Δημήτρης Χατζηαντωνίου Ξεκίνησε να «χτυπάει» τατουάζ πριν δύο χρόνια, αποτυπώνοντας έτσι την αγάπη του για την ζωγραφική. Οι σπουδές του δεν έχουν καμία σχέση με το τατουάζ, όμως η ψυχή και το ταλέντο του, το εκπροσωπούν – και μάλιστα άψογα. Πρόσφατα διαμόρφωσε το δικό του tattoo studio και εργάζεται στο χώρο που πάντα επιθυμούσε. Στα μέσα Μαΐου θα βρίσκεται στο Athens International Tattoo Convention, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ τατουάζ που διοργανώνεται στην Ελλάδα για 9η συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα σε καλλιτέχνες όλου του κόσμου.
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τατουάζ και γιατί;
Τον Ιούνιο ολοκληρώνω τα πρώτα δύο χρόνια της δουλειάς μου. Η αφορμή, ήταν και θα είναι στην ζωή μου η τέχνη και κυρίως η ζωγραφική. Ξέρεις είτε ζωγραφίσεις σε χαρτί είτε σε δέρμα για τον καλλιτέχνη έχει το ίδιο πάθος. Ξεδίπλωσα λοιπόν την αγάπη μου για την ζωγραφική μέσα από τατουάζ που εκφράζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Πέρα από αυτά όμως, σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου είχε η ώθηση των φίλων μου, καθώς έβλεπαν το ταλέντο μου.
Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά ανοίγοντας μαγαζί;
Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα δειλά -ομολογώ- σε ένα χώρο που είχα διαμορφώσει μέσα στο σπίτι μου, όπως πολλοί αρχάριοι σε αυτό το χώρο. Αργότερα, όταν κατάλαβα πως το tattoo με εκφράζει και θα το συνεχίσω, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου στούντιο.
Και..είσαι ευχαριστημένος με αυτό;
Φυσικά! Ένα οργανωμένο και επαγγελματικό στούντιο παρέχει ανέσεις στον καλλιτέχνη, ασφάλεια και σίγουρα ελκύει τον πελάτη. Δεν νομίζω πως θα άρεσε σε κάποιον να πάει στον γιατρό για μια επέμβαση και αυτός να του την κάνει στο σαλόνι!
Πότε άνοιξες το Ink Temple;
Το Ink Temple είναι μια ιδέα η οποία υπήρχε καιρό στο μυαλό μου και μπόρεσε να υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014. Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν χώρο που με εκφράζει και θα είναι οικείος προς τον πελάτη. Φέτος ολοκληρώνω τον πρώτο μου χρόνο στο στούντιο και από την στιγμή που εγκαταστάθηκα εδώ, μετανιώνω για τον καιρό που δούλευα στο σπίτι. Αναπόφευκτο βέβαια, καθώς όταν είσαι αυτοδίδακτος δεν μπορείς από την πρώτη στιγμή να χτυπάς τατουάζ σε στούντιο.
Έχεις σπουδάσει κάτι που να έχει σχέση με το τατουάζ;
Οι σπουδές μου δεν έχουν καμιά σχέση με το τατουάζ. Άλλωστε από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχολή διδασκαλίας του αντικειμένου στην Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος να εκπαιδευτείς στην τέχνη του tattoo είναι να «κάτσεις» δίπλα σε κάποιον έμπειρο καλλιτέχνη παρατηρώντας τον τρόπο της δουλειάς του, έτσι ώστε να πάρεις τις βάσεις, και αργότερα να είσαι σε θέση να εξελίξεις το ταλέντο σου.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου σχέδια;
Ό, τι σχέδιο λατρεύω σίγουρα πρόκειται για προσωπογραφία. Είναι το αγαπημένο μου είδος, είτε σχεδιασμένο σε χαρτί, είτε σε δέρμα. Η προσωπογραφία είναι από τα δυσκολότερα και πιο απαιτητικά σχέδια που μπορεί να αναλάβει ένας καλλιτέχνης. Το παραμικρό λάθος μπορεί να σου καταστρέψει όλη την δουλεία, αλλά την αγαπάω γιατί είναι σαν μια ζωγραφιά! Ένα tattoo ή ένα σχέδιο που έχει ένα κομμάτι ζωντανό -αν μπορούμε να το πούμε έτσι-εχει μια δυναμικότητα και μια ψυχή που βγαίνει προς τα έξω. Για αυτό και εγώ προσπαθώ να την δουλεύω και να την εξελίσσω όσο μπορώ, μέρα με την μέρα σε κάθε tattoo μου.
