Σε περίπτωση που θέλεις φέτος να φτιάξεις τη δική σου Βασιλόπιτα αλλά ακόμη δεν έχεις αποφασίσει αν θα δοκιμάσεις να φτιάξεις την κλασική Βασιλόπιτα τσουρέκι η μία Βασιλόπιτα κέικ εδώ θα δεις δύο συνταγές για να διαλέξεις.

Είναι δύο εύκολες και κλασικές συνταγές που δεν θα σε δυσκολέψουν οπότε το μόνο που έχεις εσύ να κάνεις είναι να μη ξεχάσεις να βάλεις το φλουρί!

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά:

  • 650 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό ή τύπου Κερκύρας
  • 120 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια νερό χλιαρό
  • 50 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 αυγό για την επάλειψη
  • λίγο αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάλε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία και ζέστανε το βούτυρο μαζί με το γάλα. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και αυτή. Βγάλε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας πριν βράσει.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βάλε το νερό  και ζέστανέ το. Μόλις ζεσταθεί λίγο βγάλε το από το μάτι της κουζίνας και ανακάτεψε καλά της μαγιά μέχρι να διαλυθεί.

Ρίξε τα δύο μείγματα στον κάδο του μίξερ, πρόσθεσε τα αυγά, το τριμμένο μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ξεκίνα να χτυπάς με το μίξερ και πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι. Χτύπα για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια σου.

Σε ένα άλλο μπολ βάλε τη ζύμη και σκέπασέ τη με μία πετσέτα. Άφησε τη ζύμη για 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάλε τη από τον μπολ και ξαναζύμωσε με τα χέρια για 4-5 λεπτά.

Στρώσε αντικολλητικό χαρτί ή φύλλο σιλικόνης σε ένα ταψί. Βάλε μέσα τη ζύμη και πίεσέ την καλά με τα χέρια ώστε να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη. Θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 εκατοστά σε πάχος. Άφησέ τη πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσει μέσα στο ταψί.

Προθέρμανε τον φούρνο τους 180°C. Ανακάτεψε το ασπράδι ενός αυγού με λίγο γάλα η νερό και άλειψε όλη τη Βασιλόπιτα. Πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ. Τώρα είναι η ώρα να βάλεις και το φλουρί!

Ψήσε για 45-60 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά τη μισή ώρα, δες με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.

Όταν είναι έτοιμη βγάλε τη από τον φούρνο και άφησέ τη στο ταψί να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως μπορείς να την ξεφορμάρεις.

Βασιλόπιτα κέικ

Υλικά:

  • 300 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 8 γραμμάρια μαχλέπι
  • 2 γραμμάρια μαστίχα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
  • 2 βανιλίνες
  • 4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γραμμάρια γάλα
  • 420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ρίξε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτύπα με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 5-6 λεπτά.  Σε ένα μούλτι ρίξε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και χτύπα καλά. Ρίξε το μείγμα αυτό στον κάδο του μίξερ.

Πρόσθεσε το ξύσμα πορτοκαλιών, τις 2 βανιλίνες και χτύπα καλά. Ρίξε ένα ένα τα αυγά.  Σταμάτα το χτύπημα με το μίξερ, ρίξε το γάλα και ανακάτεψε με μία μαρίζ. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν και πρόσθεσέ τα στον κάδο ενώ ανακατεύεις με μία μαρίζ.

Βουτύρωσε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 25 εκ. Ρίξε το μείγμα και άπλωσέ το καλά με μία σπάτουλα. Ψήσε στον φούρνο για 45 λεπτά. Πριν το ψήσιμο μην ξεχάσεις να βάλεις το φλουρί! Μόλις είναι έτοιμη πασπάλισε με άχνη ζάχαρη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλο τον κόσμο που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σου