Κάνεις κάτι. Παίρνεις το τηλέφωνο στα χέρια σου και αρχίζεις να τσεκάρεις Facebook, Twitter, Instagram και μετά από κάποια (αρκετή) ώρα το αφήνεις και δεν θυμάσαι καν τι έκανες πριν. Σίγουρα σου έχει τύχει. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο χρόνος που περνάς χρησιμοποιώντας τα social media μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα συμπτώματα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, που σημαίνει ότι τα λεπτά που σπαταλάς κοιτώντας την οθόνη επηρεάζουν την ικανότητά σου να εστιάζεις και μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγεις από τα επιτρεπόμενα χρονικά όρια. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην σε εκπλήσσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανησυχητικό αν λάβεις υπόψη και τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση.
Τι είναι η η ΔΕΠ-Υ
Πρόκειτια για μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη και την προσωπική βελτίωση.
Συμπτώματα είναι:
*δυσκολία συγκέντρωσης
*εκνευρισμός
*επαναλαμβανόμενες κινήσεις
*παρορμητικές συμπεριφορές, όπως να διακόπτεις τον άλλο όταν μιλάει ή να λαμβάνεις σημαντικές αποφάσεις χωρίς περαιτέρω σκέψη για τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Ο Adam Leventhal, ψυχολόγος και ένας από τους συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, δήλωσε ότι η έρευνα της ομάδας του είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τη σύνδεση μεταξύ των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και τον κίνδυνο ΔΕΠ-Υ προσθέτοντας ότι το να περνάς πολύ χρόνο στα social media δεν φαίνεται να είναι και πολύ καλή συνήθεια για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Η μελέτη διεξήχθη για μια περίοδο πλέον των δύο ετών και οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 2.500 μαθητές της πρώτης Λυκείου από διάφορα σχολεία στο Λος Άντζελες. Στην αρχή της μελέτης, κανένας από τους έφηβους δεν έδειξε συμπτώματα ΔΕΠ-Υ, αλλά μέχρι το τέλος των δύο ετών, οι έφηβοι που ανέφεραν πιο συχνή, καθημερινή χρήση των ψηφιακών μέσων ήταν προφανώς πολύ πιο ευάλωτοι στο να παρουσιάσουν κάποια από τα συμπτώματα. Για να γίνει κατανοητό τι θεωρείται συχνή χρήση των κοινωνικών μέσων, οι φοιτητές ερωτήθηκαν για τη χρήση τεχνολογίας που έκαναν κάθε εξάμηνο κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά κάνουν πράγματα όπως το να στέλνουν μηνύματα, να αναζητούν καινούριες εφαρμογές, να μοιράζονται βίντεο και μουσική κλπ. Στην έρευνα, οι έφηβοι μπορούσαν να αναφέρουν αν έκαναν κάτι από αυτά, αν τα έκαναν μία ή δύο φορές εβδομάδα, μία ή δύο φορές την ημέρα ή περισσότερες φορές την ημέρα. Η χρήση των κοινωνικών μέσων πολλές φορές την ημέρα θεωρήθηκε ως χρήση «υψηλής συχνότητας».
Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από ΔΕΠ-Υ, η υπερβολική χρήση τεχνολογικών μέσων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία σε κάτι που ονομάζεται δίκτυο προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου, το οποίο είναι ενεργό όταν δεν κάνεις τίποτα και είναι υπεύθυνο για πράγματα όπως η ονειροπόληση και η διαδικασία της σκέψης γενικότερα.
Αλλά σήμερα, πώς είναι δυνατό κάποιος να απεμπλακεί από όλη αυτή την υπερέκθεση στα social media και την τεχνολογία;
Θέλει προσπάθεια σίγουρα. Πρέπει ίσως για πολλούς να επανεξετάσουν ολόκληρη τη ζωή τους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Δεν χρειάζεται να χάσεις επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά να διαφοροποιήσεις τον τρόπο με τον οποίο διατηρείς την επαφή αυτή. Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην είναι τόσο απλή αλλά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα να αρχίσεις να κάνεις μικρές αλλαγές.
Δες ακόμα: Πώς να μην επιτρέψεις στα social media να επηρεάσουν τη σχέση σου