Κάθε άνθρωπος πιστεύω κρύβει την δική του άποψη γι αυτό που αποτυπώνεται τελικά στο δέρμα του. Προσωπικά πολλά τατουάζ, καλύπτουν τα «πιστεύω» μου και είναι σχέδια που με αντιπροσωπεύουν ως άνθρωπο. Από την άλλη, δεν θα κρύψω την ρεαλιστική πλευρά του επαγγέλματος μου, καθώς το τατουάζ πλέον για μένα είναι ο τρόπος να ζω, έτσι αρκετά από αυτά είναι απλώς μέρος την δουλειάς μου.
Θεωρείς ότι τόλμησες κάτι δύσκολο ανοίγοντας το στούντιο; Μιλάμε για μια μικρή πόλη, το κοινό έχει ανταπόκριση;
Δεν θεωρώ πως τόλμησα κάτι δύσκολο. Πάντα υπάρχει ρίσκο, όπως υπάρχει άλλωστε σε κάθε μαγαζί που πρώτο-ανοίγει. Σίγουρα το τατουάζ είναι κάτι ιδιαίτερο και πολλοί μπορεί να το θεωρούν ακόμα ταμπού. Ο κόσμος πλέον στην επαρχία είναι εξοικειωμένος με τα τατουάζ και ειδικά το κοινό στα Γιαννιτσά, έχει μεγάλη ανταπόκριση. Στο στούντιο δέχομαι άτομα όλων των ηλικιών, οι περισσότεροι ζουν στα Γιαννιτσά είτε στις γύρω περιοχές και την Θεσσαλονίκη, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Το κοινό ευτυχώς δείχνει όλο και περισσότερο εμπιστοσύνη σε νέους καλλιτέχνες όπως εγώ. Πρόσφατα μάλιστα, με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο μια πρόσκληση που δέχτηκα από την Ελληνική κοινότητα της Γερμανίας. Πως θα με έπειθες να κάνω τατουάζ;
Αρχικά, να διευκρινίσω ότι δεν “πείθεις” κάποιον να κάνει tattoo. Το tattoo πρέπει να γίνεται αφού είναι βέβαιος κάποιος ότι θέλει να το «χτυπήσει». Από εκεί και περά αν δεν ξέρει τι είναι αυτό, μέσα στα καθήκοντα μου είναι να σε βοηθήσω να βρεις τι θέλεις. Ο τρόπος που χρησιμοποιώ εγώ είναι κάνοντας μια φιλική συζήτηση, ώστε να βρούμε κάποια ενδιαφέροντα σου ή αδυναμίες σου, όπου μπορούμε να τις περάσουμε σε κάποιο σχέδιο. Εάν βρούμε κάτι που σε ενδιαφέρει, προχωράμε στην αποτύπωση του σε σχέδιο και στην συνέχεια στο tattoo. Εάν όχι, το καλύτερο είναι να μην κάνεις καθόλου tattoo. Δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις μόνο και μόνο για να φύγεις από το στούντιο με ένα «σημάδι» στο σώμα. Εάν έπρεπε να σε πείσω για κάτι θα ήταν μόνο για να επιλέξεις κάποιο ομορφότερο σχέδιο ενδεχομένως, σε σχέση με κάποιο όχι και τόσο καλό-φτιαγμένο. Και αυτό πάντα μέσα από τα δικά μου μάτια, με εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου και τις ικανότητες μου.
Find him on: Ink Temple – Tattoo Studio (Giannitsa) Facebook: Ink-Temple-Tattoo-Studio