποσέ είναι το κλειδί.
Τι θα χρειαστείς:
2 κουταλιές ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κύβους
1 jalapeño, αφαιρούνται οι σπόροι, κομμένο σε φέτες
8 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
κύμινο
πάπρικα
1 κουταλιές πελτέ ντομάτας
6 αυγά
μαϊντανός πλατύφυλλος, ψιλοκομμένος
Πώς θα το φτιάξεις:
Σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο. Μόλις ζεσταθεί, πρόσθεσε το σκόρδο και τη jalapeño.
Όταν το σκόρδο χρυσίσει και η jalapeño μαλακώσει, πρόσθεσε τις ντομάτες. Πρόσθεσε το κύμινο, την πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε.
Άφησε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμήλωσε τη θερμοκρασία και άφησε να σιγοβράσει για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σπάσε προσεκτικά τα αυγά μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Μόλις τα αυγά φαίνονται ψημένα – περίπου 8 λεπτά – κάλυψε το τηγάνι για να ψηθεί το πάνω μέρος των αυγών, ελέγχοντας που και που για να βεβαιωθείς ότι οι κρόκοι δεν έχουν παραψηθεί.
Γαρνίρισε με θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι και μαϊντανό. Σέρβιρε με φρέσκο ψωμί.