Το 2017, οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την ευεξία είχαν ενδώσει στο hygge, μια δανέζικη μέθοδο που έδινε μια cozy αίσθηση σε όλα. Δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε, η μέθοδος hygge με όλη την cozy διάθεση θα ήταν σίγουρα ένα «αντίδοτο». Ωστόσο, υπάρχει κι άλλη μια σκανδιναβική μέθοδος αυτή τη φορά από την Φινλανδία, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο αυτή την αγχωτική περίοδο: Η sisu.
H sisu μεταφράζεται ως «ψυχική δύναμη» ή «επιμονή»
Η ψυχική δύναμη, βέβαια, είναι η ικανότητα να ξεπερνάς κάθε μορφή αλλαγής ή κακοτυχίας. Η φινλανδική μέθοδος sisu πηγαίνει τον προηγούμενο ορισμό ένα βήμα παρακάτω. Έχει να κάνει με το να μην τα παρατάς ποτέ, ασχέτως του τι δυσκολία αντιμετωπίζεις.
«Ο ορισμός της μεθόδου sisu έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων» εξηγεί ο Justyn Barnes στο Well + Good. Ο Barnes έγραψε σχετικό βιβλίο με τον τίτλο Sisu: Find Your Resilience the Finnish Way πρόσφατα. «Στο 1500, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ήταν πιο πολύ η ιδέα του να είσαι τολμηρός. Με τα χρόνια, έγινε πιο πολύ νοοτροπία. Με νοοτροπία της ψυχικής δύναμης και αντοχής».
Η ψυχική δύναμη δεν έχει να κάνει μόνο με το να περνάς «μέσα» από δύσκολες καταστάσεις. Eίναι επίσης ένας τρόπος θεμελίωσης της ψυχική υγείας και της ευεξίας. Μια έρευνα του 2018 έδειξε ότι ασθενείς με θέματα υγείας, οι οποίοι είχαν ψυχικές αντοχές, ήταν πιθανό να έχουν και καλύτερη ψυχολογία. Φαίνεται ότι στη Φινλανδία όλο αυτό δουλεύει, καθώς παρόλη την κακοκαιρία και την έλλειψη ηλιοφάνειας, οι πολίτες είναι οι πιο ευτυχισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη για να βρεις την ψυχική δύναμή. Ο Barnes μοιράστηκε παρακάτω τρία χειροπιαστά tips για να εντάξεις τη μέθοδο sisu στην καθημερινότητά σου.
Κάνε κάποια βήματα παραπάνω ώστε να δοκιμάσεις τα όρια σου
Ο Barnes εξηγεί ότι αυτά τα βήματα είναι η φινλανδική προσέγγιση ώστε να δοκιμάσεις τα όρια σου, πιέζοντας τον εαυτό σου λίγο περισσότερο απ’ όσο νομίζεις ότι μπορείς να αντέξεις. «Το δοκίμασα στον εαυτό μου όταν έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο μέσα σε λίγους μήνες». ανέφερε ο ίδιος. Ο συγγραφέας προσπάθησε να ξεπεράσει το καθημερινό του όριο λέξεων, προσθέτοντας παραπάνω από αυτές που θεωρούσε ότι μπορούσε. Με αυτή του την επιτυχημένη κίνηση κατάφερε να παραδώσει το βιβλίο του μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε.
Το ίδιο έκανε όταν έπρεπε να προπονηθεί για έναν ημι-μαραθώνιο, τρέχοντας κάθε φορά λίγο περισσότερο απ’ όσο νόμιζε ότι μπορούσε.
«Η διαδικασία του να κάνεις ένα βήμα παραπάνω κάθε φορά συνδέεται με την μέθοδο sisu. Γιατί μπορεί να εφαρμοστεί όταν νιώθεις ψυχικά εξαντλημένος επίσης» τόνισε. «Είναι αυτή η ιδέα ότι έχεις κρυμμένα αποθέματα τα οποία θα σε βοηθήσουν σε ό,τι περνάς».
