Το βασίλειο των σκουλαρικιών στο σώμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, από τα μοντέρνα σκουλαρίκια στα αυτιά, μέχρι τα πιο περιπετειώδη σκουλαρίκια στις θηλές. Ωστόσο, αν σκέφτεσαι να κάνεις piercing στη μύτη, είναι πιθανό να έχεις πολλές απορίες. Είναι ζωτικής σημασίας να συγκεντρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν πάρεις την απόφαση.

Το Grazia δημιούργησε έναν ολοκληρωμένο οδηγό, που θα σε πλοηγήσει αποτελεσματικά στον κόσμο του nose piercing:

Τα πιο συνηθισμένα σημεία για τρύπα στη μύτη είναι τα ρουθούνια και το διάφραγμα. Στα ρουθούνια μπαίνει συνήθως ένα μικρό στρασάκι ή ένα κρικάκι στην αριστερή ή δεξιά πλευρά της μύτης. Αντίθετα, τα τρυπήματα στο διάφραγμα χρησιμοποιούν συνήθως δαχτυλίδια ή κρίκους. Οι πρόσθετες επιλογές περιλαμβάνουν καρφιά σε σχήμα L, κλειστούς κρίκους, σφαιρικά περιβλήματα, labrets και barbells.

Η Sarah Crowe, επικεφαλής piercer στο piercing Laura Bond λέει: «Συνήθως ένα piercing στη μύτη γίνεται μέσω ενός από τα ρουθούνια. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν σκουλαρίκια και στα δύο ρουθούνια ή δύο τρύπες στο ίδιο». Εκτός από τις κλασσικές επιλογές, υπάρχουν κι άλλες, λιγότερο συχνές, όπως mantis, septril, nasallang, bridge και rhino. Ο κατάλογος είναι μακρύς, παρά τη μικρή έκταση της μύτης.

Πώς γίνονται τα piercing στη μύτη;

Η Crowe εξηγεί: «Χρησιμοποιούμε βελόνα – ένα piercing μύτης δεν πρέπει ποτέ να γίνεται με πιστόλι. Το τρύπημα γίνεται με το να σπρώχνουμε μια αποστειρωμένη βελόνα μέσα από το χόνδρο του ρουθουνιού ή του διαφράγματος και στη συνέχεια τοποθετούμε το κόσμημα».

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις piercing στη μύτη

Μπορεί να μη φαίνεται επικίνδυνο, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν κάνεις piercing στη μύτη. Προηγείται μια διαδικασία δοκιμής. «Κρατάμε διάφορα κοσμήματα στη μύτη, για να δείξουμε στους ανθρώπους πώς θα μοιάζει το piercing. Κάνουμε επίσης συστάσεις με βάση την ανατομία, το στυλ και τους παράγοντες του τρόπου ζωής», εξηγεί η Crowe.

Η Crowe διευκρινίζει ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι σε θέση να σου απαντήσουν σε κάθε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα των κοσμημάτων και τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης, τονίζει η ειδικός.

Σύμφωνα με την ίδια, συμπτώματα όπως αιμορραγία, τοπικό πρήξιμο, ευαισθησία και μώλωπες είναι φυσιολογικά μετά την αρχική τοποθέτηση του piercing, όποτε πρέπει να τα αναμένεις και να μη σε ανησυχήσουν.

Πονάει;

Ναι, αν και το πόσο πολύ εξαρτάται φυσικά από το άτομο. Το θετικό είναι ότι, όπως και τα περισσότερα piercings στο σώμα, η διαδικασία τελειώνει αρκετά γρήγορα. «Ο πόνος είναι υποκειμενικός, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μας λένε ότι δεν είναι πιο επώδυνο από την αποτρίχωση για παράδειγμα», λέει η Crowe.

