Σοκολατόπιτα. Ένα γλυκό για πολλές “χρήσεις”. Μπορείς να την απολαύσεις για πρωινό, για επιδόρπιο ή για να συντροφεύει τον απογευματινό καφέ σου.

Εδώ θα δεις μια σοκολατόπιτα με καρύδια πεκάν, για να τη φτιάξεις και να ξεκινήσει αυτή τη νέα χρόνια λίγο πιο γλυκά από ότι λογικά σε άφησε και εσένα η προηγούμενη.

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια ανάλατο βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι κρύο βουτυρόγαλα συν 2 με 3 κουταλιές της σούπας ακόμη αν η ζύμη είναι στεγνή

Για τη γέμιση:

  • 250 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα (οποιασδήποτε περιεκτικότητας σε λιπαρά)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 1/2 φλιτζάνια καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Βάλε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακάτεψέ τα μέχρι να ενωθούν. Ρίξε το βούτυρο σε κύβους πάνω από το αλεύρι και χτύπα για 5 λεπτά μέχρι το βούτυρο να ενσωματωθεί. Πρόσθεσε το βουτυρόγαλα και χτύπα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Άδειασε τη ζύμη σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί. Σκέπασέ τη με μια μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Βγάλε το ταψί με τη βάση της σοκολατόπιτας από το ψυγείο. Τοποθέτησε προσεκτικά τη ζύμη (αφού την έχεις απλώσει να είναι ορθογώνια) σε ένα ταψί. Θα πρέπει να υπάρχει ζύμη που να κρέμεται στα πλάγια. Κόψε την προεξοχή έτσι ώστε να είναι μόνο περίπου ένα εκατοστό, και στη συνέχεια δίπλωσέ την από κάτω ή δημιούργησε πτυχώσεις με τα δόντια ενός πιρουνιού. Τοποθέτησέ τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Όσο η βάση κρυώνει, προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ψήσε τη βάση: Μετά από 30 λεπτά, βγάλε τη βάση από την κατάψυξη και τοποθέτησε μέσα στο κέντρο μερικά φασόλια, για να μη φουσκώσει. Ψήσε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι άκρες. Βγάλε την από το φούρνο και αφαίρεσε τα φασόλια. Μείωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Ρίξε τη θρυμματισμένη σοκολάτα στον πάτο της ζεστής βάσης. Άσε 2-3 λεπτά να λιώσει και μετά χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να λειαίνεις τη λιωμένη σοκολάτα σε ομοιόμορφη στρώση.

Για να φτιάξεις τη γέμιση: Σπάσε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τις ζάχαρες και το λιωμένο βούτυρο και χτύπα να ενωθούν. Πρόσθεσε το αλεύρι, το γάλα, τη βανίλια και το αλάτι και χτύπα ξανά μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίξε και τα πεκάν.

Για να ψήσεις τη σοκολατόπιτα: Ρίξε τη γέμιση στην έτοιμη βάση. Ψήσε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση. Ίσως χρειαστεί να καλύψεις τις άκρες της ζύμης με αλουμινόχαρτο στη μέση της διαδικασίας ψησίματος για να βεβαιωθείς ότι δεν θα καούν. Περίμενε να κρυώσεις τελείως η σοκολατόπιτα για να τη σερβίρεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μια θέση στο μενού σου