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλλεις και να ξεπερνάς τα σωματικά και ψυχικά σου όρια ώστε να γίνουν όλα, με επιπτώσεις σωματικές ή ψυχικές. Αντιθέτως, μπορείς να βρίσκεις μικρούς τρόπους να «πιέζεις» τον εαυτό σου, όπως για παράδειγμα μερικές ακόμα επαναλήψεις στην γυμναστική σου. Γνωρίζοντας ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα απ΄όσα νόμιζες, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν μπροστά σου.
«Εξάσκησε» την αισιοδοξία σου
Δεν εννοούμε την υπερβολική αισιοδοξία ή την ιδέα ότι όλα θα «δουλέψουν» σωστά ότι και να γίνει. Στη Φινλανδία, ο Barnes λέει ότι η αυτοδίδακτη αισιοδοξία είναι φυσιολογική. «Η αυτοδίδακτη αισιοδοξία βασίζεται στον ρεαλισμό και χρησιμοποιείται ώστε να δημιουργούνται ρεαλιστικά πλάνα ώστε να επιτευχθούν διάφοροι στόχοι» αναφέρει. «Σημαίνει το να κοιτάς μια κατάσταση, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι και να αναγνωρίζεις την πραγματικότητα πίσω από αυτήν. Μετά, θα βρεις τον τρόπο να την αντιμετωπίσεις». Το να έχεις ένα πλάνο σύμφωνα με τον Barnes, βοηθά στη μείωση του άγχους. Αυτό γιατί σου δείχνει τον τρόπο να αντιμετωπίσεις ότι έχεις μπροστά σου και βασίζεται στον ρεαλισμό, όχι απλά σε εικασίες.
Ένας τρόπος για να «εξασκήσεις» την αισιοδοξία σου είναι να χρησιμοποιήσεις την εμπειρία σου από το παρελθόν. Το να αναπολήσεις δύσκολες στιγμές για σένα τις οποίες ξεπέρασες, όπως μια απόλυση για παράδειγμα, θα σου αποδείξει ότι είσαι πιο σκληρός από όσο νόμιζες. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κατευθύνεις την κατάσταση που αντιμετωπίζεις τώρα.
Προσπάθησε να μένεις ήρεμος στο «χάος»
Υιοθετώντας την μέθοδο της «εξάσκησης» της αισιοδοξίας, θα σε βοηθήσει να παραμένεις ήρεμος στο «χάος» και να μη παίρνεις βιαστικές αποφάσεις. «Ένα χαρακτηριστικό της μεθόδου sisu, είναι η στωικότητα και συχνά πιστεύω ότι ότι χρειάζεσαι δόσεις στωικότητας ώστε να μένεις ήρεμος και ξεπερνάς ότι σε προβληματίζει», επισήμανε ο Barnes. «Το να μένεις ήρεμος στο ‘χάος’ δε σημαίνει ότι είσαι αναίσθητος, απλά ότι δίνεις ‘χώρο’ σε ένα πρόβλημα ώστε να το δεις με πιο ήρεμο και λογικό τρόπο».
Το θέμα είναι να πάρεις μια ανάσα (ίσως και 10) πριν ξεκινήσεις να «δουλεύεις» πάνω σε κάτι και να δημιουργήσεις ένα πλάνο για να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση.
Παρόλο που η μέθοδος sisu, υπάρχει εδώ και χρόνια, είναι η κατάλληλη περίοδος να την ακολουθήσεις, καθώς τα επίπεδα άγχους και αβεβαιότητας είναι υψηλά. «Στη Φινλανδία, οκτώ μήνες υπάρχει σκοτάδι, ωστόσο η μέθοδος sisu είναι μια υπενθύμιση ότι η άνοιξη θα έρθει» τόνισε ο Barnes. «Είναι η ελπίδα ότι όσο προσπαθείς για κάτι, θα τα καταφέρεις»!