Tips για γρήγορη επούλωση

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, η Crowe προειδοποιεί ότι αναμένονται ενδείξεις, όπως κνησμός και έκκριση ενός λευκού υγρού, που θα σχηματίσει κρούστες γύρω από το κόσμημα. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός του piercing μέχρι την πλήρη επούλωσή του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 9 μήνες, είναι υψίστης σημασίας.

Για να καθαρίσεις σχολαστικά την περιοχή, η Crowe συμβουλεύει: «Χρησιμοποίησε ένα αποστειρωμένο σπρέι φυσιολογικού ορού για να καθαρίσεις το piercing πρωί και βράδυ. Μη το εφαρμόσεις περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια, γι’ αυτό στεγνώστε καλά την περιοχή με αποστειρωμένη γάζα ή χρησιμοποιώντας την ψυχρή ρύθμιση του σεσουάρ μαλλιών».

Όσον αφορά τη μεταφροντίδα, η Crowe προσφέρει μια σειρά από χρήσιμες οδηγίες. Πρώτον, να θυμάσαι ότι ένα piercing είναι μια ανοιχτή πληγή, επομένως τα βρώμικα χέρια ή νύχια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν ακουμπήσεις την περιοχή. Δεύτερον, μην αφαιρέσεις ποτέ το κόσμημα κατά τη διάρκεια της επούλωσης, καθώς έτσι το piercing θα αρχίσει να κλείνει αμέσως. Απόφυγε, επιπλέον, να περιστρέφεις το κόσμημα στην τρύπα και να ξύνεις την κορύστα γύρω από την πληγή, καθώς είναι προσκολλημένη στον ιστό επούλωσης.

Σημαντικό είναι επίσης να προσέχεις τι έρχεται σε επαφή με την τρύπα: Απόφυγε τη χρήση χημικών ουσιών για τον καθαρισμό της, μην εφαρμόζεις λοσιόν σώματος, αρώματα ή ενυδατικές κρέμες απευθείας πάνω στο σημείο και απόφυγε το κολύμπι σε χλωριούχο νερό πισίνας ή λίμνης με γλυκό νερό όταν για όσο βρίσκεσαι στη διαδικασία επούλωσης.

Πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης;

Ενδείξεις όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνος, εκκρίσεις από το σημείο της τρύπας και εξογκώματα αποτελούν πιθανά σημάδια μόλυνσης. Αν παρουσιάσεις τέτοια συμπτώματα, βάλε μια γενναία ποσότητα φυσιολογικού ορού αρκετές φορές την ημέρα και, αν δεν βελτιωθούν ή επιδεινωθούν, απευθύνσου άμεσα στον παθολόγο. Επίσης, απόφυγε να φοράς μακιγιάζ στη μύτη, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το piercing.

Η δρ. Sonia Khorana, γενικός γιατρός και ειδικός σε θέματα δερματολογίας, προσθέτει: «Θα συνιστούσα ένα αλατούχο διάλυμα για να διατηρείς την περιοχή καθαρή, δύο φορές την ημέρα. Αν μολυνθεί, πρέπει να πας σε γιατρό. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις το κόσμημα. Μπορεί επίσης να χρειαστούν τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της μόλυνσης».

Τι κάνεις σε περίπτωση που εμφανιστεί εξόγκωμα;

Τα εξογκώματα στο piercing της μύτης είναι μη μόνιμοι ουλώδεις ιστοί που εμφανίζονται, συχνά όταν το piercing πιάνεται κατά λάθος σε πράγματα. Ο ιστός διαταράσσεται και εμφανίζεται ένα εξόγκωμα. Μόλις εμφανιστεί, θα πρέπει να εφαρμόσεις φυσιολογικό ορό στην περιοχή τακτικά, μέχρι να εξαφανιστεί. Αν επιμείνει για περισσότερο από ένα μήνα, καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Τελικά, η απόφαση για ένα piercing στη μύτη είναι καθαρά προσωπική. Το θέμα είναι να το θέλεις και να αισθάνεσαι όμορφα με αυτό.