Skam στα νορβηγικά σημαίνει “ντροπή“. Για εκατομμύρια εφήβους ανά τον κόσμο όμως, αυτή η λέξη έχει μία ξεχωριστή σημασία. Σύμφωνα με τους τηλεθεατές της σειράς φαινομένου, το Skam είναι η πιο ρεαλιστική απεικόνιση την ζωής των εφήβων από το λύκειο μέχρι την ενηλικίωση. Η Νορβηγίδα δημιουργός Julie Andem κατόρθωσε να προσεγγίσει με τον πλέον ειλικρινή τρόπο την καθημερινότητα των 16άρηδων. Για 6 μήνες συνομιλούσε με διάφορους εφήβους ανά την χώρα μαθαίνοντας τα πάντα για αυτούς. Από το πώς διασκεδάζουν μέχρι το τι τους απασχολεί στην κοινωνία.
Ο βασικός άξονας είναι μία παρέα αποτελούμενη από 5 εντελώς διαφορετικά κορίτσια που ξεκινάνε το λύκειο
Γύρω τους δημιουργούνται άλλες παρέες αγοριών, συγκατοίκων και συμμαθητών. Κάθε σεζόν είναι κινηματογραφημένη από την οπτική ενός χαρακτήρα. Τα clip που δημιουργούν το τελικό επεισόδιο της εβδομάδας βγαίνουν σε πραγματικό χρόνο καθημερινά. Αν δηλαδή η σκηνή θέλει τα κορίτσια να πηγαίνουν σε πάρτυ τότε το clip θα ανέβει Σάββατο στις 22:00. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται λογαριασμοί στα social media για κάθε ρόλο ώστε οι χαρακτήρες να μοιάζουν ακόμη πιο αληθοφανείς. Posts, Instagram stories, κανάλια στο YouTube και πολλά άλλα συνθέτουν το κάδρο της σειράς.
Η τεράστια επιτυχία του Νορβηγικού Skam δεν θα μπορούσε να μείνει εντός των συνόρων της σκανδιναβικής χώρας
Ακολούθησαν remakes σε 6 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και στο Austin της Αμερικής. Το γιατί να δει κανείς την ίδια σειρά σε 7 διαφορετικές γλώσσες κατέληξε να γίνει αστείο. Αλλά δεν πρόκειται για την ίδια σειρά, αφού το κάθε remake προσαρμόζεται στην κουλτούρα και την ζωή κάθε τόπου. Έτσι ενώ η βάση είναι κοινή, η εναλλακτική εξέλιξη τους συνθέτει τον τελικό χάρτη που έχει δημιουργηθεί από το σύνολο αυτών. Πρόκειται για την παράλληλη πορεία όμοιων ανθρώπων σε διαφορετικές τοποθεσίες και συνθήκες ανά τον κόσμο. Οι ιστορίες θίγουν θέματα όπως η ισλαμοφοβία, το cyber bullying, η ομοφυλοφιλία, ο φεμινισμός, οι εξαρτήσεις, και οι ψυχολογικές διαταραχές. Ένα κοινό σενάριο με δεκάδες διαφορετικές προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά κάθε λαού.
Το κοινό αποθεώνει στα social media και στα σχόλια στο YouTube την ερμηνεία των πρωτοεμφανιζόμενων και συχνά άπειρων ηθοποιών
Ως αποτέλεσμα έρχονται τα εκατομμύρια views, τα αμέτρητα fan pages και η στήριξη ακόμη και μετά το πέρας της σειράς. Η ανάγκη αυτού του target group να εκφράζεται και να ταυτίζεται με τους χαρακτήρες μιας σειράς καλύπτεται στο επ’ άκρον. Γι’ αυτό, η εκτίμηση και ο θαυμασμός για τους δημιουργούς είναι ουσιαστικά και αδιαμφισβήτητα φαινόμενα. Άλλωστε, καμία σειρά μέχρι στιγμής δεν εμβάθυνε τόσο πολύ στον ψυχισμό των νέων αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις πολυδιάστατες προσωπικότητές τους. Ρόλοι αγοριών που δεν φοβούνται να εκφραστούν και να δείξουν την αγάπη τους στους φίλους τους. Κορίτσια με δυναμισμό που βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν όσα τους αξίζουν. Με λίγα λόγια, η πραγματικότητα που αγνοούν οι μεγάλες παραγωγές νομίζοντας πως δεν “πουλάει”.
Έχοντας δει όλα τα remakes θα έλεγε κανείς πως οι Γάλλοι δημιουργοί απογείωσαν το project
Δεν περιορίστηκαν στους ήδη υπάρχοντες ρόλους και τις ιστορίες τους όπως τους δόθηκαν από το νορβηγικό Skam. Δημιούργησαν δύο ακόμη σεζόν μιλώντας για θέματα όπως η σπουδαιότητα της νοηματικής γλώσσας και ο άγνωστος κόσμος των κωφών ατόμων. Πλησίασαν με ευαισθησία και ρεαλισμό την εξάρτηση από το αλκοόλ και την απώλεια της μητέρας. Όλα αυτά πλαισιωμένα από ουσιαστικές ερμηνείες, κινηματογραφική αισθητική και μία άρτια εκτελεσμένη παραγωγή.
Το ωραίο με αυτή την σειρά είναι πως αν και εφηβική καταφέρνει να λειτουργεί σαν οδηγός για έναν γονιό. Σαν λεξικό απέναντι στις ακατανόητες, για εκείνον, συμπεριφορές των παιδιών του. “Είδα την σειρά και κατάλαβα την κόρη μου“, όπως άκουσα να λένε. Αυτό τα λέει όλα.