Κάποτε η εικόνα που είχες για τον εαυτό σου επηρεαζόταν από τη γνώμη των άλλων για σένα. Τώρα αυτό το κάνουν τα social media για σένα.
Σε ένα αχανή, αλλά συνδεδεμένο κόσμο, τα social media παράγουν πρότυπα ομορφιάς, πρότυπα εξυπνάδας, πρότυπα γενικά. Κι αν ακόμα δεν είναι τα μοντέλα με τα αψεγάδιαστα σώματα και πρόσωπα, το κάνουν οι γνωστοί influencers.
Οι influencers είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Είναι αυτοί, που σου λένε τι είναι ωραίο και τι όχι, τι είναι σωστό και τι όχι, τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Είναι αυτοί, που επηρεάζουν την γνώμη της νεολαίας κυρίως και που μετατρέπουν τα πάντα σε κατανάλωση.
Αυτοί οι “επηρεαστές” δεν είναι απαραίτητο ότι είναι “κακοί”. Υπάρχουν πολλοί, που επιδρούν πραγματικά θετικά. Αλλά υπάρχουν και πολλοί, που παρουσιάζοντας τη δική τους αλήθεια ως αντικειμενική, επηρεάζουν άθελά τους και τη δική σου.
Πώς γίνεται αυτό;
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι, ότι αυτό που προβάλλει το Instagram ή το TikTok, παρουσιάζεται ως μια τάση. Και η τάση είναι αυτό που λέμε “της μόδας”. Και είναι απόλυτα λογικό, να θες να είσαι μέσα στη μόδα. Σε μια μόδα όμως, που τελικά επηρεάζει τη ζωή σου ριζικά.
Από την άλλη, όσο επιτυχημένα κι αν σου “πουλάει” το κάθε μέσο το κάθε trend, αν εσύ έχεις αμφιβολίες, αν εσύ δεν είσαι σίγουρος για σένα, τότε δεν φταίει το Ιnsta αλλά εσύ.
Κι αυτό γίνεται επειδή, σε ένα κόσμο που όλα αλλάζουν συνέχεια, εσύ δεν προλαβαίνεις να κατασταλάξεις. Να έχεις συγκεκριμένη άποψη για τα θέλω και τα πιστεύω σου, για το σώμα σου. Και κάπως έτσι πέφτεις στην παγίδα.
Η παγίδα
Και η παγίδα δεν είναι άλλη από τη σύγκριση.
Μπαίνεις δηλαδή, σε μια κατάσταση που μόνιμα συγκρίνεις τον εαυτό σου, την εμφάνισή σου, τα κιλά σου, τα ρούχα σου με τα πρότυπα των social.
Κι αυτό είναι λάθος. Και δεν θα σου φέρουμε ως επιχείρημα τα κλισέ ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος, γιατί πια αυτά εξυπακούονται.
Θα σου πούμε όμως, ότι τα πρότυπα των social έχουν να κάνουν όντως με το διαφορετικό. Πάντα προβάλλουν κάτι ιδιαίτερο, κάτι που ξεχωρίζει. Και φυσικά, όλοι τρέχουν να υιοθετήσουν αυτό το ξεχωριστό, μέχρι που παύει να είναι ξεχωριστό και τότε βγαίνει κάτι άλλο και πάει λέγοντας.
Με βάση λοιπόν, αυτή την αλυσιδωτή εμφάνιση προτύπων, εσύ που στέκεσαι;
Κάθε φορά λοιπόν, που μπαίνεις στη διαδικασία να ακολουθείς και να υιοθετείς αυτά που προβάλλουν τα social media, κάθε φορά χάνεις κι ένα κομμάτι από το δικό σου ιδιαίτερο.
Και κάθε φορά, που συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα πρότυπα αυτά, κάθε φορά χάνεις. Και το μόνο που σου μένει είναι μια ζήλια κι ένας θυμός.
Πώς να το αλλάξεις
Στη Νορβηγία πέρασαν έναν νόμο, στον οποίο ο οποιοσδήποτε ανεβάζει ρετουσαρισμένες φωτογραφίες και πληρώνεται για αυτό (σε βάση μιας διαφήμισης ή συνεργασίας), οφείλει να αναφέρει ότι έχει κάνει ρετούς και μάλιστα να εξηγεί τι ακριβώς έχει πειραχτεί.
Αυτή είναι μια κίνηση, εκ μέρους μάλιστα μιας κυβέρνησης, για να διαφυλαχτεί το body positivity. Να ενισχυθεί δηλαδή, η αποδοχή των διαφορετικών σωμάτων και να αναδειχθούν τα διάφορα και μοναδικά είδη ομορφιάς, που έχει ο καθένας μας.
Κι αφού μια ολόκληρη χώρα μπορεί να το αλλάξει αυτό, τότε μπορείς κι εσύ. Και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι θέλεις.
Τι θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου, τι σου αρέσει να κάνεις και ποι@ θέλεις να είσαι. Και μετά, αφού ξεκαθαρίσεις ποιος τελικά είσαι, πρέπει να σε αγαπήσεις. Και να είσαι περήφαν@ για σένα, για το σώμα σου και για την πορεία σου. Να ανοίγεις τα social από ενδιαφέρον κι όχι από φθόνο και αυτολύπηση.
Γιατί τελικά, όλοι μπορούμε να γίνουμε influencers του εαυτού μας.